Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Με την επιδότηση στο ρεύμα ο μέσος καταναλωτής πληρώνει 15 ευρώ αντί για 60 με 65 ευρώ το μήνα

Σκρέκας: Με την επιδότηση στο ρεύμα ο μέσος καταναλωτής πληρώνει 15 ευρώ αντί για 60 με 65 ευρώ το μήνα
Δεν θέλουμε ο καταναλωτής να έχει μια ανατίμηση που να ξεπερνά ένα 15% - 20% σε μηνιαία βάση είπε ο κ.Σκρέκας
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως με την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα απώτερος στόχος είναι ο καταναλωτής να έχει μια ανατίμηση που να μην ξεπερνά το 15% με 20% το μήνα διατύπωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας.
«Ένα μέσο νοικοκυριό, όπως το δικό μου το νοικοκυριό, καταναλώνει 350 κιλοβατώρες τον μήνα.
7 στα 10 νοικοκυριά καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα και πάνω εκεί έχουμε κάνει τον υπολογισμό μας, εκεί στηρίζουμε με 42 ευρώ τον μήνα.
Θα είχε μια αύξηση της τάξης των 60 - 65 ευρώ τον μήνα, αφαιρούμε εμείς τα 42 και έτσι έχει μια αύξηση 15 ευρώ τον μήνα.
Στο σύνολο του λογαριασμού δεν θέλουμε ο καταναλωτής να έχει μια ανατίμηση που να ξεπερνά ένα 15%-20% σε μηνιαία βάση» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Σκρέκας, ο οποίος είπε πως «η Ελλάδα αυτή την στιγμή δίνει τα περισσότερα χρήματα για να στηρίξει τα νοικοκυριά και από 1η Ιανουαρίου και τις επιχειρήσεις, από τις χώρες όλης της Ευρώπης, αναλογικά με τα οικονομικά της μεγέθη και τον πληθυσμό της».

Έχουν διατεθεί 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ

«Ήδη μέχρι 31/12 έχουν διατεθεί, σημείωσε, 1,3 δισ. ευρώ είτε ως επιδοτήσεις στο ρεύμα είτε μέσα από την αύξηση και τον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης είτε μέσα από τις εκπτώσεις στο φυσικό αέριο και επιπλέον άλλα 400 εκατ. ευρώ μόνο για έναν μήνα για τον Ιανουάριο θα διατεθούν για την απορρόφηση τουλάχιστον ενός μεγάλου τμήματος της εισαγόμενης αύξησης των τιμών ενέργειας η οποία φαίνεται ότι δεν θα αποκλιμακωθεί τόσο γρήγορα.
Πάντως, αν κάποιος καταναλώνει περισσότερο, 600 ή 1000 κιλοβατώρες η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη» διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας, επισημαίνοντας πως δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς ούτε τη διάρκεια της κρίσης ούτε και το μέγεθος της.
«Εμείς προσπαθούμε να στηρίξουμε το σπίτι, την οικογένεια, στην καρδιά του χειμώνα όπως επίσης να στηρίξουμε και την επιχείρηση από 1η Ιανουαρίου και μετά έτσι ώστε να μην έχουμε μεγάλες αυξήσεις στην κατανάλωση.
Οι χρηματικές πηγές που έχουμε είναι περιορισμένες, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουμε όλη την αύξηση του κόστους συνολικά στην ενέργεια στην Ελλάδα μέσα από επιδοτήσεις, θα έπρεπε να βρεθούν δις ευρώ τα οποία δεν υπάρχουν» τόνισε ο υπουργός.

Άμεσα το πρόγραμμα απόσυρσης συσκευών

Αναφορικά με το πρόγραμμα απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών ο κ.Σκρέκας είπε ότι θα προχωρήσει άμεσα.
«Αναφερόμαστε κυρίως σε συσκευές που είναι ενεργοβόρες, όπως είναι τα κλιματιστικά, γιατί πολλά σπίτια έχουν καταργήσει άλλα θερμαντικά μέσα και χρησιμοποιούν νέας τεχνολογίας καινούρια κλιματιστικά καλύτερης απόδοσης και μικρότερης κατανάλωσης και επίσης σκεφτόμαστε και τα ψυγεία, γιατί είναι συσκευές που λειτουργούν όλο τον χρόνο και αν είναι παλιό και ο κινητήρας μπορεί να έχει κάποιου είδους βλάβη που δεν την καταλαβαίνει πάντα ένα νοικοκυριό, έρχονται τεράστιοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και δεν ξέρουν από πού προέρχεται αυτό.
Θέλουμε το πρώτο εξάμηνο του έτους να λειτουργήσει, θα είναι για όλους τους Έλληνες, δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση ή χρονική προτεραιότητα για τους δικαιούχους, αυτά θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα» είπε ο κ.Σκρέκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης