Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ζητείται σοβαρότητα για τα πανεπιστήμια: Η κυβέρνηση καθυστερεί, ο Ανδρουλάκης φοβάται και ο Τσίπρας φλερτάρει με την ανομία

Ζητείται σοβαρότητα για τα πανεπιστήμια: Η κυβέρνηση καθυστερεί, ο Ανδρουλάκης φοβάται και ο Τσίπρας φλερτάρει με την ανομία
Η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί ότι τέτοιες εικόνες θα εξαλειφθούν άμα τη αναλήψει της εξουσίας
Σχετικά Άρθρα

H δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για τη συνεχή περιστατικά παραβατικότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια φέρνει μπροστά τις ευθύνες της κυβέρνησης για αυτή την κατάσταση.
Η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί ότι τέτοιες εικόνες θα εξαλειφθούν άμα τη αναλήψει της εξουσίας.
Ωστόσο, στο Μαξίμου αλλά και στα υπουργεία έχουν αναλάβει πόστα που σκέφτονται πρώτα την δημόσια εικόνα τους και μετά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην κοινωνία για ευνομία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Κάποιοι ρίχνουν το φταίξιμο στον Χρυσοχοΐδη για την κωλυσιεργία

Συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές και στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ρίχνουν το φταίξιμο για την κωλυσιεργία της δημιουργίας της πανεπιστημιακής αστυνομίας στον προηγούμενο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη.
Ωστόσο, δεν είναι απολύτως ακριβές.
Υπήρχαν σκέψεις και προβληματισμοί από μεριάς του πρώην υπουργού αλλά την αστυνομία στα πανεπιστήμια την φοβήθηκαν και στο Μαξίμου, όταν ήδη η κοινωνία ανέβαινε στα κάγκελα με τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης.
Βεβαίως, θα πρέπει να πούμε ότι οι σχέσεις Χρυσοχοίδη και του πιο στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού δεν ήταν καλές, λόγω ιδιοσυγκρασίας των δύο ανδρών.

Θα προχωρήσει η κυβέρνηση;

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Τάκης Θεοδωρικάκος ανέλαβε μόλις πριν από λίγους μήνες και είναι αναγκασμένος μέχρι να είναι έτοιμο το ειδικό σώμα για τα πανεπιστήμια να επιβάλλει την τάξη με το υπάρχον καθεστώς.
Δεν φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των πανεπιστημίων.
Το Μαξίμου θέλει να προχωρήσει και εκπαιδεύει το ειδικό σώμα ώστε να πιάσει δουλειά στα πανεπιστήμια το επόμενο πανεπιστημιακό έτος, δηλαδή από Σεπτέμβριο 2022.
Παρ’ όλα αυτά, έχουμε μπει στο 3ο χρόνο της κυβέρνηση και ακόμα τα πανεπιστήμια παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης και ακραίας παραβατικότητας.
Στο ΑΠΘ που είναι πλέον κέντρο εγκληματικών οργανώσεων η μαφία του πανεπιστημίου υπόσχεται ότι θα σκοτώσει τον Πρύτανη. Στην ΑΣΟΕΕ, ασχέτως το ποιόν του καθηγητή, ξυλοκόπησαν άδικα και φοιτητές αλλά και τον καθηγητή.
Εάν υπήρχε ομάδα φύλαξης, κάμερες και κυρίως ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου-εξόδου, δεν θα είχαν μπει παραβατικά στοιχεία.
Η κυβέρνηση φοβάται αλλά υπάρχει και ευθύνες της αντιπολίτευσης για το φλερτ με την ανομία
Η κυβέρνηση φοβάται.
Η νεολαία είναι ένας μη προνομιακός συνομιλητής της.
Για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, όμως, και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν διαθέτουν ούτε τη σοβαρότητα ούτε την πολιτική βούληση να πάρουν ξεκάθαρη στάση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει, δεν έχει κανένα ενδοιασμό να χαϊδεύει αυτά τα ταραχοποιά στοιχεία που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Ωστόσο, θα περιμέναμε από τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταθέσει δυναμική πρόταση. Αντ’ αυτού τι είπε εχθές στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha;
Ότι είναι εναντίον της πανεπιστημιακής αστυνομίας διότι δεν υπάρχει στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια τα οποία προσλαμβάνουν ιδιωτική φύλαξη.

Απογοήτευσε η θέση Ανδρουλάκη για τα πανεπιστήμια

Θα πρέπει να τονίσουμε στον κ. Ανδρουλάκη ότι αυτό δεν είναι ακριβές.
Κατ' αρχάς, τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δεν έχουν τα προβλήματα βίας και εγκληματικότητας που έχουν τα δικά μας.
Και κατ’ επέκταση, καμία πολιτική δύναμη στην Ευρώπη δεν φλερτάρει με την ανομία και τους παραβατικούς φοιτητές και εξωπανεπιστημιακά στοιχεία.
Μόνο εδώ συμβαίνει.
Στα ευρωπαικά πανεπιστήμια οι πρύτανεις συνεργάζονται με την Πολιτεία για την ευνομία μέσα στα ιδρύματά και τιμωρούν με βαριά πειθαρχικά μέτρα ακόμα και αποβολή όσους παρανομούν.

Oι διαχρονικές ευθύνες των πρυτανικών αρχών

Στην Ελλάδα, οι πρυτανικές αρχές διαφώνησαν με την πανεπιστημιακή αστυνομία και πολλοί με την ελεγχόμενη ηλεκτρονική είσοδο και την κάρτα φοιτητή.
Τούς βολεύει ή μπορεί και να φοβούνται τις αντιδράσεις.
Έχουν διαχρονικές ευθύνες για αυτό το χάλι, κανονικά θα έπρεπε η ανεύθυνη στάση τους να είναι κριτήριο αξιολόγησης από το Υπουργείο Παιδείας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν security που φυλάνε τα πανεπιστήμια αλλά μοιάζουν με θυρωρούς που βλέπουν ταινίες στο laptop ή παίζουν με το κινητό τους για να περάσει ήρεμα η βάρδια τους.
Αυτά θέλει να συνεχιστούν ο Νίκος Ανδρουλάκης;
Νομίζω θα έπρεπε να αναθεωρήσει.
Εν κατακλείδι, θα πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση είναι μόνη της και πρέπει να πάρει μόνη την πρωτοβουλία και να αναλάβει μόνη της το πολιτικό κόστος φύλαξης και νομοκρατίας στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Οι δημοσκοπήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, και παλαιότερο και τώρα, δείχνουν ότι υπάρχει θέληση για αλλαγές και εφαρμογή νομιμότητας. Θα πιστωθεί και όλα τα εύσημα αν επιβάλει την τάξη.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης