Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Που θα ταξιδέψουν το καλοκαίρι του 2022 οι Γερμανοί - Η θέση της Ελλάδας

Που θα ταξιδέψουν το καλοκαίρι του 2022 οι Γερμανοί - Η θέση της Ελλάδας
Πολλοί Γερμανοί θα ήθελαν να ταξιδέψουν φέτος σε προορισμούς με την ευκαιρία να περάσουν χρόνο στη φύση

Ταξίδια με περισσότερη ατομικότητα -μακριά από τον μαζικό τουρισμό- και ευελιξία, επιλέγουν οι Γερμανοί στις αποδράσεις, για φέτος. Κι αυτό σημαίνει λιγότερες κρουαζιέρες και λιγότερες διακοπές all-inclusive.
Αν και το 2022 ξεκίνησε με κάποιους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, η επιθυμία των Γερμανών να ταξιδέψουν φέτος παραμένει αμείωτη.
Ωστόσο οι ανάγκες των παραθεριστών έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εποχές του οργανωμένου τουρισμού και των μεγάλων αποστάσεων έχουν τελειώσει για την ώρα.
Τα ταξίδια το 2022 υπόσχονται προορισμούς και είδη διακοπών με βιώσιμη, ατομική και ευέλικτη χαλάρωση, κυρίως στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Οι Γερμανοί θέλουν να ταξιδέψουν

  • Η επιθυμία για ταξίδια των Γερμανών βρίσκεται ξανά σε υψηλό επίπεδο 61%, έναντι 51% πέρυσι.
  • Οι παράγοντες του χρόνου (72%) και του χρήματος (70%) είναι λιγότερο σχετικοί από ό,τι ήταν από το 2013.

Παρά αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, αναμένεται χαμηλότερη ζήτηση φέτος σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα το 2019.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υψηλό ενδιαφέρον δεν οδηγεί αυτόματα σε αντίστοιχη ζήτηση.
Οι Γερμανοί προς το παρόν εξακολουθούν να είναι διστακτικοί, με μόνο το 11% να έχει ήδη κλείσει ένα ταξίδι.
Η αβεβαιότητα των μεταβαλλόμενων κανονισμών σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι περιμένουν, πριν προγραμματίσουν και κλείσουν το ταξίδι τους.
Συνολικά, αναμένονται 60 εκατομμύρια ταξίδια διακοπών από Γερμανούς το 2022, σύμφωνα με την Statista.
Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 10 εκατομμύρια περισσότερα από το 2020, αλλά και 11 εκατομμύρια λιγότερα από το 2019.
Σε σύγκριση με το 2020/2021, αυτό εξακολουθεί να σημαίνει ένα βήμα προς την κανονικότητα και προς την κατάσταση πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η Γερμανία και η Ευρώπη ως ταξιδιωτικοί προορισμοί

Η Γερμανία ήταν και παραμένει ο αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός των Γερμανών ταξιδιωτών.
Το 2021, οι περισσότεροι άνθρωποι πέρασαν τις διακοπές τους στη χώρα τους. Και αυτή η τάση μάλλον θα επικρατήσει και το 2022.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγάλο μέρος των ταξιδιών φέτος θα πραγματοποιηθεί και πάλι στη Γερμανία και την Ευρώπη.
Το ποσοστό των αεροπορικών ταξιδιών θα είναι και πάλι χαμηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία.
Σύμφωνα με έρευνα της Statista πέρυσι, η Βαλτική Θάλασσα κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των δημοφιλέστερων ταξιδιωτικών προορισμών για τους Γερμανούς, ακολουθούμενη από την Αυστρία και την Ισπανία.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι εσωτερικές διακοπές ήταν δημοφιλείς, αλλά η πανδημία έχει εντείνει περαιτέρω αυτή την τάση.

Μεμονωμένα ταξίδια αντί για οργανωμένες εκδρομές

Τα ταξίδια το 2022 οι Γερμανοί θα απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον οργανωμένο τουρισμό και θα επιλέγουν ατομικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Αυτό σημαίνει λιγότερες κρουαζιέρες και λιγότερες διακοπές all-inclusive.
Αντίθετα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Γερμανοί θα προτιμήσουν να περάσουν τις διακοπές τους σε κάμπινγκ, σε εξοχικές κατοικίες και σε ξενοδοχεία με άμεση κράτηση.

Οι άγνωστοι προορισμοί του εξωτερικού

Μια άλλη τάση περιλαμβάνει την ανακάλυψη χωρών που μέχρι στιγμής έχουν γλιτώσει από τον μαζικό τουρισμό και δεν έχουν γίνει ακόμη τόσο γνωστές.
Για παράδειγμα, εξετάζονται επί του παρόντος η Σλοβενία, η Γεωργία, η Ρουμανία, η Μογγολία, το Μπουτάν, η Σρι Λάνκα, το Σουρινάμ και το Πράσινο Ακρωτήριο.
Εδώ, οι ταξιδιώτες απομακρύνονται από την πεπατημένη και έτσι βιώνουν τη χώρα και τους ανθρώπους της πιο αυθεντικά.

Προορισμοί στην Μεσόγειο και η θέση της Ελλάδας

Πολλοί Γερμανοί θα ήθελαν να ταξιδέψουν φέτος σε προορισμούς με την ευκαιρία να περάσουν χρόνο στη φύση. Είτε πρόκειται για παραλία, είτε για εξόρμηση στην ύπαιθρο είτε για διακοπές σε φάρμα.
Η λαχτάρα για το καλοκαίρι και τον ήλιο είναι πιο εμφανής φέτος.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι προορισμοί στη Μεσόγειο θα ανακάμψουν από την ύφεση του Covid-19.
Η Ισπανία βρίσκεται στην κορυφή αυτών των χωρών. Ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία.
Επιπλέον, οι διακοπές στο κάμπινγκ, που θεωρούνται χαμηλής επαφής και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, κάνουν επίσης νέους φίλους.
Ποτέ πριν τόσοι πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία δεν ενδιαφέρθηκαν να κάνουν διακοπές σε τροχόσπιτο (15%) ή σε αυτοκινούμενο (12%).

Επιβράδυνση

Μετά από σχεδόν δύο ταραγμένα χρόνια με υψηλό επίπεδο άγχους, η πλειοψηφία των Γερμανών σχεδιάζει να επιβραδύνει.
Αυτό μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη και συμμορφώνεται με μια πρόσφατη έρευνα της Booking.com στην οποία οι περισσότεροι ταξιδιώτες είπαν ότι οι διακοπές βοηθούν την ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία περισσότερο από άλλες μορφές αυτοφροντίδας.
Επίσης, το 73% των Γερμανών λέει ότι ο χρόνος των διακοπών τους θα είναι χωρίς εργασία στο μέλλον.
Πάνω από όλα, το ταξίδι εξυπηρετεί τη δική τους ευεξία και την εσωτερική ισορροπία. Είτε σε ναό ευεξίας είτε σε μια μοναχική καλύβα στα βουνά.

Διακοπές της τελευταίας στιγμής ή αυθόρμητα ταξίδια

Η πανδημία μας δείχνει καθημερινά πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα σχέδια. Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα σχέδια των διακοπών τους τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι ακυρώσεις, οι εκ νέου κρατήσεις και η επιλογή άλλων προορισμών λόγω των συνεχώς νέων περιορισμών στον αρχικά επιθυμητό προορισμό διακοπών έχουν γίνει μια νέα ρουτίνα.
Οι αβεβαιότητες θα παραμείνουν για τα ταξίδια το 2022. Έτσι, στις αρχές του έτους, οι Γερμανοί εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι αν και πότε πρέπει να κλείσουν το επόμενο ταξίδι τους και περιμένουν.
Οι ταξιδιωτικοί ειδικοί αναμένουν μόνο μερικά ταξίδια που έχουν προγραμματιστεί πολύ εκ των προτέρων φέτος.
Μάλλον, η εστίαση είναι σε ταξίδια της τελευταίας στιγμής ή σε αυθόρμητα ταξίδια.
Η κράτηση για τις διακοπές σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει λιγότερες επιλογές από την πρόωρο κράτηση, αλλά δίνει την δυνατότητα στους ταξιδιώτες να αντιδράσουν καλύτερα στις τρέχουσες εξελίξεις.
Μια άλλη σημαντική τάση είναι η ευελιξία και ο αυθορμητισμός ακόμη και μετά την κράτηση. Οι δωρεάν ακυρώσεις ή επανακρατήσεις παρέχουν πρόσθετη ασφάλεια εάν το απαιτεί η κατάσταση Covid-19.

Βιώσιμα ταξίδια

Η επίγνωση ότι ορισμένα ταξίδια είναι οικολογικά καταστροφικά λόγω του τεράστιου αποτυπώματος CO₂ τους, κάνει και τους Γερμανούς τουρίστες να αναθεωρούν όλο και περισσότερο τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες.
Ο αειφόρος τουρισμός είναι επομένως μια από τις τάσεις για τα ταξίδια το 2022.
Οι τουρίστες φροντίζουν ολοένα και περισσότερο ότι το οικολογικό τους αποτύπωμα είναι όσο το δυνατόν μικρότερο παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε διακοπές.
Για παράδειγμα, μέσω των εγχώριων ταξιδιών αντί για μεγάλες αποστάσεις, η επιλογή μεταφορικών μέσων, οικολογικών καταλυμάτων και φιλικών προς το περιβάλλον δραστηριοτήτων αναψυχής.
Η βιώσιμη συμπεριφορά στον προορισμό διακοπών προωθείται επίσης με την αποφυγή πλαστικών, τις αγορές σε τοπικές αγορές και την υποστήριξη των τοπικών δραστηριοτήτων.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης