Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Θα τη γλιτώσει ο Johnson; – Παραιτούνται κορυφαίοι σύμβουλοι του, δυσαρέσκεια πολιτών

Μ. Βρετανία: Θα τη γλιτώσει ο Johnson; – Παραιτούνται κορυφαίοι σύμβουλοι του, δυσαρέσκεια πολιτών
Δεκαεπτά βουλευτές των Τόρις φέρονται να έχουν υποβάλλει επιστολές κατά του Boris Johnson
Σχετικά Άρθρα
Παραμένει η πίεση στον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson μετά το πόρισμα της δημόσιας λειτουργού Sue Gray για τα πάρτι στη Downing Street εν μέσω των lockdown του 2020, σύμφωνα με το οποίο κάποιες από τις συμπεριφορές της κυβέρνησης είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν.
Αν και ο Johnson έσπευσε να ζητήσει συγνώμη και επιχειρεί με κάθε τρόπο να δείξει πως είναι έτοιμος να αφήσει τα κακώς κείμενα πίσω του και να περάσει στην επόμενη ημέρα, αρχίζοντας και πάλι να ασχολείται με τα σοβαρά ζητήματα διακυβέρνησης της χώρας, το κλίμα παραμένει εξαιρετικά βαρύ για τον ίδιο.

Παραιτήσεις κορυφαίων συμβούλων

Και μπορεί ο Johnson να απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και να αγνοεί τις εκκλήσεις για παραίτηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα, αλλά την ίδια στιγμή, διευρύνονται οι παραιτήσεις κορυφαίων συμβούλων του.
Τις τελευταίες ώρες παραιτήθηκαν ο επικεφαλής προσωπικού Dan Rosenfield και ο ιδιαίτερος γραμματέας, Martin Reynolds, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε αποστείλει τις περίφημες προσκλήσεις με την παρότρυνση «φέρτε τα ποτά σας» για τα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία, ενώ σήμερα Παρασκευή 4/2 προστέθηκε και η παραίτηση της Elena Narozanski, ειδικής συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα ισότητας των δύο φύλων, πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και άλλων θεμάτων .
Είχαν ήδη προηγηθεί οι παραιτήσεις του διευθυντή επικοινωνίας Jack Doyle και της πλέον στενής συνεργάτιδος τα τελευταία 14 χρόνια του Johnson, Munira Mirza, η οποία ήταν και επικεφαλής του τομέα πολιτικής του πρωθυπουργικού γραφείου.
Με εξαίρεση την παραίτηση της Mirza, οι υπόλοιπες παραιτήσεις μάλλον θεωρούνται αναμενόμενες, καθώς εντάσσονται στην προσπάθεια του Johnson να αποδώσει ευθύνες για τα όσα συνέβησαν στην πρωθυπουργική κατοικία και παράλληλα να απαντήσει στα πυρά τόσο των Συντηρητικών βουλευτών όσο και στην αντιπολίτευση.

Πυρά εκ των έσω

Οι κινήσεις αυτές του Johnson κέρδισαν τα εύσημα κάποιων Συντηρητικών βουλευτών, οι οποίοι τον επαίνεσαν για τις «διορθωτικές κινήσεις», όμως η παραίτηση της Mirza, εκ των πλέον συνεργατών του Johnson, δείχνει πως το κλίμα δεν είναι καλό στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Η Mirza υπέβαλε την παραίτηση της διότι ο Johnson κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών Keir Starmer πως ήταν προσωπικά υπεύθυνος, όταν ήταν υπεύθυνος της Υπηρεσίας Δίωξης, για τη μη δίωξη του παιδόφιλου Jimmy Savile πρώην παρουσιαστή παιδικών εκπομπών του BBC.
Αν και Mirza κάλεσε τον Johnson να ζητήσει συγνώμη από τον Starmer για τα όσα παραπλανητικά είπε εις βάρος του, αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να υποβάλλει την παραίτηση της, γεγονός που προκάλεσε με τη σειρά του έντονες αντιδράσεις από κορυφαίους υπουργούς, όπως ο Rishi Sunak, ο οποίος τήρησε και αυτός αποστάσεις από τον Johnson.

Επιστολές δυσαρέσκειας

Σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής 17 βουλευτές των Τόρις έχουν υποβάλλει επιστολές δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του Boris Johnson στην αρμόδια Επιτροπή 1922, η οποία είναι και αυτή που θα κρίνει εάν μπορεί να κινηθεί μια διαδικασία κατά του πρωθυπουργού.
Σημειώνεται πως για να κινηθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας για την άρση της εμπιστοσύνης του Boris Johnson στην ηγεσία του κόμματος (και κατ’επέκταση στο πρωθυπουργικό αξίωμα) απαιτούνται επιστολές από 54 βουλευτές των Συντηρητικών.

Δύο στους τρεις Βρετανούς ζητούν παραίτηση Johnson

Το 65% των Βρετανών πιστεύει πως ο Boris Johnson θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτηση του, εάν η αστυνομική έρευνα που είναι σε εξέλιξη, καταλήξει στο ότι παραβίασε τους κανόνες σχετικά με το lockdown, όταν έγιναν τα πάρτι στη Downing Street.
Μάλιστα το 58% των πολιτών υπογραμμίζει πως ο Johnson θα πρέπει να παραιτηθεί ακόμα και εάν διαπιστωθεί πως οι συνεργάτες του ήταν αυτοί που παραβίασαν το νόμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης