Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σχέδιο Β’ για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας

ΗΠΑ: Σχέδιο Β’ για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης στη χώρα που εισέβαλε το 2014
Σχετικά Άρθρα

Εντατικές συνομιλίες με διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς πραγματοποιεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ με στόχο να καταρτιστούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη εάν η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διαταράξει τον εφοδιασμό από τη Ρωσία, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο πηγές της βιομηχανίας σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022.

Προμήθειες από Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης στη χώρα στην οποία εισέβαλε το 2014.
Η Ρωσία από τη πλευρά της, αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και οι κυρώσεις των ΗΠΑ για οποιαδήποτε σύγκρουση θα μπορούσαν να διαταράξουν αυτόν τον εφοδιασμό.

Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός

Οποιαδήποτε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα ενεργειακή κρίση που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, πλήττοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι τιμές - ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξήσει τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών, καθώς και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και έχουν πυροδοτήσει διαμαρτυρίες σε πλήθοςχώρες.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, αξιωματούχοι του State Department προσέγγισαν τις εταιρείες για να ρωτήσουν από πού θα μπορούσαν να προέλθουν πρόσθετες προμήθειες εφόσν χρειαστούν.
d9d268a16a504ee7ae1f69c334cb5cf1.jpg
Συμμαχίες

Οι εταιρείες φέρεται να είπαν στους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι οι παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου είναι περιορισμένες και ότι υπάρχει λίγο διαθέσιμο φυσικό αέριο για να αντικαταστήσει τις μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία.
«Συζητήσαμε μια σειρά από απρόοπτα και έχουμε μιλήσει για όλα όσα κάνουμε με τους εταίρους και τους συμμάχους μας στα εθνικά κράτη», είπε η πηγή.
«Το κάναμε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά το κάναμε και με εταιρείες ενέργειας.
Είναι ακριβές να πούμε ότι τους έχουμε μιλήσει για τις ανησυχίες μας και τους μιλήσαμε για μια σειρά απρόοπτων».
Εκτός από το ερώτημα των εταιρειών ποια ικανότητα είχαν για να αντλήσουν προμήθειες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ρώτησαν επίσης εάν οι εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις εξαγωγές.
Δεν ήταν σαφές με ποιες εταιρείες επικοινώνησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters.
 2a4faaac043c1732745b233bb489fd6b.jpg
Γεωπολιτικές εξελίξεις

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν σχολίασε τις συζητήσεις των ΗΠΑ με εταιρείες ενέργειας, αλλά επιβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Μόσχα έχει ανησυχήσει τη Δύση συγκεντρώνοντας στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την κατάληψη της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και την υποστήριξή της στους αυτονομιστές που πολεμούν τα στρατεύματα του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

H απειλή για κυρώσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει διαμηνύσει στο παρελθόν στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι μια νέα ρωσική κίνηση για την Ουκρανία θα επισύρει κυρώσεις και αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και λέει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί τα στρατεύματά της στο δικό της έδαφος όπως θέλει.
Russia's Main Gas Route to Europe Seen at Risk After Opal Ruling | Euromena  Energy
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->