Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινστιτούτο Weizmann: Τρία εκατ. Ισραηλινοί θα μολυνθούν από Covid μέσα σε 15 μέρες - Τριπλά εμβολιασμένοι οι μισοί νέοι φορείς

Ινστιτούτο Weizmann: Τρία  εκατ. Ισραηλινοί θα μολυνθούν από Covid μέσα σε 15 μέρες -  Τριπλά εμβολιασμένοι οι μισοί νέοι φορείς
Το Ισραήλ συνεχίζει να καταγράφει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των κρουσμάτων Covid - Εμβολιασμένοι οι περισσότεροι νέοι φορείς
Σχετικά Άρθρα

Περίπου τρία εκατομμύρια Ισραηλινοί - το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρα – πρόκειται να μολυνθεί από την παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού, όπως δήλωσε την Κυριακή (2./1/022) κορυφαίος ιατρικός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος της κυβέρνησης, καθώς η χώρα συνεχίζει να καταγράφει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των κρουσμάτων και ο πρωθυπουργός Naftali Bennett θα απευθύνει διάγγελμα τις επόμενες ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ποσοσοστό άνω του 40% των νέων φορέων έχουν υποβληθεί και στην 3η δόση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Eran Segal του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, μέσα σε δύο εβδομάδες, ένας στους τέσσερις Ισραηλινούς θα μολυνθεί από τον Covid.Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Nachman Ash δήλωσε ότι το Ισραήλ μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της ανοσίας της αγέλης, όπως γράφει η Jerusalem Post.

Τριπλά εμβολιασμένοι οι μισοί νέοι φορείς

«Το τίμημα της ανοσίας της αγέλης είναι πάρα πολλές μολύνσεις, και αυτό είναι κάτι που συμβεί.
Οι αριθμοί πρέπει να είναι υψηλοί για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης, αυτό είναι κάτι που είναι δυνατό», είπε ο Ash σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Την τελευταία εβδομάδα του 2021, το Ισραήλ κατέγραψε σχεδόν 27.000 νέα κρούσματα, σημειώνοντας αύξηση 200% σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 40% των νέων φορέων ιών που εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα είχαν λάβει τη λεγόμενη αναμνηστική δόση.
Με δύο δόσεις εμβολιασμένοι ήταν το υπόλοιπο κομμάτι του πληθυσμού, που νόσησαν, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό ανεμβολίαστου πληθυσμού νόση από την Omicron.

Η πανδημική πορεία του Ισραήλ

Περίπου το 60% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί πλήρως --σχεδόν όλοι με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech-- σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το οποίο σημαίνει πως είτε έχουν λάβει τρεις δόσεις είτε έλαβαν πρόσφατα τη δεύτερη δόση.
Περίπου 1,3 εκατ. μολύνσεις από κορωνοϊό έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ αφότου ξεκίνησε η πανδημία.

Τις προηγούμενες δέκα ημέρες οι ημερήσιες μολύνσεις τετραπλασιάστηκαν

Τα σοβαρά περιστατικά έχουν επίσης αυξηθεί αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, φθάνοντας περίπου τα 100 από περίπου 80.
Καθώς παρακολουθεί από κοντά τη σοβαρή νοσηρότητα, ο Ash εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί μια τέταρτη δόση εμβολίου για τους άνω των 60 ετών, μετά την έγκρισή της την περασμένη εβδομάδα για τους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας.

Απότομη πτώση

Εξάλλου ο Sir Jeremy Farrar, διευθυντής του ιατρικού ιδρύματος Wellcome, προβλέπει πως αφού περάσουν τα κύματα της Omicron, «η ανοσία που έχει δημιουργηθεί είναι πιθανό να μας δώσει μια περίοδο ηρεμίας.
Ένα ενθαρρυντικό σημάδι ήρθε την Πέμπτη (30/12/2021) όταν η Νότια Αφρική, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά η Omicron τον Νοέμβριο, ήρε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των ανθρώπων που επιβλήθηκαν όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα.

Το τέλος της πανδημίας

Ο Tim Colbourn, καθηγητής επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου, τονίζει ότι «είναι απολύτως λογικό να πιστεύουμε ότι το βάρος του Covid μπορεί να μειωθεί κατά 95% το 2022, έτσι ώστε να μην είναι πλέον ένα από τα κορυφαία 10 προβλήματα υγείας. Αυτός θα ήταν ένας λογικός στόχος για τον τερματισμό της πανδημίας».
Ορισμένοι ειδικοί βλέπουν την Omicron ως δείκτη για τη μελλοντική εξέλιξη του ιού Sars-Cov-2, καθώς η φυσική επιλογή ευνοεί τις μεταλλάξεις που περνούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μεταξύ ατόμων που έχουν ήδη κάποια ανοσολογική προστασία.

Ο θετικός ρόλος της Omicron

Εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι οι μεταλλάξεις στην Omicron την έχουν καταστήσει πολύ πιο μολυσματική από προηγούμενες παραλλαγές στη ρινική και ανώτερη αναπνευστική οδό - ευνοώντας την ταχεία μετάδοση - αλλά αντίθετα λιγότερο πιθανό να διεισδύσει βαθιά στους πνεύμονες όπου τείνει να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά.
Αυτά τα συμπεράσματα υποστηρίζονται από επιδημιολογικά στοιχεία ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσου μειώνεται κατά το ήμισυ ή και περισσότερο με την Omicron.
Η υψηλή μεταδοτικότητα της Omicron σημαίνει 3 δισεκατομμύρια μολύνσεις παγκοσμίως τους επόμενους δύο μήνες, όσες και τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, σύμφωνα με το μοντέλο του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Ο εκτοπισμός της Delta


«Αλλά αυτό το τεράστιο κύμα λοιμώξεων και περιπτώσεων θα μεταφραστεί σε μικρότερο κύμα νοσηλειών από τη Delta ή την κορύφωση τον περασμένο χειμώνα σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Chris Murray, διευθυντής του ινστιτούτου.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η Omicron θα εκτοπίσει τη Delta ως την παραλλαγή που κυκλοφορεί στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, όπως ακριβώς η Delta παρέσυρε προηγούμενα στελέχη.
«Είμαι ενθουσιασμένος με αυτή την προοπτική», είπε ο Farrar. «Θα ανησυχούσα περισσότερο εάν κυκλοφορούσαν διαφορετικές παραλλαγές ταυτόχρονα, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι εκμεταλλεύονται διαφορετικές οικολογικές θέσεις και θα καταλήξαμε σε μια δυνητικά επικίνδυνη δυναμική πολλαπλών στελεχών που αλληλεπιδρούν».
three_millions.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης