Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι κοινές εταιρείες της Reggeborgh με την Atlas – Αγόραζαν κρυφά μετοχές Ελλάκτωρ όταν ήταν βασικοί μέτοχοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Οι κοινές εταιρείες της Reggeborgh με την Atlas – Αγόραζαν κρυφά μετοχές Ελλάκτωρ όταν ήταν βασικοί μέτοχοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ειδικά σε ότι αφορά την ελληνική κατασκευαστική αγορά, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι ο ολλανδός χρησιμοποίησε από το αρχικό στάδιο της εισόδου του τον Ηλία Λιανό, τον αυτοαποκαλούμενο «ευυπόληπτο επιχειρηματία».
Σχετικά Άρθρα

Μακρά και πλήρως τεκμηριωμένη είναι η σχέση της Reggeborgh με την Atlas Invest το επενδυτικό δίδυμο που κινείται σε πλήρη συντονισμό προκειμένου να ελέγξουν εταιρείες.
Ειδικά σε ότι αφορά την ελληνική κατασκευαστική αγορά, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι ο ολλανδός χρησιμοποίησε από το αρχικό στάδιο της εισόδου του τον Ηλία Λιανό, τον αυτοαποκαλούμενο «ευυπόληπτο επιχειρηματία».
Σύμφωνα με το φάκελο που έχει συγκεντρωθεί πλέον από τις αρμόδιες αρχές, οι μετοχές Ελλάκτωρ που είχαν τοποθετηθεί στην κυπριακή Astro Bank από τον Η. Λιανό, αγοράστηκαν σε ανύποπτο χρόνο και ενώ η Reggeborgh, ήταν βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 30% περίπου.
Φαίνεται ότι το σχέδιο να δρομολογηθούν σε παράλληλη πορεία οι δύο κατασκευαστικές εταιρείες ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ υπήρχε και παρά την «τακτική αποχώρηση» από τη μία, στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι να περιθωριοποιείται η Ελλάκτωρ ενώ θριαμβεύει η ανταγωνιστική της ΤΕΡΝΑ. Αυτό άλλωστε έχει συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον της Επιτροπής Ανταγωνισμού που συνεχίζει την έρευνα για ενδεχόμενο καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι αρχικά μέτοχος στην Ελλάκτωρ με 5% περίπου εμφανίστηκε αγνώστου ιδιοκτησίας εταιρεία με την επωνυμία Kentra, η οποία αργότερα δηλώθηκε ότι ανήκει στην Reggeborgh.
Αποδεικνύεται ότι η τακτική του ολλανδού χρηματιστηριακού κερδοσκόπου είναι να κρύβει την παρουσία του στην πρώτη φάση της εισόδου, χρησιμοποιώντας εταιρείες «χωρίς όνομα» και αχυρανθρώπους. Όταν εισέλθει αθέατος με τον τρόπο αυτό στην εταιρεία- στόχο, εμφανίζεται ανοικτά αλλά και πάλι δείχνει μικρότερο ποσοστό από όσο έχει, προκειμένου να έχει την ευελιξία να παρακάμπτει κανόνες και δεσμεύσεις…
Βασικός συμπαίκτης στην τακτική αυτή είναι ο επενδυτικός όμιλος Atlas Invest που διοικείται από τον στενό συνεργάτης του Χόλτερμαν, τον Μαρσέλ φαν Πέκε.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις εντοπίστηκαν τα πακέτα μετοχών που είχαν κρυφτεί στην Κύπρο και στην Barclay’s, εμφανίστηκε στο προσκήνιο η Atlas και τις αγόρασε.

Βέβαια σήμερα αποκαλύπτεται ότι δεν είναι η μοναδική υπόθεση που συνεργάζονται οι δύο.
Εκτός από την συνεργασία στην περίπτωση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είναι μέτοχοι σε σειρά εταιρειών, όπως:


• Atlas Invest Upstream: Η εταιρεία εμφανίζεται στον όμιλο Atlas, αλλά έχει μέτοχο με 30% την Reggeborgh, ενώ οι επικεφαλής των δύο εταιρειών υπογράφουν ως συνδιαχειριστές τις λογιστικές καταστάσεις.

• Tesorion: Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, έχει βασικό μέτοχο με 56% την Reggeborgh, ενώ εμφανίζεται στις επενδύσεις της Atlas που διατηρεί την καταστατική μειοψηφία 33%.

• Petroplus International N.V: Ιδρύθηκε από τον Φαν Πέκε, αγόρασε στην Ελβετία διυλιστήριο από την Shell, έκανε εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, είχε μεγάλη άνοδο μετοχής η οποία στη συνέχεια κατέρρευσε και οδηγήθηκε σε έξοδο από το Χρηματιστήριο.

• Argos Oil: εταιρεία διανομής πετρελαιοειδών, ανεφοδιασμού καυσίμων για ποτάμια, θαλάσσια ναυτιλία, και προμήθεια λιπαντικών ελαίων.

• Varo Energy: Είναι η εταιρεία που έχει βασικούς μετόχους τα δύο φιλαράκια και στην οποία ενσωματώθηκε το «προβληματικό» ελβετικό διυλιστήριο μετά την έξοδο από την χρηματιστηριακή αγορά.

• Five Degrees: Εταιρεία πληροφορικής που ασχολείται κυρίως με την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών σε τράπεζες. Η ύπαρξη αυτής της εταιρείας εξηγεί το υποτιθέμενο «ενδιαφέρον» του Χόλτερμαν για επενδύσεις σε τράπεζες. Παρασκηνιακά δρομολογεί, να κερδίσει και από τις ελληνικές τράπεζες…

Οι υποθέσεις αυτές είναι γνωστές σε ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, αλλά επειδή στην ελληνική αγορά είναι άγνωστες επιχειρεί να εμφανιστεί ως «αξιόπιστος επενδυτής» καλλιεργώντας σχέσεις με επιχειρηματίες και παράγοντες της δημόσιας ζωής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης