Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών ο David Sassoli, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών ο David Sassoli, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
Ο Sassoli είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία για λευχαιμία
Σχετικά Άρθρα

(upd) Απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών ο David Sassoli, Ιταλός Σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2019.
Όπως έγινε γνωστό, ο Sassoli «πέθανε την 11η Ιανουαρίου στις 0:15 στο ογκολογικό κέντρο θεραπείας του Αβιάνο, στην Ιταλία, όπου νοσηλευόταν από τα τέλη του Δεκεμβρίου».
«Για την ημερομηνία και τον τόπο της κηδείας του θα υπάρξει ενημέρωση τις επόμενες ώρες» ανέφερε ο εκπρόσωπος του.
Ο Sassoli, ο οποίος υπήρξε τηλεοπτικός παρουσιαστής, κατέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019 ύστερα από σειρά διαπραγματεύσεων των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων (ΕΛΚ, Φιλελεύθερων και Σοσιαλιστών) και των κυβερνήσεων για τις προεδρίες των τριών κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών.

Επιπλοκές

Στο παρελθόν ο Sassoli είχε υποβληθεί σε θεραπεία για λευχαιμία, την οποία και είχε ξεπεράσει.
Ωστόσο, το περασμένο φθινόπωρο νοσηλεύτηκε εξαιτίας πνευμονίας, που τον ανάγκασε να λείψει από το ΕΚ για αρκετές εβδομάδες.
Την 26η Δεκεμβρίου, εισήχθη ξανά σε νοσοκομείο, «εξαιτίας σοβαρής επιπλοκής λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Μητσοτάκης: Είμαι συγκλονισμένος

Θλίψη σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του θανάτου του David Sassoli, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Είμαι συγκλονισμένος και λυπημένος από τον ξαφνικό θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli.
Το όραμα του για την Ευρώπη ως φάρος ειρήνης και δημοκρατίας στον κόσμο, θα λάμπει ως διαρκής κληρονομιά.
Θρηνούμε αυτόν τον αξιόλογο Ιταλό και υπερήφανο Ευρωπαίο» αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter ο πρωθυπουργός.

Σπουδαίος, παθιασμένος και αφοσιωμένος Ευρωπαίος

Τη θλίψη της για την απώλεια του David Sassoli εκφράζει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, με ανάρτησή της στο twitter.
«Λυπάμαι βαθιά για την τρομερή απώλεια ενός σπουδαίου Ευρωπαίου και περήφανου Ιταλού.
Ο David Sassoli ήταν ένας παθιασμένος δημοσιογράφος, ένας εξαιρετικός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, πρωτίστως, ένας αγαπημένος φίλος.
Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του.
Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπημένε David!» αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν.
Για έναν «ειλικρινή» και «παθιασμένο» Ευρωπαίο κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, αναφερόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli.
«Νιώθω λυπημένος και συγκινημένος μετά την είδηση της απώλειας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli.
Ειλικρινής και παθιασμένος Ευρωπαίος, μας λείπει ήδη η ανθρώπινη ζεστασιά, η γενναιοδωρία, η φιλικότητα και το χαμόγελό του.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει σε μήνυμά του ο Michel.
Τα συλλυπητήρια της εκφράζει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
«Είμαι βαθιά λυπημένη για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli.
Ο David ήταν ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος, που έβαζε τους ανθρώπους στο επίκεντρο όλων όσων έκανε κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του, τους φίλους και τους συναδέλφους του καθώς θρηνούμε αυτή τη μεγάλη απώλεια» αναφέρει σε μήνυμα της στο twtter η Lagarde.

Η πορεία

Γεννημένος την 30ή Μαΐου 1956 στην Τοσκάνη, ο Sassoli επέλεξε τη δημοσιογραφία μετά τις σπουδές πολιτικών επιστημών που έκανε.
Άρχισε να συνεργάζεται με εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων προτού, το 1992, να ενταχθεί στο δυναμικό της RAI, της ιταλικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, όπου μετατράπηκε στον βασικό παρουσιαστή του πρώτου καναλιού της.
Αποφάσισε να κατέβει στην πολιτική το 2009, όταν ο πρώην δήμαρχος Ρώμης, ο Walter Veltroni, οργάνωσε τη συγχώνευση δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, σχέδιο που υποστήριζε σθεναρά ο Sassoli, και γεννήθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).
Υποψήφιος στις ευρωεκλογές, εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του PD συγκεντρώνοντας 400.000 ψήφους, επιτυχία που τον απομάκρυνε οριστικά από τη μικρή οθόνη και σήμανε την έναρξη της πολιτικής του καριέρας στο ΕΚ.
Επικεφαλής της ομάδας του PD στον θεσμό, αποπειράθηκε να κατέβει στην εθνική πολιτική σκηνή, συμμετέχοντας στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος για τη δημαρχία της Ρώμης το 2013, αλλά έχασε από τον μετέπειτα δήμαρχο.
Επανεξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 και έγινε αντιπρόεδρός του, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό του και την ευρωμεσογειακή πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης