Το 2022 δεν θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις από τις ελληνικές τράπεζες και τις μετοχές τους.
Το 2022 το βασικό στοίχημα των τραπεζών θα είναι να επιβεβαιώσουν τους στόχους που έχουν θέσει σε κερδοφορία και μείωση NPEs.
H επιβεβαίωση αυτών των στόχων θα είναι απόδειξη συνέπειας που θα προσμετρήσει θετικά στις αναλύσεις των ξένων επενδυτών.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να καλλιεργηθούν πλασματικές προσδοκίες για τις μετοχές.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Η Eurobank η οποία μπορεί να ειπωθεί ότι είναι ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, βρίσκεται στο 1 ευρώ.
Στο 1 ευρώ όπου υλοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου του 2015 κάποιοι επενδυτές ρευστοποιούν… οπότε για να ξεκολλήσει η μετοχή χρειάζεται αυτό το σκηνικό ρευστοποιήσεων να τελειώσει.
Όμως δεν θα είναι εύκολο οπότε εάν δούμε την μετοχή στο 1,05 με 1,06 ευρώ το Καλοκαίρι δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Τι πρέπει να γίνει να κινηθεί η Eurobank υψηλότερα;
Για να κινηθεί υψηλότερα θα πρέπει
1)αρχικώς να αποδείξει ότι το 2022 μπορεί να πετύχει κέρδη 550 εκατ και να διανείμει μέρισμα 190 εκατ ευρώ.
Εφόσον αυτό συμβεί θα κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία…
2)Θα πρέπει να δώσει δάνεια για να βελτιώσει το προφίλ εσόδων ειδικά των έντοκων εσόδων.
Όμως όλες οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να δώσουν δάνεια π.χ. υπολογίζεται ότι το 2022 θα χορηγήσουν περίπου 18 με 20 δισεκ. δάνεια.
Χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή
3)Ο παράγοντας, ο ισχυρός καταλύτης που θα αλλάξει το προφίλ των ελληνικών τραπεζών και δεν έχει αποτιμηθεί έως σήμερα… είναι η αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Πρέπει να ειπωθεί ότι μόνο με οργανική ανάπτυξη με παρεμβατικά επιτόκια στο 0% ή αρνητικά π.χ. αποδοχής καταθέσεων στο -0,50% οι τράπεζες μπορούν να επιτύχουν οριοθετημένα κέρδη.
Εάν τα επιτόκια της ΕΚΤ αυξηθούν π.χ. στο 1% η Εθνική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη της κατά 300 εκατ + 500 εκατ που μπορεί να επιτύχει ετησίως άθροισμα 800 εκατ ευρώ.
Μια αύξηση επιτοκίων 1% θα μπορούσε να οδηγήσει σε extra κέρδη από δάνεια, ομόλογα και συντήρηση χαμηλών καταθετικών επιτοκίων περίπου 800 εκατ ευρώ για τις 4 μεγάλες τράπεζες.
Οπότε εάν υποθέσουμε ότι θα επιτυγχάνουν κέρδη 2 δισεκ. ετησίως ή 500 εκατ η κάθε μια συν τα 800 εκατ extra κέρδη λόγω επιτοκίων της ΕΚΤ το άθροισμα είναι 2,8 δισεκ. ευρώ.
Αυτό δεν έχει τιμολογηθεί στις τράπεζες και θα ξεκινήσει να τιμολογείται από το 2023…
Βέβαια το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ από 0% δεν θα πάει αυτομάτως στο 1% χρειάζεται 4 αυξήσεις των 0,25%.
Συν τοις άλλοις μια αύξηση των επιτοκίων θα αλλάξει ριζικά την νομισματική πολιτική και θα προηγηθεί το ξεφούσκωμα των αγορών καθώς υπάρχει μια πλασματική πλεονάζουσα ρευστότητα 5 τρισεκ. στο διεθνές σύστημα που θεωρείται αέρας.
Μπορεί οι τράπεζες να επιτύχουν κέρδη που σημαίνει καλύτερα μερίσματα και καλύτερα κεφάλαια αλλά αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σημαίνει ξεφούσκωμα των αποτιμήσεων στις μετοχές.
Να θυμόμαστε, θα συμβούν πολλά πριν έρθει η κανονικότητα στις αγορές και το βασικότερο που θα συμβεί θα πρέπει να φύγει ο πλασματικός αέρας σχεδόν 5 τρισεκ. δολαρίων που υπάρχει στα διεθνή χρηματιστήρια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών