Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morgan Stanley: Προσοχή, κίνδυνος στασιμότητας. Οι υπερβολικές αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να υπονομεύσουν τις οικονομίες

Morgan Stanley: Προσοχή, κίνδυνος στασιμότητας. Οι υπερβολικές αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να υπονομεύσουν τις οικονομίες
Μετά τη Goldman Sachs, και η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι ο ο οψηλός πληθωρισμός κινδυνεύει να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων που θα οδηγήσουν σε στασιμότητα.
Σχετικά Άρθρα

Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η συζήτηση ότι ήρθε η ώρα της νομισματικής σύσφιξης, η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι τυχόν επιθετική σύσφιξη της αμερικάνικης νομισματικής πολιτικής από τη Fed μπορεί να οδηγήσει σε "σκληρή προσγείωση".
Κανείς λοιπόν δεν εκπλήσσεται που λίγες ημέρες μετά, η αμερικάνικη τράπεζα μείωσε τον στόχο για τα επίπεδα στα οποία θα βρεθεί ο δείκτης S&P ως τα τέλη του 2022 και τώρα προειδοποιεί ότι σε περίπτωση ύφεσης ο δείκτης S&P θα μπορούσε να πέσει και στα 3.600.
GS_chart_8_0.jpg

Σήμερα όμως ήταν η σειρά της Morgan Stanley, και του επικεφαλής οικονομολόγο του Seth Carpenter, να προειδοποιήσει για τους κινδύνους.

Αυξανόμενος πληθωρισμός, αυξημένοι κίνδυνοι

"Κατά το τελευταίο εξάμηνο, εμείς και πολλές κεντρικές τράπεζες" έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, σε σημερινό σημείωμά του "έχουμε αναθεωρήσει διαδοχικά τις προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό προς τα πάνω" και συνέχισε. "Καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να αιφνιδιάζει ανοδικά, οι αγορές άρχισαν να αποτιμούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και από περισσότερες κεντρικές τράπεζες. Πόσο πολύ όμως θα αποδειχτεί υπερβολικά πολύ; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε τόσο σε ότι αφορά την αποτίμηση της αγοράς όσο και σε ότι αφορά την οικονομία.
Η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ κατά 7.5% την περασμένη εβδομάδα ήταν η πιο πρόσφατη από αυτές τις ανοδικές εκπλήξεις. Φυσικά, οι τιμές των αυτοκινήτων μειώθηκαν εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι τα προβλήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων υποχωρούν με αργό ρυθμό, αλλά μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού, η ομάδα μας αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για τρεις λόγους:
Πρώτον, επειδή ο πληθωρισμός ήδη ανέβηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν.
Δεύτερον, η ετήσια αναθεώρηση των σταθμίσεων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή σημαίνει ότι η πρόβλεψή μας για τις συνιστώσες του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό.
Τρίτον, επειδή ο πληθωρισμός των ενοικίων παρέμεινε υψηλός και στις προβλέψεις μας θεωρούμε ότι θα παραμείνει έτσι για καιρό.
Αυτός ο τρίτος λόγος είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί αντανακλά τον μακροοικονομικό, κυκλικό πληθωρισμό που δεν θα υποχωρήσει όταν λυθεί το πρόβλημα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
core_CPI_inflation.jpg
Η ανοδική έκπληξη για πληθωρισμό 7.5% σημαίνει ότι η Fed θα είναι επιρρεπής να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. Η βασική υπόθεση της ομάδας μας στις ΗΠΑ προβλέπει 4 αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία και την εισαγωγή ποσοτικής σύσφιξης γύρω στα μέσα του έτους.
Γιατί λοιπόν να μην υποθέσουμε πλέον ότι θα έχουμε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων;
Οι προβλέψεις μας για τις αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες θα προχωρήσει η κεντρική τράπεζα προκύπτουν από τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που ανεβαίνει.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκιά της δύο φορές και έχει ξεκινήσει την ποσοτική σύσφιξη αλλά οι αγορές εξακολουθούν να αποτιμούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κατά 80 μονάδες βάσης μέσα τους επόμενους 12 μήνες, ενώ εμείς περιμένουμε κάτι λιγότερο. Φυσικά, μπορεί να κάνουμε λάθος και οι αγορές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να έχουν δίκιο.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του υψηλού πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στα βασικά αγαθά, επομένως αν η κατάσταση των αλυσίδων εφοδιασμού εξομαλυνθεί, όπως υποδηλώνει ο δείκτης μας, ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε σχέση με τις παρούσες προσδοκίες αργότερα μέσα στο έτος.
MS_supply_chain_index.jpg
Η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την άποψη, καθώς οι τελευταίες της προσδοκίες για τον πληθωρισμό, δείχνουν ότι ο μακροχρόνιος πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από τον στόχο της. Η αβεβαιότητα ωστόσο γύρω από τον πληθωρισμό, δημιουργεί κινδύνους για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Η ΕΚΤ ήταν η τελευταία κεντρική τράπεζα που υιοθέτησε πιο αυστηρή ματιά σε ό,τι αφορά την πολιτική της. Η ευρωπαϊκή οικονομική ομάδα μας αναθεώρησε την ανάλυση σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, προβλέποντας το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης ως τον Σεπτέμβριο και την πρώτη αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο που μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα φέρνει το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν.
Εφόσον όμως ο πληθωρισμός επιμείνει, δεν αποκλείεται να θα δούμε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και από την ΕΚΤ. 
Τα αρνητικά επιτόκια που ισχύουν σήμερα στην Ευρωζώνη επιβάλλουν κόστος στις τράπεζες και είναι πολιτικά αντιδημοφιλή.
Η άνοδος των επιτοκίων από το αρνητικό στο μηδέν αποτελεί μια εύκολη απόφαση και πιθανόν να τη δούμε πιο γρήγορα από ότι περιμένουμε. Ανεξάρτητα από αυτό, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει για ένα διάστημα τα επιτόκιά της στο μηδέν όσο η αβεβαιότητα υποχωρεί.
Εάν η πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό αποδειχθεί σωστή και εάν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σταθεροποιηθούν, τα μηδενικά επιτόκια μπορούν να διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αν όμως οι τιμές φύγουν πολύ ψηλά, θα χρειαστούν πολλές αυξήσεις για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός και ενδεχομένως, τόσες πολλές όσες θα καταλήξουν τελικά να οδηγήσουν την οικονομία σε στασιμότητα", καταλήγει η Morgan Stanley.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης