Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέθεσε ο Τσίπρας - Δεν πάει άλλο - Την Κυριακή 30/1 η ψηφοφορία

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέθεσε ο Τσίπρας - Δεν πάει άλλο - Την Κυριακή 30/1 η ψηφοφορία
Αρχίζει αύριο Παρασκευή 28/1 η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής - Την Κυριακή 30/1 η ψηφοφορία
Σχετικά Άρθρα
(upd) Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την για αδυναμία και ανικανότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση, από την πανδημία με τους χιλιάδες νεκρούς μέχρι την ακρίβεια και την πρόσφατη κακοκαιρία που για άλλη μια φορά ανέδειξε την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού.
Ο κ.Τσίπρας ζήτησε τη συστράτευση όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων προκειμένου, να φύγει, όπως είπε, η χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά.
Μετά την έκτακτη παρέμβαση του κ.Τσίπρα στη συζήτηση επί του αναπτυξιακού νόμου στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι προφανώς και η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, πως διακόπτεται η σημερινή συνεδρίαση και πως αρχίζει αύριο Παρασκευή 28/1 το απόγευμα η τριήμερη συνεδρίαση, στην οποία όπως είπε η κυβέρνηση θα απαντήσει σε όλα τα ψεύδη που εξαπέλυσε ο κ.Τσίιπρας.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, η συζήτηση για την πρόταση μομφής θα αρχίσει αύριο, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, και θα ολοκληρωθεί με τη σχετική ψηφοφορία την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022.

Ανικανότητα σε οποιαδήποτε κρίση

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας εκτάκτως τον λόγο στη Βούλη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση και πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν.
«Ζητάω σήμερα εκτάκτως το λόγο επειδή μία εδώ και πολλές μέρες γνωστή κακοκαιρία έθαψε οριστικά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη.

Άφησε χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας, με κλειστούς δρόμους, χωρίς ρεύμα ακόμα και σήμερα, χωρίς οι κραυγές αγωνίας τους να φτάσουν στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη.
Ο χιονιάς έθαψε και τις τελευταίες αυταπάτες, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχουν τη δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη και τις ολιγωρίες τους και τα δραματικά αποτελέσματα των ιδεοληψιών τους» ανέφερε ο κ.Τσίπρας.


Πυρά για την πανδημία

«Ζήτησα το λόγο επειδή κάθε ώρα που μιλάμε, κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε πολίτες χάνουν τη ζωή τους.
Χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.
Η χώρα μας είναι η χειρότερη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού.
Χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ.
Ο συνολικός λογαριασμός προσεγγίζει τις 23 χιλ.
Τραγικός απολογισμός.
Διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλπάζει η ακρίβεια

«Ζήτησα το λόγο γιατί η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης που δεν πιστεύουν στο κράτος, αρνούνται να ακούσουν και να καταλάβουν, να πάρουν μέτρα.
Και έχουν αφήσει την κερδοσκοπία και την ασυδοσία των συμφερόντων να λυμαίνονται με την ακρίβεια τη ζωή των συνανθρώπων μας.
Διευκολύνουν την κερδοσκοπία, αποφασίζοντας εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης την εκχώρηση της ΔΕΗ, να μην μειώσουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα, να μην αυξήσουν τον κατώτατο μισθό.
Δεν δείχνουν ίχνος διάθεσης να αλλάξουν τη στάση τους.
Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Φθορά Μητσοτάκη

«Ζήτησα εκτάκτως το λόγο επειδή η φθορά του κ. Μητσοτάκη και η διαφθορά του επιτελικού κράτους απλώνεται στο σύνολο του κράτους.
Το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος οδηγούν με γοργά βήματα στην ανασφάλεια και την οικονομία στο γκρεμό.
Οι ίδιες πρακτικές από παλιά της αδιαφάνειας και της εξυπηρέτησης των ελίτ θα παράγουν τα ίδια αποτελέσματα με το παρελθόν» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τραγική αποτυχία

«Ζήτησα εκτάκτως το λόγο για την τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία.
Σε κάθε μέτωπο που δοκιμάζεται η ζωή και η ασφάλεια.
Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς από άποψη δικαιωμάτων και δημοσιογραφικής ελευθερίας.
Οδηγούμαστε σε ολισθηρό κατήφορο, στην ερντογανοποίηση της πολιτικής ζωής.
Ζήτησα το λόγο γιατί τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει η πλειοψηφία της λογικής από αυτήν την κυβέρνηση.
Το αντίθετο μάλιστα.
Σε κάθε δυσκολία που εξελίσσεται σε τραγωδία δεν μπορούν ούτε θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα από τα λάθη τους, τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη.
Αντιμετωπίζουν τα πάντα με θεατρικές συγγνώμες, όπως χθες, για να διαφυλάξουν την εικόνα του Πρωθυπουργού» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Δεν πάει άλλο - Να φύγει το συντομότερο δυνατό η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης

«Ζήτησα το λόγο γιατί με δύο λόγια δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
Έχουμε υποχρέωση την απόγνωση και την οργή της πλειοψηφίας να την κάνουμε δύναμη πολιτικής αλλαγής.
Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.
Πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, τη χώρα, τη δημοκρατία.
Να φύγετε, γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες, δημοσκοπήσεις της χαράς και προπαγάνδα της συμφοράς
Ο φόβος και η ανασφάλεια έχει γίνει καθημερινότητα του πολίτη δύο χρόνια τώρα.
Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες και τη χώρα τόση παρακμή.
Ζήτησα εκτάκτως το λόγο για να καταθέσω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά.
Έχει έρθει η ώρα να φύγετε για να ανασάνει ο τόπος.
Καλούμε όλες τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, να δώσουν το παρόν στη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη.
Καλούμε κάθε πολίτη να στρατευθεί στον αγώνα μας για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη, η ασφάλεια με ελευθερία και η ελευθερία με ασφάλεια».

Οικονόμου: Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση

Για «κίνηση εντυπωσιασμού» από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
«Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο επιχειρεί μια κίνηση εντυπωσιασμού, απολύτως προβλέψιμη πάντως», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του.
«Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας η οποία προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας. Θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση. Μια συζήτηση στην οποία οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα. Θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει.
Δεν θα μιλήσω για τη σύγκριση, στο αποτέλεσμα, στο ύφος και στα πρόσωπα με τη δική του κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί αυτή είναι καταλυτική και αυταπόδεικτη, αλλά γιατί το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες, που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει, αλλά οι ανάγκες του σήμερα και οι προκλήσεις του αύριο», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου.

Η διαδικασία με την πρόταση δυσπιστίας

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό της Βουλής «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της».
Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.
Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.
Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης