Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καζακστάν: Άρχισαν οι εκκαθαρίσεις αξιωματούχων - Οι ταραχές, το διακύβευμα και η παρέμβαση του πρώην προέδρου Nazarbaev

Καζακστάν: Άρχισαν οι εκκαθαρίσεις αξιωματούχων - Οι ταραχές, το διακύβευμα και η παρέμβαση του πρώην προέδρου Nazarbaev
Έκκληση στήριξης της κυβέρνησης απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev
Σχετικά Άρθρα

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού της βίας παρενέβη ο πρώην πρόεδρος του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev, καλώντας τους πολίτες να υποστηρίξουν την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση που περνάει η χώρα, όπως δήλωσε σήμερα Σάββατο 8 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπός του, την ώρα που έχουν ξεκινήσει οι εκκαθαρίσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Ο Nazarbayev "κάλεσε όλους τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο του Καζακστάν για να του επιτρέψουν να ξεπεράσει αυτήν την κρίση και να εγγυηθεί την ακεραιότητα της χώρας", αναφέρει ο εκπρόσωπός του Aydos Ukibay σε ανάρτησή του στο Twitter.
Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε την Κυριακή στην επαρχία έπειτα από αύξηση των τιμών των καυσίμων προτού εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις και κυρίως στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι διαδηλώσεις εκτραχύνθηκαν με το ξέσπασμα χαοτικών και φονικών επεισοδίων.

Κατηγορούμενος για προδοσία

Η έκκληση του πρώην προέδρου Nazarbayev γίνεται την ώρα που ένας από τους στενούς συμμάχους του, ο Karim Kazhimkanovich Masimov, πρώην πρωθυπουργός, συνελήφθη κατηγορούμενος για προδοσία μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας (ΚΝΒ), μαζί με άλλους αξιωματούχους, συνεπεία των επεισοδίων που προκλήθηκαν από την αύξηση των τιμών των καυσίμων.
Η KNB ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Masimov τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη μετά την έναρξη έρευνας εναντίον του για εσχάτη προδοσία.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Qasim-Jomart Tokayev έδωσε εντολή χθες, Παρασκευή, στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση για να καταπνίξουν οποιαδήποτε εξέγερση και, ενισχυμένος από την υποστήριξη της Ρωσίας, απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές.

Συνομιλία Putin - Tokayev για την καταστολή της εξέγερσης στο Καζακστάν και τη διοργάνωση συνόδου συμμάχων CSTO

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin είχε νωρίτερα σήμερα μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του στο Καζακστάν, Qasim-Jomart Tokayev, κατά την οποία οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταστολή των ταραχών στη χώρα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο το Σάββατο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Tokayev είπε στον Putin ότι η κατάσταση στο Καζακστάν σταθεροποιείται και τον ευχαρίστησε για την ανάπτυξη ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στο Καζακστάν, για τον περιορισμό της χειρότερης έξαρσης βίας που γνώρισε η χώρα της Κεντρικής Ασίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι ο Putin υποστήριξε την ιδέα του Tokayev να διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες βιντεοδιάσκεψη με συμμάχους από τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ο οποίος συγκεντρώνει έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, για να συζητήσουν μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης στο Καζακστάν.

Δεκάδες οι νεκροί

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις
που άρχισαν την περασμένη Κυριακή 2/1 ως διαμαρτυρία στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, εξελίχθηκαν από τα μέσα της εβδομάδας στις πιο βίαιες συγκρούσεις με τους διαδηλωτές να στρέφουν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης, διαμαρτυρόμενοι για την φτώχεια που μαστίζει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, για τη διαφθορά και για τις κοινωνικές ανισότητες.
Για να περιοριστεί η εξέγερση, ο πρόεδρος Tokayev, ο οποίος χαρακτήρισε τρομοκράτες τους διαδηλωτές, κατέβασε στο δρόμο το στρατό, ενώ ζήτησε και τη στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό από το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» και 18 αστυνομικοί και μέλη της Εθνικής Φρουράς, αν και διατυπώνονται φόβοι ότι οι νεκροί είναι εκατοντάδες, ιδιαίτερα ύστερα από την χθεσινή επέμβαση και εκκαθάριση των δυνάμεων του στρατού και 353 οι τραυματίες.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για περισσότερες από 3.000 συλλήψεις διαδηλωτών, ενώ δεκάδες εκατοντάδες εκτιμάται πως είναι και οι τραυματίες, μια και ένας πρώτος απολογισμός χθες έκανε λόγο για τουλάχιστον 1.000 τραυματίες, εκ των οποίων οι 400 ήταν σε νοσοκομεία.
Οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Καζακστάν είναι περιορισμένες καθώς το Ίντερνετ και τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας δεν λειτουργούν, ενώ η πληροφόρηση έρχεται κυρίως από τα κρατικά ΜΜΕ.

Tokayev: Οι τρομοκράτες και το... μάννα της Ρωσίας

Ο πρόεδρος Tokayev από την αρχή της εξέγερσης είχε κάνει λόγο για «διεθνείς συμμορίες τρομοκρατών» που επιδίωκαν την κατάλυση του κράτους.
Με αυτό άλλωστε το επιχείρημα αφενός ενέκρινε την επέμβαση του στρατού και αφετέρου ζήτησε τη στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας και του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), θεσμός στον οποίο συμμετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες υπό την ηγεσία της Ρωσίας για στρατιωτική βοήθεια.
«Είναι σε εξέλιξη μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση. [...] Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως την πλήρη εξάλειψη των μαχητών» ανέφερε ο Tokayev, ο οποίος υποστήριξε πως οι αρχές ερευνούν τις ταυτότητες των συλληφθέντων προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ανήκουν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Διεθνή δίκτυα έκαναν λόγο για ισχυρή παρουσία στρατιωτικών οχημάτων και δυνάμεων του στρατού στην κεντρική πλατεία του Άλματι, εκεί όπου στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης.
Αμέσως μετά απηύθυνε έκκληση στις σύμμαχες χώρες του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO - ΟΣΣΑ) για υποστήριξη με προεξάρχουσα την Ρωσία και αποστάλησαν 2.500 μέλη ειρηνευτών με ανοιχτή την επιλογή ενίσχυσης εάν χρειαστεί.
Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται η δύναμη του συγκεκριμένου Οργανισμού, η αποστολή του οποίου δεν είναι να εμπλέκεται σε εσωτερικά θέματα.
Ίσως αυτό να δικαιολογεί και το γιατί ο Tokayev έκανε λόγο για διεθνείς τρομοκράτες, έτσι ώστε να εξασφαλίσει το δρόμο της βοήθειας από τη Μόσχα.
11_12.jpg
Η Γερμανία αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων στη χώρα -  ΗΠΑ: Σας παρακολουθούμε 

Η κυβέρνηση της Γερμανίας διέκοψε όλες τις εξαγωγές όπλων στο Καζακστάν εξαιτίας των ταραχών στη χώρα της κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.
Το Βερολίνο έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την εξαγωγή τέτοιων ειδών στο Καζακστάν.
Πέρυσι, είχαν δοθεί 25 άδειες για την εξαγωγή όπλων και άλλου στρατιωτικού υλικού, αξίας περίπου 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ποσό είναι συγκριτικά χαμηλό, αλλά η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς θεώρησε το μέτρο επιβεβλημένο λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις.
Χθες Παρασκευή ο πρόεδρος Kassym-Yomart Tokayev διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ απροειδοποίητα εναντίον των «οπλισμένων συμμοριτών», μετά τις πολυήμερες διαδηλώσεις και ταραχές.
Αν και τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία ζήτησαν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από πράξεις βίας, το State Department ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί πολύ στενά την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στο Καζακστάν.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος θα παρακολουθούν για οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Θα παρακολουθούμε επίσης για οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να αποτελέσουν την βάση για την κατάληψη θεσμών του Καζακστάν» αναφέρει το State Department.
«Ο υπουργός επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στους συνταγματικούς θεσμούς του Καζακστάν και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υποστήριξε μια ειρηνική επίλυση της κρίσης με σεβασμό των δικαιωμάτων» επισημαίνει το State Department.
Αιματοχυσία στο Καζακστάν: Επέμβαση στρατού - Φόβοι για δεκάδες νεκρούς - Πάνω από 1.000 οι τραυματίες
Τι υποκίνησε τις διαδηλώσεις;


Είναι η επιδίωξη της Δύσης για την εκπλήρωση στόχων και επιδιώξεων που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση σε πιο πράσινες πηγές για την τρέχουσα αναταραχή;
Και τι μπορεί να υποδηλώνει αυτό για τους δεσμούς περιβαλλοντικής πολιτικής με τις ενεργειακές επιλογές και την ευρασιατική γεωπολιτική σταθερότητα;
Θυμηθείτε ότι για χρόνια τα αυταρχικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής έμοιαζαν να αποπνέουν μια αύρα αστάθειας.
Μια σειρά διαδηλώσεων στην Αίγυπτο το 2008 οδήγησαν σε κατάρρευση το καθεστώς Χόσνι Μουμπάρακ.
Αργότερα, η μεγάλη ευρωπαϊκή ξηρασία του 2010, η οποία οδήγησε τη Ρωσία να περιορίσει μαζικά τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων τροφίμων, και η μετατόπιση της γεωργικής παραγωγής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 από τα τρόφιμα προς τα βιοκαύσιμα κατέστησε πολύ δύσκολο για τις κυβερνήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, ειδικά στην Αίγυπτο, να επιδοτούν τις τιμές των τροφίμων και να συγκρατήσουν το κόστος. 
Ήταν ο τετραπλασιασμός στην τιμή του ψωμιού στην Αίγυπτο που πυροδότησε την επανάσταση στην πλατεία Ταχρίρ.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ασκήθηκαν μεγάλες πολιτικές πιέσεις στις δυτικές κυβερνήσεις και στις εταιρείες ενέργειας να απομακρυνθούν από την παραγωγή και τη χρήση υδρογονανθράκων και να μετακινηθούν προς ένα μέλλον πράσινης ενέργειας.
Ήδη χτυπημένοι από τον πόλεμο τιμών του πετρελαίου το 2020 μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια από την πανδημία Covid-19, οι παραγωγοί σχιστόλιθου στην Αμερική ήρθαν αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που δεν έδινε πλέον προτεραιότητα στην ενεργειακή αυτάρκεια της Βόρειας Αμερικής χάριν των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων.
Οι δυτικές ενεργειακές εταιρείες δεν έκαναν πλέον επενδύσεις για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Παρά όμως την αβεβαιότητα που επιφέρει η παραλλαγή Omicron, η ζήτηση για πετρέλαιο (και φυσικό αέριο) αυξάνεται, ενώ η προσφορά περιορίζεται. 
Όπως ανέφερε η Tsvetana Paraskova, «τα hedge funds αγόρασαν future πετρελαίου και options με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών την τελευταία εβδομάδα του 2021».
Αναπληρώνοντας το χαμένο έδαφος, οι sellers επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα
κέρδη τους, εν μέρει για να μετριάσουν τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία στα αποτελέσματα τους, αλλά και για να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά αποθέματά τους.
Επίσης, η διαχείριση που κάνει ο OPEC+ σε ό,τι αφορά την παραγωγή πετρελαίου σε συνδυασμό με τις καθοδικές πιέσεις στις τιμές από μια εφάπαξ προαναγγελθείσα αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, σημαίνει ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να υπερβαίνει την προσφορά. 
9_9.jpg
Οι κοινοπραξίες και το διακύβευμα

Οι κοινοπραξίες πετρελαίου στο Καζακστάν -συνεργασίες μεταξύ των κρατικών εταιρειών και των δυτικών εταίρων τους- έχουν δει τη ζήτηση να αυξάνεται, όπως και την προθυμία των Δυτικών και των Ασιατών καταναλωτών να πληρώσουν περισσότερα (τα διάφορα «ασφάλιστρα» πετρελαίου σε σχέση με τις βασικές τιμές της παγκόσμιας αγοράς για να εγγυηθούν την παράδοση).
Και εδώ είναι αιτία το βασικό διακύβευμα…
Ένα βασικό υποπροϊόν του αργού πετρελαίου που εξάγεται από το Καζακστάν είναι το «υγροποιημένο αέριο πετρελαίου» (LPG), ένα μείγμα αερίων υδρογονανθράκων που απελευθερώνονται στην παραγωγή πετρελαίου.
Το υγραέριο (το οποίο πολλοί Αμερικανοί χρησιμοποιούν με τη μορφή προπανίου) είναι βασικό ενεργειακό προϊόν στο Καζακστάν, που χρησιμοποιείται για θέρμανση, μαγείρεμα και για την κίνηση των οχημάτων.
Για χρόνια, το υγραέριο πωλούνταν σε οικιακούς καταναλωτές με επιδοτούμενο επιτόκιο πολύ χαμηλότερο του κόστους παραγωγής, όπως και άλλα αγαθά.
Αυτή είναι μια πρακτική που βλέπουμε σε πολλά αυταρχικά κράτη, όπου οι πολίτες, με αντάλλαγμα να παραμείνουν απολιτίκ, έχουν εγγυημένο ένα βασικό βιοτικό επίπεδο. 
Όπως είδαμε στην Αίγυπτο και είδαμε στη Βενεζουέλα, όταν μια κυβέρνηση χάνει την ικανότητα να στρεβλώνει τεχνητά τις τιμές της αγοράς στο πλαίσιο του υπονοούμενου κοινωνικού συμβολαίου της, ακολουθεί πάντα εξέγερση.
Μοιραία, η απόφαση της κυβέρνησης Tokayev να άρει το ανώτατο όριο στην τιμή του υγραερίου πυροδότησε την οργή των πολιτών για το status quo στο Καζακστάν, δεδομένης της εδραιωμένης αντίληψης ότι ένας παραγωγός ενέργειας θα πρέπει να είναι σε θέση να εγγυηθεί ένα πολύ υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για τον πληθυσμό. 
Ταυτόχρονα, αυτό μπορεί να δώσει κίνητρα σε άλλους παραγωγούς ενέργειας να βρουν τρόπους να διατηρήσουν περισσότερη ενέργεια «στο σπίτι».
Οι διαδηλώσεις έδωσαν στον πρόεδρο Kassym-Jomart Tokayev το πρόσχημα για την πλήρη απόσυρση του «πρώτου προέδρου» Nursultan Nazarbayev από τη θέση του ως επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και την απομάκρυνση ορισμένων από τους βασικούς αξιωματούχους που είχαν σκοπό να διατηρήσουν τη θέση του Nazarbayev.
Ουσιαστικά, η δυάδα που κυβερνούσε το Καζακστάν από το 2019 έληξε.
Ωστόσο, η ικανότητα του Tokayev να ελέγχει τη χώρα είναι αμφίβολη.
Όταν οι υποσχέσεις για αποκατάσταση των ανώτατων ορίων τιμών στο υγραέριο και η θεσμοθέτηση πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων δεν έφεραν τέλος στις διαμαρτυρίες, ο Tokayev ζήτησε επίσημα από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας να παράσχει στρατιωτική βοήθεια. 
kazakhstan-arthro.webp
Ο ρόλος της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Κίνας

Το σύνολο των μονάδων ειρηνευτικής και στρατιωτικής αστυνομίας της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Κιργιζίας και της Αρμενίας θα ενισχύσει το χέρι του Tokayev.
Eάν όμως αυτό δεν συμβεί, η αστάθεια θα επιταθεί.
Σημειωτέον, το Καζακστάν είναι πολύ σημαντικό τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Κίνα.
Χωρίς την οικονομία του, δεν υπάρχει Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει να χειριστεί άλλη μία κρίση στα σύνορά της, με την Ουκρανία.
Αλλά και για την Κίνα, το Καζακστάν, όπως προειπώθηκε, είναι ο θεμέλιος λίθος στο τμήμα της «νέας ευρασιατικής γέφυρας» της Πρωτοβουλίας Belt and Road, καθώς και του ρόλου του ως βασικού προμηθευτή ενέργειας και πόρων στη «χώρα του δράκου».
Σε μια περίοδο που ο κόσμος αντιμετωπίζει σπάνη προμηθειών σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο -με τα αμερικανικά δεξαμενόπλοια LNG να εκτρέπονται από τους παραδοσιακούς Ασιάτες πελάτες τους σε πιο απελπισμένους Ευρωπαίους αγοραστές- περαιτέρω διακοπές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου θα δημιουργούσαν μέγαλες οικονομικές δυσκολίες για την Κίνα.
Μια κρίση στο Καζακστάν είναι επίσης μια δοκιμασία της «κατανόησης» Ρωσίας-Κίνας για το πώς θα τύχει διαχείρισης η γεωπολιτική πραγματικότητα στην Κεντρική Ασία, και ειδικά στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.
Ακριβώς όπως η ενέργεια χρησιμεύει ως σημαντικό υπόστρωμα πίσω από τις εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, η ανησυχία για οποιαδήποτε διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από έναν μεγάλο παραγωγό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο.
Η προθυμία της Γερμανίας να επιβραδύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αδειοδότηση του αγωγού Nord Stream 2 συνεχίζει να δοκιμάζεται καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Πέρα από τα παραπάνω, ενώ το LPG δεν είναι ακριβώς φυσικό αέριο όπως το LNG, περαιτέρω διαμαρτυρίες θα διακόψουν την εξαγωγή τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου και θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στον νέο γερμανικό συνασπισμό, ώστε να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής και οικονομικής ασφάλειας της Γερμανίας, ακόμη και σε βάρος της αλληλεγγύης των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Τέλος, τα γεγονότα στο Καζακστάν αποτελούν καμπανάκι για άλλες κυβερνήσεις στην Ευρασία, ιδίως στο Αζερμπαϊτζάν και στη Ρωσία.
Το κοινωνικό συμβόλαιο έχει σημασία και τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν σε επανάσταση...
Από την άλλη, τέλος, η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα, κάτι που κάνει τα σημεία και τις παρατηρήσεις που γίνονται εδώ να ξεπερνούν τα γεγονότα.
Σε κάθε περίπτωση, η πράσινη μετάβαση μπορεί και θα έχει αυξανόμενο αντίκτυπο τόσο στην παγκόσμια γεωπολιτική όσο και στη γεωοικονομία. 

Η βαθύτερη εμπλοκή της Ρωσίας

Το Καζακστάν μοιράζεται κοινά σύνορα με τη Ρωσία και διαθέτει σημαντικό ρωσικό πληθυσμό και ήταν η χώρα που στάθηκε πιο κοντά στη Ρωσία μετά το 1991 και την διάλυση της ΕΣΣΔ.
Για τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στα νότια σύνορα της Ρωσίας είναι ανησυχητικά.
Η Ρωσία διατηρεί στενές σχέσεις με το Καζακστάν ιδιαίτερα με τον πρώην πρόεδρο Nursultan Nazarbayev και εξαρτάται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ ως βάση εκτόξευσης για όλες τις ρωσικά επανδρωμένες διαστημικές αποστολές.
Η χώρα της Κεντρικής Ασίας έχει επίσης μία σημαντική εθνική ρωσική μειονότητα: Περίπου το 20% του πληθυσμού του Καζακστάν είναι Ρώσοι.
Ο αυταρχικός πρώην πρόεδρος του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev παραιτήθηκε μεν το 2019, αλλά παρέμεινε ισχυρή προσωπικότητα στα παρασκήνιο (μέχρι να απαλλαχθεί από τη θέση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη).
Ένα τέτοιο μεταβατικό μοντέλο μπορεί να ήταν ελκυστικό στον Putin εκείνη την εποχή, αλλά φαίνεται λιγότερο ελπιδοφόρο σήμερα.
Η απόφαση για την επέμβαση του CSTO ήρθε, δε, ακριβώς τη στιγμή που η Ρωσία ετοιμάζεται να εισέλθει σε κρίσιμη διαπραγμάτευση τόσο σε διμερές επίπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στους κόλπους του ΝΑΤΟ, επί των εγγυήσεων ασφαλείας που επιδιώκει ενόσω συντηρεί την απειλή εισβολής στην Ουκρανία.
Ειδικοί εκτιμούν ότι ο Putin θα χρησιμοποιήσει ισχυρές προσωπικές διασυνδέσεις με την ελίτ του Καζακστάν, ταυτόχρονα με τους πιο επίσημους διαύλους των περιφερειακών οικονομικών και οργανισμών ασφαλείας, για να παροτρύνει την καταστολή των διαδηλώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης