Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,28% ενώ αντίστοιχα διπλάσσιές ήταν οι απώλειες για τον Τραπεζικό Δείκτης στο 8,7
Οι ανησυχίες παραμένουν από τα γεωπολιτικά μέτωπα, την ενεργειακή κίση, τις πληθωριστικές πιέσεις, τη βιωσιμότητα των κολοσσιαίων επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και η πολιτική και δημοσιονομική κρίση στη Γαλλία
Σε τεχνικό επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης απομακρύνθηκε από τις 2.600 μονάδες, με πρώτη ζώνη άμυνας τις 2.500 μονάδες. Χαμηλότερα, κομβική τεχνική στήριξη συνιστά η περιοχή των 2.400 μονάδων, κοντά στον απλό και ο εκθετικό κινητός μέσος όρος των 200 ημερών.
Αναλυτικά, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Eurobank +2,5% και ακολουθούν Εθνική +1,5%, Alpha Bank +1,5% και Πειραιώς +0,70%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ιχυρές πιέσεις ασκούνται στην Allwyn -4% μετά την αναπάντεχη νίκη του Λούλα στη Βραζιλία, η οποία του εξασφάλισε μια τέταρτη θητεία στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής, ανατρέποντας το προβάδισμα που είχε ο Bolsonaro στον πρώτο γύρο.
Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί πλήγμα για την Betano, καθώς μειώνει τις πιθανότητες να ανατραπεί στο εγγύς μέλλον η γενική απαγόρευση των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών που επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζει ότι οι πλατφόρμες στοιχημάτων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τις 6 Οκτωβρίου, ως αποτέλεσμα προσωρινών μέτρων, τα οποία θα πρέπει να επικυρωθούν από το Κογκρέσο για να αποκτήσουν μόνιμη ισχύ. Για την Allwyn, η έκθεση προέρχεται από το μερίδιο 36,75% που κατέχει στην Betano, με τη Βραζιλία να αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, πάνω από το 40% των εσόδων της Betano.
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχωρίζουν Viohalco +2%, ΔΕΗ +1,9%, ΓΕΚ Τέρνα +1,9%.....
Σταδιακά το βλέμμα των επενδυτών θα στραφεί και στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.
Αύριο 27/10 δημοσιεύει το Αεροδρόμιο Αθηνών με τη μετοχή να βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά της.
Οι μετοχές της Ευρώπη θα διαπραγματευτούν σήμερα για τελευταία μέρα. Αύριο θα σταματήσει η διαπραγμάτευση και τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου οι κάτοχοι μετοχών θα λάβουν μετοχές της CrediaBank βάσει τις σχέσης ανταλλαγής και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους.
Ανοδικά αντιδρα και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν την Παρασκευή 23/10 λόγω ακύρωσης της εξόδου στις αγορές.
Οι επενδυτές έχουν ανησυχήσει, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι δανεισμένη 10 με 12 φορές τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων προβλέψεων και αποσβέσεων) και αποτιμάται σήμερα 28 φορές τα κέρδη, αποτίμηση που δεν υπάρχει πουθενά…
Είναι αστεία δικαιολογία να προσποιείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ότι η αναβολή της ομολογιακής έκδοσης… δεν σημαίνει και κάτι αφού τα 500 εκατ ήταν μια κίνηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα… δεν τα είχε άμεση ανάγκη.
Προφανώς και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ψεύδεται, νομίζοντας ότι οι επενδυτές δεν θα καταλάβουν. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 9,3 δισεκ. δάνεια, ομολογιακά και εγγυητικές επιστολές δεν έχει πείσει για το επιχειρηματικό της αφήγημα είναι διάτρητο, ενέχει πολλά ρίσκα και προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
Να σημειώσουμε ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών ξεκίνησε έλεγχο στις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες ελέγχοντας τις 25 μεγαλύτερες δανειζόμενες εταιρίες… και η πληροφορία που είχε μεταδώσει αποκλειστικά το BN (bankingnews) ήταν 100% διασταυρωμένη και 100% επιβεβαιωμένη... και αυτό το γνωρίζει και η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μετά το συγκλονιστικό φιάσκο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ… η Santander, η Ισπανική τράπεζα, που έχει δώσει μια τιμή στόχο 62 ευρώ φούσκα για την μετοχή δηλαδή 118,93 εκατ μετοχές Χ 62 ευρώ = 7,4 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία που μεταφράζεται με βάση τα κέρδη του 2026 σε P/E… 46…
Προφανώς η Santander στην προσπάθεια της να στηρίξει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αυτογελοιοποιείται ως τραπεζικός όμιλος.
Νομίζουν όλοι αυτοί, ότι οι επενδυτές απλά μπορούν να εξαπατηθούν από εκθέσεις junks, εκθέσεις για τα σκουπίδια.
Η προσοχή στρέφεται στα αποτελέσματα των τραπεζών, Την Πέμπτη 29/10 την αυλαία ανοίγει η Eurobank. Ακολουθούν στις 30/10 Πειραιώς και Αlpha bank, στις 5/11 Εθνική και Τράπεζα Κύπρου, στις 11/11 η Optima Bank και στις 12/11 η Credia Bank .
Άμεσα deal σοκ στην μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος
Είναι θέμα ημερών… θα σκάσει σαν βόμβα, μεγάλη ελληνική τράπεζα, μια από τις 4 μεγάλες θα ανακοινώσει deal έκπληξη που θα σοκάρει και τους πιο υποψιασμένους.
Κάτι πραγματικό εντυπωσιακό έρχεται και… το BN… το αποκαλύπτει μερικώς…
Πάντως ετοιμαστείτε είναι πολύ δυνατό και θα σοκάρει το Ελληνικό Χρηματιστήριο... και είναι 100% επιβεβαιωμένη πληροφορία....
Δεν αφορά την Πειραιώς και τον Paulson... αλλά ίσως - λέμε ίσως - να αφορά την τράπεζα με ενεργητικό 113 δισεκ. και με 9,26 δισεκ. ενσώματα ίδια κεφάλαια... εντάξει αντιλαμβανόμαστε ποια είναι...
O βασικός μέτοχος θα δώσει κάποιο ποσοστό κάπου...
Μπορεί και να είναι και μήνυμα με χρηματιστηριακές και πολιτικές προεκτάσεις
Υποσημείωση
Τα σενάρια για ενδιαφέρον της Intesa San Paolo στην Ελλάδα στερούνται λογικής, αφού η Intesa επικεντρώνεται σε ιταλικά deals...
Στο επίκεντρο γεωπολτικά, πετρέλαιο και Κεντικές Τράπεζες
Στα γεωπολτικά η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, παραμένει επικίνδυνα τεταμένη και παρά την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων… η έκρηξη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Ο Trump με νέες δηλώσεις του επιτέθηκε στο Ιράν, τονίζοντας ότι το Ιράν είναι η χειρότερη και πιο βίαιη χώρα στον κόσμο.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν αναφορές ότι αεροπλάνο της Σαουδικής Αραβίας πέταξε στην Τεχεράνη στην πρωτεύουσα του Ιράν για συνομιλίες αφού οι Houthis έχουν προκαλέσει στον στρατό της Σαουδικής Αραβίας και στις υποδομές ενέργειας ασύλληπτες καταστροφές.
Μάλιστα οι Houthis χτύπησαν ξανά το αεροδρόμιο King Khalid του Ριάντ της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας καθώς και αγωγούς και ναυτικές βάσεις.
Το Brent διαμορφώνεται στα 114,30 δολάρια το βαρέλι στο -2,1% και το αμερικανικό αργό στο -2,4% στα 100,80 δολάρια.Οι επενδυτές αναμένουν τις απόφάσεις των Κεντρικών Τραποεζών για τα επιτόκια την τρέχουσα εβδομάδα. Η Fed αναμένεται ευρέως να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα πριν ενδεχομένως τα αυξήσεις τον Δεκέμβριο. Oι κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία αναμένεται επίσης να διατηρήσουν τα τρέχοντα επιτόκια, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία φαίνονται να σφίγγουν τη νομισματική πολιτική εν μέσω αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων. Οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης σε βασικές οικονομικές κυκλοφορίες των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τον πληθωρισμό PCE και των προκαταρκτικών στοιχείων για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, παράλληλα με τις αναφορές κερδών από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon, η Alphabet και η Microsoft. Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να δώσουν νέες γνώσεις σχετικά με τη δύναμη της ζήτησης τεχνητής νοημοσύνης, η οποία συνέβαλε στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ.
Αδιάφορη η S&P για Ελλάδα, η Moody's χαρίστηκε στη Γαλλία
Αδιάφορη ήταν η αξιολόγηση της S&P Global Ratings την Παραακευή 23/10 καθώς διατήρησε αμετάβλητη στη βαθμίδα «BBB» την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις σταθερές προοπτικές (stable outlook), επισημαίνοντας τα βασικά «αγκάθια» χρέος, ακρίβεια και δημογραφικό.
Η S&P αναφέρει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, εάν παρατηρηθεί σημαντική επιδείνωση των δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας.
Αντίθετα, ενδεχόμενη αναβάθμιση θα μπορούσε να προκύψει εφόσον καταγραφεί ουσιαστική και διατηρήσιμη βελτίωση των εξωτερικών ανισορροπιών. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προέλθει από τη μείωση της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τις εισαγωγές. Παράλληλα, θετικά θα λειτουργούσε μια σημαντική αποκλιμάκωση του εξωτερικού χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά τον δημόσιο τομέα.
Η αυλαία των αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία για το τρέχον έτος ολκοκληρώνεται στις 6 Νοεμβρίου με τη Fitch.
Επίσης το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην αξιολόγηση της Moody’s Ratings της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας. Η Moody’s διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας στη βαθμίδα Aa3, αποφεύγοντας μια υποβάθμιση εξαιτίας της οποίας θα χαλούσε σχέσεις με την κυβέρνηση του πρώην τραπεζίτη Emmanuel Macron, επιλέγοντας να προκρίνει τις δημόσιες σχέσεις έναντι της πιεστικής πραγματικότητας.
Ωστόσο, οι αρνητικές προοπτικές (outlook) παραμένουν, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά και την πολιτική αβεβαιότητα.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση προσφέρει προσωρινή ανάσα στο Παρίσι, χωρίς να εξαλείφει τους κινδύνους για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,54% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,22%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +0,58% στις 2.545 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.553,76 μονάδες και χαμηλό τις 2.537,51 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 24 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 3,5 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 2,4 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.550 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 2.600 μονάδες και ακολουθούν οι 2.650, οι 2.680, οι 2.700, οι 2.780, οι 2.800 μονάδες και οι 2.850 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.500 μονάδες και ακολουθούν οι 2.426 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 2.410 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 2.878 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 3.050 μονάδες και ακολουθούν οι 3.100, οι 3.200 ,οι 3.260, οι 3.350, οι 3.380 και οι 3.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.800 μονάδες και ακολουθούν οι 2.791 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 2.776 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -19 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 26/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις που συνδέονται με το ενεργειακό κόστος, τη διόγκωση του δημόσιου χρέους και τηεπιδείνωση των δημοσιονομικών ισορροπιών στις μεγάλες οικονομίες να παραμένουν...
Οι αγορές αναμένουν τις επερχόμενες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, με τις κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη να αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα πριν ενδεχομένως τα αυξήσουν αργότερα φέτος
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,37% και το 10ετές ιταλικό 4,56% με το μεταξύ τους spread στις -19 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,99% και το 2ετές στο 4,70%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνος που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το 2025 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Όπως είχε γράψει το Bankingnews, η βασική αιτία της αναβάθμισης θα είναι ξεκάθαρα η τραπεζική σταθερότητα και ανάπτυξη, οι τράπεζες έχουν καταστεί πόλος σταθερότητας.
Για το 2026, ο πρώτος κύκλος των αξιολογήσεων άνοιξε την Παρασκευή 6 Μαρτίου με τον καναδικό οίκο DBRS να διατηρεί σε BBB τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όπως αναμενόταν, χωρίς να μεταβάλει στις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend), αμετάβλητη ήταν η αξιολόγηση από την Moody’s στις 13/3 η οποία διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο επίπεδο Baa3, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ομοίως και η γερμανική Scope διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση την Παρασκευή 20/3.
Στάση αναμονής κράτησε ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s στις 24/4, με τη βαθμολογία του να παραμένει σε «ΒΒΒ» με σταθερές προοπτικές.
Eν τω μεταξύ και η Fitch Ratings, στις 8/5/2026 διατήρησε σε ΒΒΒ την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Ο δεύτερος γύρος των αξιολογήσεων ξεκίνησε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, και πάλι με την DBRS, με τη διατήρηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BBB, αναθεωρώντας τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές.
Σε αναβάθμιση πολιτικού τύπου της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε BBB+ από BBB προχώρησε η Scope Ratings στις 18/9, διατηρώντας σταθερό το outlook, σε μια κίνηση που φέρνει τη χώρα ένα βήμα πριν από την κατηγορία Α.
Την ίδια ημέρα η Moody’s Ratings αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές, διατηρώντας την αξιολόγηση στο Baa3, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.
Αδιάφορη ήταν η αξιολόγηση της S&P Global Ratings την ΠαραΣκευή 23/10 καθώς διατήρησε αμετάβλητη στη βαθμίδα «BBB» την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις σταθερές προοπτικές (stable outlook), επισημαίνοντας τα βασικά «αγκάθια» χρέος, ακρίβεια και δημογραφικό.
Η αυλαία των αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία για το τρέχον έτος ολοκληρώνεται στις 6 Νοεμβρίου με τη Fitch.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το ελληνικό χρέος από 353 δισεκ. το 2019 εκτινάχθηκε στα 400,5 δισεκ. το 2026 με υψηλό 406 δισεκ. ευρώ στο μεσοδιάστημα. Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος δεν μειώνεται;
«Η Ελλάδα έχει συνάψει δάνεια με αγγλικό δίκαιο 216 δισεκ. ευρώ και αυτά σε βάθος 44 ετών περίπου πρέπει να αποπληρωθούν και αντικατασταθούν με κρατικά ομόλογα δηλαδή θα τα χρηματοδοτήσουν οι αγορές, οι τράπεζες και διεθνή επενδυτικά funds.
Λόγω αυτής της πραγματικότητας το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να μειωθεί επί της ουσίας και ένα λογικό χρέος θα ήταν 200 δισεκ. και όχι 400 δισεκ. αλλά λόγω μιας δυσμενούς πραγματικότητας η Ελλάδα θα παραμείνει σε ομηρία.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 38 δισεκ. εκ των οποίων 24,5 δισεκ. αφορούν κεφαλαιακό μαξιλάρι για το χρέος προς τον ESM και τον EFSF… δηλαδή τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα την εποχή των Μνημονίων.
Οπότε το καθαρό ταμείο του κράτους είναι 13,5 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο τα συνολικά Ταμειακά Διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης φθάνουν τα 45 δισεκ. με διασταλτική ερμηνεία οπότε το καθαρό ταμείο (μείον τα 24,5 δισεκ. για το χρέος) διαμορφώνεται στα 20,5 δισεκ. ευρώ… ωστόσο όπως θα δούμε αυτό το υψηλό ταμείο συνδέεται με τα repos τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό.
Να τονίσουμε ότι η Ελλάδα σήμερα μετά τις αποπληρωμές χρωστάει στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης περίπου 216 δισεκ. ευρώ και τα 24,5 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι υπάρχει για να προστατεύει τα 216 δισεκ. ευρώ και όχι το συνολικό χρέος κατ΄ ουσία.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει το δημόσιο της χρέος το οποίο φθάνει στα 400 δισεκ. καθώς από τη μια η Ελλάδα αποπληρώνει τα δάνεια στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης, πριν λίγα χρόνια ήταν 264 δισεκ. και σήμερα είναι 216 δισεκ. ευρώ και από την άλλη για να συντηρήσει τον κυβερνητικό μηχανισμό κρατάει υψηλά τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό ή repos ή βραχυχρόνιο δανεισμό στα 59 δισεκ. ευρώ.
Από την μια έχουμε υποχρέωση πληρωμών στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης και από την άλλη η Ελλάδα συντηρεί ακραία υψηλό ενδοκυβερνητικό δανεισμό ή repos.
Τα repos των 59 δισεκ. συντηρούν ουσιαστικά το κρατικό σύστημα της χώρας χωρίς αυτά η Ελλάδα θα ήταν νεκρή οικονομία κατά μια έννοια…
Έτσι λοιπόν εξηγείται γιατί το Ελληνικό Κρατικό Χρέος παραμένει κολλημένο στα 400 δισεκ. και δεν θα ξεκολλήσει όσο χρωστάμε στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές μέσω ομολόγων και εντόκων γενικά έχουμε δανειστεί 108 δισεκ. για να καλύψει ευρύτερες ανάγκες του κράτους και μαζί με τα repos δημιουργείται ένα σκηνικό ομηρίας.
Εάν λοιπόν θέλουμε να εξηγήσουμε γιατί το Ελληνικό Χρέος είναι κολλημένο στα 400,5 δισ. η απάντηση είναι απλή η ομηρία στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης και η ομηρία στα repos έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα…
Συντελείται μια πρωτοφανή αναδιάρθρωση όσο θα μειώνονται τα δάνεια από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης αυτά τα 216 δισεκ. τόσο θα αυξάνεται ο δανεισμός από τις αγορές τα 108 δισεκ. σήμερα…
Αυτή η εικόνα δεν θα αλλάξει έως το 2035… οπότε για πολλά χρόνια ακόμη θα έχουμε στάσιμο χρέος.
Υπό αυτή την έννοια, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα αφορά μια περιορισμένη αλλά κρίσιμη αγορά τίτλων, και όχι το σύνολο του δημόσιου χρέους. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν επαναλαμβάνουν τα σφάλματα της περιόδου 2008–2009, καθώς το ρίσκο που αναλαμβάνουν σήμερα είναι σαφώς περιορισμένο, δεδομένης της θεσμικής δομής και των μακρών λήξεων του ελληνικού χρέους.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, με τις πιέσεις στις μετοχές εταιρειών ημιαγωγών, να συνεχίζονται και τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των δαπανών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να παραμένουν…
Στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο ανανεωμένων αμερικανικών χτυπημάτων κατά του Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της επόμενης εβδομάδας, καθώς και πιθανά αντίποινα από την Τεχεράνη εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,78%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,19%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,52%, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα στο -1,46% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία +0,17%.
Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές
Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ανακτώντας μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας, με τις τιμές του πετρελαίου υποχωρούν αλλά με την επιφυλακτικότητα στα γεωπολτικά να παραμένει, ενόψει μιας σειράς κρίσιμων ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων από μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, καθώς και σημαντικών συνεδριάσεων των κεντριωπολιτικά ών τραπεζών.
Παρά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, οι ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις -που τροφοδοτούνται από τα υψηλά επίπεδα των τιμών ενέργειας- έχουν θέσει σε εγρήγορση τους θεσμικούς επενδυτές, ενόψει ενός ιδιαίτερα φορτωμένου προγράμματος αποφάσεων νομισματικής πολιτικής αυτή την εβδομάδα.
Το Brent διαμορφώνεται στα 114,30 δολάρια το βαρέλι στο -2,1% και το αμερικανικό αργό στο -2,4% στα 100,80 δολάρια
Άλμα +3,3% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό συμβόλαιο TTF Νοεμβριου στα 97 ευρώ.
Οι εντάσεις παρέμειναν υψηλές το Σαββατοκύριακο, καθώς οι Houthis δήλωσαν ότι έβαλαν στόχο το κύριο αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις το Σάββατο. Οι σαουδαραβικές αρχές ανέφεραν την Κυριακή ότι ανέστειλαν επιπλέον πυραύλους και drones.
Το βασίλειο επανέλαβε εν μέρει τις λειτουργίες στο κύριο αεροδρόμιό του την Κυριακή, παρά τις ζημιές από προηγούμενες επιθέσεις, την ώρα που οι Houthis απειλούσαν με νέα πλήγματα.
Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για την ευαλωτότητα των ενεργειακών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας, με τους διαπραγματευτές να εστιάζουν όλο και περισσότερο στον κίνδυνο μιας σοβαρής διαταραχής στην παραγωγή, τη διύλιση ή τις εγκαταστάσεις εξαγωγών.
Εν τω μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως καλούνται να διατηρήσουν μια λεπτή ισορροπία, με τις αυξήσεις των επιτοκίων να θεωρούνται σχεδόν βέβαιες, ακόμη και αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιλέξουν, βραχυπρόθεσμα, μια στάση αναμονής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών, η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο εύρος 3,75%–4,00% αυτή την εβδομάδα, αλλά τα swaps επιτοκίων ενσωματώνουν πλέον πιθανότητα 80% για αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.
Ανάλογη είναι η εικόνα για τη Φρανκφούρτη και το Τόκιο. Συγκεκριμένα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται και οι δύο να κρατήσουν στάση αναμονής αυτή την εβδομάδα, πριν προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου τριμήνου, προκειμένου να συγκρατήσουν τις επιμένουσες πληθωριστικές πιέσεις που τροφοδοτούνται από την ενέργεια.
Αναλυτικά, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,90%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι +0,90%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο +0,95%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,25% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,50%.
Στη Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο +0,45%, του S&P 500 στο +0,30% και του Nasdaq στο -0,40%
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - Το spread με τη Γερμανία στις 110 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 26/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,37% και το 10ετές ιταλικό 4,56% με το μεταξύ τους spread στις -19 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 50 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκα τ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,50% ή 500 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -19 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας βρίσκεται στις 47 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 26/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 26 Οκτωβρίου του 2026 στο 4,56%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/10/2026 στο 3,37%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,50% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,90% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 4,03% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,56% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,02%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών