Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jubilee Debt Campaign: Ξαφνικά όλοι συνειδητοποιούν ότι τα επιτόκια είναι πρόβλημα σε ένα κόσμο θαμμένο στο χρέος

Jubilee Debt Campaign: Ξαφνικά όλοι συνειδητοποιούν ότι τα επιτόκια είναι πρόβλημα σε ένα κόσμο θαμμένο στο χρέος
Το κρατικό χρέος των ΗΠΑ ήδη έχει φθάσει στα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να φαίνεται τέλος στον δανεισμό και τις δαπάνες

Ξαφνικά, επενδυτές, επενδυτικές τράπεζες και άλλοι επενδυτικοί παράγοντες συνειδητοποιούν ξαφνικά ότι τα επιτόκια είναι πρόβλημα σε ένα κόσμο θαμμένο στο χρέος
Ήδη η Federal Reserve η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ κάνει λόγο για αύξηση των επιτοκίων.
Όμως η αμερικανική οικονομία είναι θαμμένη κάτω από σωρούς χρέους, οικονομίες όπως η Ελλάδα είναι πνιγμένη στο κρατικό χρέος, της Ιταλίας παρομοίως.
Ένα άρθρο του CNBC ανέφερε:
«Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα εντείνουν μια παγκόσμια κρίση χρέους, προειδοποιεί έρευνα».
Σύμφωνα με τη μελέτη που προήλθε από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου την Jubilee Debt Campaign, οι πληρωμές χρέους αυξήθηκαν στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά 120% μεταξύ 2010 και 2021.
Επί του παρόντος βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2001...

Η απότομη αύξηση των πληρωμών χρέους εμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη των χωρών λόγω της πανδημίας, αναφέρει η έκθεση και η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αλλά και από άλλες κεντρικές τράπεζες το 2022 θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα για πολλές χώρες με χαμηλότερο εισόδημα».

Η μελέτη και το άρθρο του CNBC είναι πραγματικά προειδοποίηση κινδύνου… αλλά το κεντρικό αφήγημα μπορεί να μετατραπεί σε μια δυσάρεστη αλήθεια για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ δηλαδή την FED και την ΕΚΤ που επέτρεψαν και στήριξαν την αύξηση του χρέους μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Η αύξηση των επιτοκίων σε έναν κόσμο γεμάτο ακραίες φούσκες.
Και όχι μόνο για τις «αναπτυσσόμενες χώρες», δεν είναι μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν πρόβλημα αλλά και οι ώριμες.

Το κρατικό χρέος των ΗΠΑ ήδη έχει φθάσει στα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να φαίνεται τέλος στον δανεισμό και τις δαπάνες.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν κατάφερε να ελέγξει το έλλειμμα τον Δεκέμβριο παρά τις εισπράξεις ρεκόρ.
Μόνο τον Δεκέμβριο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δαπάνησε 508 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ήταν το υψηλότερο επίπεδο δαπανών για μήνα Δεκέμβριο στην ιστορία.
Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του δημοσιονομικού 2022, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δαπανήσει 1,43 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό είναι ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο κάθε οικονομικού έτους.

Οι ΗΠΑ θα πληρώνουν σε τόκους 750 δισεκ. δολάρια ή 3,75 φορές το ελληνικό ΑΕΠ

Η αύξηση των επιτοκίων θα αυξήσει δραστικά το κόστος εξυπηρέτησης όλου αυτού του χρέους.
Το οικονομικό έτος 2020, οι ΗΠΑ ξόδεψαν 345 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο σε καθαρές πληρωμές τόκων, παρά τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια.
Η Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό διαπίστωσε ότι ακόμη και μια αύξηση των επιτοκίων στο 2% θα προκαλούσε αύξηση των καθαρών πληρωμών τόκων στα 750 δισεκατομμύρια δολάρια που αναλογεί 3,75 φορές το ελληνικό ΑΕΠ.

Και αυτή η εκτίμηση υπολογίστηκε πριν την ψήφιση του Αμερικανικού Σχεδίου Διάσωσης και του Δικομματικού Νομοσχεδίου για τις Υποδομές.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα 750 δισεκατομμύρια δολάρια σε τόκους να είναι υποτιμημένη εκτίμηση και τελικά να χρειαστούν οι ΗΠΑ να πληρώσουν περισσότερα σε τόκους.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι θαμμένοι κάτω από χρέη.
Το καταναλωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.
Ήταν το μεγαλύτερο άλμα ενός μηνός στο καταναλωτικό χρέος τα τελευταία 20 χρόνια.
Το συνολικό χρέος των καταναλωτών ανέρχεται πλέον σε πάνω από 4,41 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Και αυτό δεν περιλαμβάνει τα στεγαστικά δάνεια.

Το ανακυκλούμενο χρέος – κυρίως τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών – αυξήθηκε κατά 23,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 1998.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες αξιοποιούνται επίσης μέχρι το τέλος.

Το έτος 2020 σημείωσε ρεκόρ για την έκδοση εταιρικού χρέους με ομόλογα και δάνεια 2,28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνουν τόσο νέα ομόλογα όσο και ομόλογα που εκδόθηκαν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους.

Όλο αυτό το χρέος είναι χαρακτηριστικό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed όχι ένα σφάλμα ή μια καταναλωτική μανία μιας εποχής.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν οικοδομήσει μια «οικονομική ανάκαμψη» μετά την πανδημία με δημοσιονομικά κίνητρα που ισοδυναμούν με ελλείμματα και χρέος.
Βασίζεται στο ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν χρήματα για τόνωση που έχουν δανειστεί και διανεμηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή δημιουργούν τα δικά τους ιδιωτικά χρέη.

Τώρα, η Fed απειλεί να απενεργοποιήσει αυτό το εύκολο χρήμα. Πώς θα λειτουργήσει αυτό;
Πώς θα εξοφλήσουν τα υπόλοιπα δανείων και ιδιωτικού χρέους με τα επιτόκια που θα αυξάνονται οι καταναλωτές που είναι θαμμένοι κάτω από χρέος πιστωτικών καρτών άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων;
Με την αύξηση των επιτοκίων, οι ελάχιστες πληρωμές θα αυξηθούν.
Το ίδιο πρόβλημα έχουν οι εταιρείες που είναι υπερμοχλευμένες.

Και το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Αυτό δεν προμηνύεται καλό για μια οικονομία που εξαρτάται από το δανεισμό και τις δαπάνες για να συντηρηθεί.
Ο μόνος λόγος που οι Αμερικανοί μπορούν να δανειστούν χρήματα είναι επειδή η Fed τους το επιτρέπει.
Διατηρεί τα επιτόκια τεχνητά χαμηλά.
Έτσι λειτουργεί η οικονομία.
Και αυτός είναι ο λόγος που η Fed θα υποχωρήσει τελικά σε κάθε κίνηση που κάνει προς αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Όπως το έθεσε ο Peter Schiff, η Fed δεν μπορεί να κάνει αυτό που ισχυρίζεται ότι θα κάνει δηλαδή να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Δεν θα καταρρεύσουν μόνο τα χρηματιστήρια αλλά θα ξεσπάσει κρίση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και όλος ο πλανήτης θα περιέλθει σε μεγάλη οικονομική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης