Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Προβλέπει πέντε αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2022 - Πώς θα αρθεί το QE

Goldman Sachs: Προβλέπει πέντε αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2022 - Πώς θα αρθεί το QE
Από τη ζώνη του 0%-0,25%, η Fed θα φθάσει στο τέλος του 2022 το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 1,25%-1,50%, εκτιμά η επενδυτική τράπεζα
Σχετικά Άρθρα

H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα προχωρήσει σε πέντε αυξήσεις του βασικού της επιτοκίου μέσα στο 2022, προβλέπουν πλέον και οι αναλυτές της Goldman Sachs, «προαναγγέλλοντας» ότι η κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει πιο επιθετική νομισματική πολιτική από ό,τι προέβλεπαν προηγουμένως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022.

Πώς θα αρθεί το QE

Οι οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, εκτιμούν ότι από τη ζώνη του 0%-0,25%, η Fed θα φθάσει στο τέλος του 2022 το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 1,25%-1,50%.
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, οι αυξήσεις αυτές θα γίνουν τον Μάρτιο, τον Μάιο, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ τον ερχόμενο Ιούνιο περιμένουν την ανακοίνωση για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της.

Σε κάθε συνεδρίαση

Η αλλαγή αυτή πλεύσης, έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Fed, Jeroe Powell, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να αυξήσουν τα επιτόκια τον Μάρτιο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση, εάν χρειασθεί να ανακοπεί η έκρηξη του πληθωρισμού που έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Μισθολογικό κόστος

Στοιχεία της κυβέρνησης έδειξαν την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, ότι ο Δείκτης Κόστους Απασχόλησης αυξήθηκε κατά 4% το έτος έως τον Δεκέμβριο, η μεγαλύτερη μεταβολή των τελευταίων δύο δεκαετιών.
«Τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η αύξηση των μισθών υπερβαίνει τα επίπεδα του στόχου της Fed για τον πληθωρισμό έχουν ενισχυθεί και έχουμε αναθεωρήσει την εκτίμησή μας για τον πληθωρισμό», ανέφερουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε έκθεση προς τους πελάτες της τράπεζας.
Traders Ramp Up Bets to See Five Fed Interest Rate Hikes This Year -  Bloomberg
Αλλαγή πλεύσης

«Επιπλέον, τα σχόλια του προέδρου Powell νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατέστησαν σαφές ότι η ηγεσία της Fed είναι ανοιχτή σε έναν πιο επιθετικό ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής».
Παρόλο που συμφωνούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε πιο επιθετική σύσφιξη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, οι τράπεζες εμφανίσθηκαν διχασμένες αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πόσο επιθετική θα είναι νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Οι υπόλοιπες τράπεζες

Η Bank of America αναμένει πλέον επτά αυξήσεις των επιτοκίων το 2022 και η BNP Paribas έξι, ενώ JP Morgan και Deutsche Bank προβλέπουν πέντε.
Από την πλευρά της, η Nomura υπολογίζει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τον Μάρτιο τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης - η μεγαλύτερη από το 2000.

«θα είμαστε ευέλικτοι»

Την ίδια ώρα να σημειωθεί ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed έχουν συζητήσει δημόσια μήπως θα έπρεπε να αυξήσουν τα επιτόκια περισσότερο φέτος από ό,τι προβλεπόταν αρχικά.
«Θα χρειαστεί να είμαστε ευέλικτοι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλο το φάσμα των εύλογων καταστάσεων» είπε ο Powell χρησιμοποιώντας τη συνήθη φρασεολογία κεντρικών τραπεζιτών για να στείλει μήνυμα στις αγορές.
«Θα παραμείνουμε προσεκτικοί με τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ο υψηλός πληθωρισμός να είναι πιο επίμονος από το αναμενόμενο, και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε όπως αρμόζει» σημείωσε δίνοντας το σήμα για τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Τα μέλη της Fed ψήφισαν ομόφωνα για την πολιτική που ανακοίνωσε ο Powell, χωρίς να υπάρχουν διχογνωμίες.
 
Ο στόχος του 2%

Ο επικεφαλής της Fed δήλωσε πως η οικονομία είναι πολύ ισχυρότερη τώρα από ό,τι το 2015, όταν η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε για τελευταία φορά έναν κύκλο ανόδου των επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν «πολύ πάνω» από τον στόχο του 2% της Fed και ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.
«Αυτές οι διαφορές είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον κατάλληλο ρυθμό προσαρμογής της πολιτικής» επισήμανε.
«Πιστεύω ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο για αύξηση των επιτοκίων χωρίς να απειλείται η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας» πρόσθεσε.
Fed to signal rate hike as it launches risky inflation fight - ABC News
Ο χρησμός

Ο Powell αρνήθηκε επίσης να απαντήσει εάν η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κάποια στιγμή φέτος, αντί να κάνει αυξήσεις κατά 0,25%, όπως συνήθως γίνεται τις περισσότερες φορές από τις κεντρικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι έχουν περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες από την τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά περισσότερο από 0,25%.
7b895ec9127be52f430b49cef08d09b1.jpg
Ο στόχος για τον πληθωρισμό και την ανεργία

Ο πρόεδρος της Fed επισήμανε ακόμη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είχαν ακόμη πάρει τις τελικές τους αποφάσεις.
Επισήμανε όμως τα στοιχεία της οικονομίας, αφού «το 2015, το 2016, το 2017, το 2018, όταν ανεβάζαμε τα επιτόκια, ο πληθωρισμός ήταν πολύ κοντά στο 2%, ακόμα και κάτω από αυτό το επίπεδο», επισήμανε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στο χαμηλό ποσοστό ανεργίας και στην ισχυρή ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ παρά τα προβλήματα της πανδημίας.
Ο στόχος για πληθωρισμό 2% επετεύχθη ήδη από πέρσι και η Fed την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι το ποσοστό ανεργίας, το οποίο τώρα κυμαίνεται λίγο κάτω από το 4%, είχε μειωθεί «σημαντικά», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Opinion: Here are the many reasons why the Federal Reserve won't raise interest  rates as much as expected - MarketWatch
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης