Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μόνο στις νέες συντάξεις από το 2022 οι περικοπές 250 ευρώ διευκρινίζει ο Π. Τσακλόγλου μετά τις αντιδράσεις

Μόνο στις νέες συντάξεις από το 2022 οι περικοπές 250 ευρώ διευκρινίζει ο Π. Τσακλόγλου μετά τις αντιδράσεις
Διευκρινήσεις μετά τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε η εγκύκλιος για την εθνική σύνταξη και τις περικοπές που περιλαμβάνει, δίνει το αρμόδιο υπουργείο,
Σχετικά Άρθρα

Διευκρινήσεις μετά τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε η εγκύκλιος για την εθνική σύνταξη και τις περικοπές που περιλαμβάνει, δίνει το αρμόδιο υπουργείο, ενώ δεν αποκλείει νομοθετική ρύθμιση που θα βελτιώνει το νόμο Κατρούγκαλου, με τον οποίο γίνονται μειώσεις ως 250 ευρώ.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, διευκρίνισε ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις, αλλά και ότι η εν λόγω εγκύκλιος αφορά μόνο όσους ασφαλισμένους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, καθώς δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ).
Η συγκεκριμένη διάταξη προβλεπόταν στον νόμο 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) όσο και στον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση).
Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι, με τον νόμο Κατρούγκαλου, κάθε συνταξιούχος λαμβάνει την εθνική σύνταξη, η οποία χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ανταποδοτική σύνταξη, η οποία προκύπτει από τις εισφορές των ασφαλισμένων. «Η εθνική σύνταξη, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, ορίζεται στα 384 ευρώ, για έναν ασφαλισμένο με 20 χρόνια ασφάλισης.
Το θέμα αποκάλυψε το Bankingnews την περασμένη Πέμπτη 30/12/21 και αφορούσε στην ενεργοποίηση διάταξης για την Εθνική Σύνταξη (μία ασχέτως αριθμού συντάξεων και την περικοπή της μετά από τρία χρόνια στη σύνταξη χηρείας στο 35% από το 70%). ΔΕΣ ΕΔΩ: https://www.bankingnews.gr/asfalistika-nea/articles/604630/mia-ethniki-syntaksi-asxetos-pollaplis-asfalisis-perikopi-stis-syntakseis-xireias-meta-tin-trietia-sto-35 0
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας «με την εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι, βάσει του νόμου, η θέσπιση της εθνικής σύνταξης (επιπλέον της ανταποδοτικής σύνταξης) αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός κατώτατου ποσού σύνταξης για κάθε κατηγορία συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ». Στο πνεύμα αυτό, η εθνική σύνταξη χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό» προσθέτει στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείο και εξηγεί:
«Συνεπώς, εκ της ίδιας της φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής της εθνικής σύνταξης και, πάντα, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται η σώρευση περισσότερων της μιας εθνικών συντάξεων στο ίδιο άτομο.
Σε εφαρμοστικό επίπεδο, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ).
Ο κανόνας αυτός ισχύει και εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) και σε οποιονδήποτε συνδυασμό σώρευσης».

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης