Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Δήμαρχοι, καταστηματάρχες, γιατροί, διαμαρτύρονται για την πληθωριστική έκρηξη

Τουρκία: Δήμαρχοι, καταστηματάρχες, γιατροί, διαμαρτύρονται για την πληθωριστική έκρηξη

Ιδίως οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα αυξάνουν τον θυμό των πολιτών κατά του Erdogan

Σχετικά Άρθρα

Καταστηματάρχες, δημοτικά συμβούλια και θρησκευτικές ομάδες της Τουρκίας διαμαρτυρήθηκαν χτες Τρίτη 8 Φεβρουαρίου για τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ οι γιατροί πραγματοποίησαν μονοήμερη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις κακές συνθήκες εργασίας τους καθώς το κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που τροφοδοτείται από την έκρηξη του πληθωρισμού απλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.
Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 50%, αυξάνοντας το κόστος ζωής για τους Τούρκους που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας τον Δεκέμβριο που ήρθε ως συνέπεια της ανορθόδοξης πολιτικής χαμηλών επιτοκίων του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdogan.

Μεγαλώνει η κοινωνική δυσαρέσκεια

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 50% τον Ιανουάριο, αύξησε όμως και τις τιμές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, της βενζίνης και των διοδίων, αυξήσεις που πυροδότησαν νέο κύκλο κοινωνικής δυσαρέσκειας και αντιδράσεων.
Η θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών της Τουρκίας αποφάσισε να μην πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος για τα τεμένη της. "Ελάτε να μας κόψετε το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα τεμένη μας δεν είναι επαγγελματικοί χώροι, είναι τόποι λατρείας", έγραψε ο επικεφαλής της ομοσπονδίας Αλεβιτών Celal Firat στο Twitter, όπου δημοσίευσε έναν λογαριασμό ρεύματος ύψους 30.000 λιρών (δηλαδή 2.200 δολαρίων) που οφείλει ο σύλλογος των Αλεβιτών.
Πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων κόλλησαν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έλαβαν στα τζάμια των εστιατορίων τους, ενώ ο Oguz Kaan Salici, αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, είπε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος για ορισμένα νοικοκυριά είναι τόσο υψηλοί όσο και το νοίκι τους.
"Ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει, στο σπίτι ή στη δουλειά. Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν. Αποσύρετε αμέσως τις αυξήσεις τιμών!" έγραψε στο Twitter.

Πιέσεις στις πόλεις

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας σε επίπεδα ρεκόρ και η άνοδος των τιμών έπληξαν τη δημοτικότητα του Erdogan στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2023. Η κυβέρνηση λέει ότι η αύξηση των πιστώσεων, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις θα βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό
Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ibrahim Kalin μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber τη Δευτέρα, δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα νέο μέτρο σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος: "Δεν θα αφήσουμε τους πολίτες μας να συντριφτούν από τον πληθωρισμό".
Σε ανάλογους τόνους και οι δήμαρχοι 11 πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Ekrem Imamoglu, δημάρχου Κωνσταντινούπολης, ζήτησαν από την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να ελαφρύνει το «αφόρητο» βάρος των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας.
Οι δήμαρχοι ζητούν απαλλαγή από τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι δήμοι και χαμηλότερα τιμολόγια για τη χρήση ενέργειας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και φυσικού αερίου.

Απεργία στην υγεία

Αλλά και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό πραγματοποίησαν μονοήμερη πανελλαδική απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και να αναζητήσουν καλύτερα δικαιώματα και καλύτερη παροχή υπηρεσιών.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου και τόνισαν ότι αντιμετωπίζουν ένα πιο εχθρικό περιβάλλον εργασίας εν μέσω της έξαρσης του Omicron COVID-19 και της δυσαρέσκειας των ασθενών.
"Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους, φυσικά όπως όλοι οι άλλοι, αλλά προσπαθούμε να ασκήσουμε το επάγγελμά μας σε ένα πολύ επικίνδυνο περιβάλλον", δήλωσε ο Deniz Devrim, 46, οικογενειακός γιατρός σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.
Δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έκαναν επίσης απεργία έξω από νοσοκομείο της Άγκυρας. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Volkan Tumer, μέλος μιας επιτροπής νέων γιατρών, διαμαρτυρόμενος για τις ώρες εργασίας, τις κακές αμοιβές και τα περιορισμένα του δικαιώματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης