Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς αποκλιμάκωση η ένταση στην Ουκρανία μετά τη συνάντηση Lavrov - Blinken - Οι σκέψεις Putin, οι απειλές Biden

Προς αποκλιμάκωση η ένταση στην Ουκρανία μετά τη συνάντηση Lavrov - Blinken - Οι σκέψεις Putin, οι απειλές Biden
Ψυχροπολεμική ρητορική Δύσης – Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Αποκλιμάκωση της έντασης στην κρίση στην Ουκρανία δείχνει η συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 21/1 στη Γενεύη οι υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και της Ρωσίας, Sergei Lavrov, τη στιγμή που κορυφώνεται η ψυχροπολεμική ρητορική και τα εκατέρωθεν πυρά μεταξύ Δύσης και Μόσχας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Blinken ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov
υποστήριξε ότι η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει σχετικά με την ασφάλειά της.
Ο Lavrov υπογράμμισε πως ο διάλογος με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία θα συνεχιστεί, επισημαίνοντας πως η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία καθώς και ότι «δεν έχει απειλήσει ποτέ τον ουκρανικό λαό»
«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα» είπε ο Lavrov αναφέροντας πως με τον Blinken συμφώνησαν ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Blinken: Να μείνει ανοιχτός ο δρόμος του διαλόγου

Την θέση πως δεν αναμένει κατά τη σημερινή συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογο του Sergei Lavrov να λυθούν οι διαφορές των ΗΠΑ με τη Ρωσία για την ουκρανική κρίση διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.
«Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή.
Δεν περιμένουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας εδώ, σήμερα.
Αλλά ελπίζω και περιμένω ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε το δρόμο της διπλωματίας, εάν ο δρόμος του διαλόγου παραμένει ανοιχτός.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο, να επιλύσουμε τις διαφορές μας με ειρηνικό τρόπο και να δοκιμάσουμε αυτήν την πρόταση» υποστήριξε ο Blinken, ο οποίος είπε πως σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, η απάντηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία».

Ένταση και απειλές

Μετά τις διφορούμενες δηλώσεις του περί μιας «μικρής επίθεσης» και μιας «μεγάλης εισβολής» της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανάλογα θα «πυροδοτήσει» και την αντίδραση της Δύσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden επανήλθε για να καταστήσει σαφές πως η Ρωσία θα πληρώσει μεγάλο τίμημα, αν επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Από την πλευρά της η Μόσχα υποστήριξε πως η αποστολή δυνάμεων και οπλισμού από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τον Καναδά στην Ουκρανία, επιβεβαιώνουν τις υποψίες της πως οι δυτικές δυνάμεις προετοιμάζουν μια «πρόκληση» με αφορμή την ουκρανική κρίση, αναφέροντας πως δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλλει στην Ουκρανία.
Μάλιστα η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει μια δύναμη 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε μεγάλες ναυτικές ασκήσεις σε Ατλαντικό, Αρκτικό, Ειρηνικό και Μεσόγειο, στις οποίες θα λάβουν μέρος περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και 10.000 στρατιώτες, τη στιγμή που οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας υποστηρίζουν πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους και τους στέλνει για εκπαίδευση στις ελεγχόμενες από τους Ρώσους αυτονόμιστες σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Βρετανός Υφυπουργός Άμυνας James Hippy προειδοποίησε πως μια ρωσική εισβολή ίσως απέχει μόνο λίγες εβδομάδες ενώ τόνισε ότι θα πρόκειται για την πρώτη σύγκρουση δύο τεχνολογικά προηγμένων στρατών εδώ και πολλές δεκαετίες, υποστηρίζοντας ότι αν η Ρωσία προκαλέσει αυτό που χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανόητη» σύρραξη στην Ουκρανία, θα προκληθούν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι.

Η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η συγκέντρωση τόσο μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων και η ένταση της ψυχροπολεμικής ρητορικής αναδεικνύουν το μεγάλο διακύβευμα της νέας αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας.
Όλα περιστρέφονται γύρω από το αίτημα της Ρωσίας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και να μην μεταφερθούν «στρατηγικής σημασίας» όπλα και πυρηνικά στο έδαφος της.
Μάλιστα, η Ρωσία, στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά από τη Δύση, είναι να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και να επιστρέψουν στις θέσεις που είχαν το 1997.
Οι ΗΠΑ αν και αφήνουν ανοιχτό το αίτημα της Μόσχας για τη μη «στρατοπέδευση» οπλισμού στην Ουκρανία, δεν συζητούν καν το θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ που θέτει η Ρωσία, υπογραμμίζοντας πως το κάθε κράτος έχει δικαίωμα να αποφασίσει που θέλει να ανήκει.
Οι δύο διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη σύγκρουση τακτικών συμβατικών στρατών στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
1221.JPG
654444_1.JPG
Η θέση του ΝΑΤΟ

Ο Biden έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία και για αυτό άλλωστε όλες οι προσπάθειες του επικεντρώνονται στο να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση από το ΝΑΤΟ.
Όμως στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς το ποια πρέπει να είναι η αντίδραση απέναντι στη Ρωσία.
Αυτό αποκάλυψε άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος Biden, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως έχει δαπανήσει πολύ χρόνο και ενέργεια έτσι ώστε να υπάρξει μια ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία, σε περίπτωση που εισβάλλει στην Ουκρανία.

Τελευταία ευκαιρία;

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, η σημερινή συνάντηση Blinken – Lavrov θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Ή έστω για να φανεί εάν οι δύο πλευρές αφήνουν το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό.
Ο Blinken θα επιχειρήσει να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της έντασης αν και ο Lavrov αναμένεται να ζητήσει απαντήσεις στην πρόταση της Μόσχας για την υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που θα αποκλείουν την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά προς την Ουκρανία.

Οι σκέψεις Putin

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin και πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει.
Ο πρόεδρος Biden εκτίμησε πως ο Putin θα κάνει την κίνηση του και θα εισβάλλει στην Ουκρανία, αν και υποστήριξε πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν θέλει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως ο Putin μπλοφάρει και το μόνο που θέλει με την επαπειλούμενη απειλή της εισβολής, είναι να κερδίσει μια ισότιμη θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Άλλοι λένε πως είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία για να αυξήσει τη δημοτικότητα του στο εσωτερικό της Ρωσίας, αν και υπάρχουν και εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει αντιληφθεί την αδυναμία των ΗΠΑ και τη διαίρεση στην Ευρώπη και εκτιμά πως τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος έτσι ώστε να κάνει την κίνηση του και να βάλει ένα τέλος στο όποιο φιλοδυτικό μέλλον της Ουκρανίας.

Απειλεί ο Biden

Το τελευταίο αυτό σενάριο είναι προκαλεί την ανησυχία της Δύσης.
Και για αυτό το λόγο ο πρόεδρος Biden και πολλοί Δυτικοί σύμμαχοι του σπεύδουν να προειδοποιήσουν πως σε περίπτωση που η Ρωσία κάνει αυτό το βήμα, θα το πληρώσει πολύ ακριβά.
Πάντως, ο πρόεδρος Biden τα μπέρδεψε λίγο.
Αφού εκτίμησε ότι ο Putin είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε επιθετική κίνηση έναντι της Ουκρανίας, θεώρησε λιγότερο πιθανό να προχωρήσει σε ανοιχτό πόλεμο.
«Με ρωτάτε αν πιστεύω ότι o Putin θα τσεκάρει τη Δύση;
Ναι, πιστεύω ότι θα το κάνει.
Αλλά θα πληρώσει ακριβό τίμημα» είπε ο Biden, ο οποίος όμως έκανε μια διάκριση μεταξύ μιας σαρωτικήςστρατιωτικής εισβολής και μιας ενδεχόμενης «ελάσσονας επίθεσης» (minor incursion) της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
«Είναι ένα πράγμα να έχουμε μια ελάσσονα επίθεση, όπου θα καταλήξουμε να συζητάμε (στο ΝΑΤΟ) τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι.
Αλλά αν κάνουν (οι Ρώσοι) αυτό που μπορούν πραγματικά να κάνουν με τόσες δυνάμεις που έχουν αναπτύξει στα σύνορα, τότε αυτό θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία, εφόσον πραγματοποιήσει νέα εισβολή στην Ουκρανία».
Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο Biden επανήλθε αναφέροντας πως η Ρωσία θα πληρώσει μεγάλο τίμημα, αν εισβάλλει στην Ουκρανία.

Προειδοποιήσεις και από τη Μ. Βρετανία

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις απηύθυνε και η υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Liz Truss, η οποία κάλεσε τη Ρωσία να συγκρατηθεί και να υποχωρήσει από την Ουκρανία προτού κάνει ένα τεράστιο, στρατηγικό λάθος.
«Μαζί με τους συμμάχους μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και να καλούμε την Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση και να δεσμευθεί σε εποικοδομητικές συνομιλίες.
Το Κρεμλίνο δεν έχει μάθει τα μαθήματα της Ιστορίας.
Μια εισβολή δεν θα οδηγήσει παρά σε μια φοβερά περίπλοκη κατάσταση και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως γνωρίζουμε από τον πόλεμο των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν και τη σύγκρουση στην Τσετσενία» υπογράμμισε η Truss.

Αντίδραση Ουκρανίας

Πάντως, οι δηλώσεις Biden προκάλεσαν την αντίδραση της Ουκρανίας και του προέδρου της Volodimir Zelenskiy.
«Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν ελάσσονες εισβολές, ούτε μικρά έθνη, όπως δεν υπάρχουν μικρά θύματα και μικρή θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης