Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κάτω από το ραντάρ της ΕΛΣΤΑΤ η ακρίβεια στην αγορά - Τα βασικά προϊόντα που εξανεμίζουν το οικογενειακό εισόδημα

Κάτω από το ραντάρ της ΕΛΣΤΑΤ η ακρίβεια στην αγορά - Τα βασικά προϊόντα που εξανεμίζουν το οικογενειακό εισόδημα
Το καλάθι της νοικοκυράς έχει πάρει …φωτιά
Σχετικά Άρθρα

Στον αυτόματο πιλότο η άνοδος των τιμών της αγοράς με την κυβέρνηση να παραμένει θεατής των ανατιμήσεων ενώ τα νοικοκυριά νιώθουν την πίεση όταν φτάνουν στο ταμείο του σούπερ μάρκετ καθώς πληρώνουν ακριβότερα έως18% τα ίδια προϊόντα που αγόραζαν πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2021.
Το καλάθι της νοικοκυράς έχει πάρει …φωτιά παρότι τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία δείχνουν μεσοσταθμική άνοδο των τιμών κατά 6,2%
Ωστόσο ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν ξοδεύεται με όρους στατιστικής της υπηρεσίας αλλά με βάση των πραγματικών αναγκών μιας οικογένειας, οι οποίες παρότι έχουν εντοπιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ με ετήσια έρευνα για το πώς κατανέμονται τα έσοδα των νοικοκυριών η επιβίωσή τους είναι κάτω από το ραντάρ της ΕΛΣΤΑΤ.
Το βασικό εργαλείο περιορισμού της ανοδικής κίνησης των τιμών είναι η ζήτηση η οποία εμφανίζεται μειωμένη από τις αρχές του έτους.

Η άνοδος των τιμών ρίχνουν τη ζήτηση και τις πωλήσεις

Ο όγκος πωλήσεων δηλαδή οι πωλήσεις προϊόντων ανά τεμάχιο κινούνται καθοδικά έως 4% σύμφωνα με στελέχη αλυσίδων τροφίμων.
Η υπόλοιπη αγορά παρουσιάζει πτώση έως 15% στις πωλήσεις καθώς δεν είναι πρώτης ανάγκης.
Προϊόντα όπως είναι η ένδυση και η υπόδηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 σημείωσαν πτώση 23,6% αλλά σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021 σημειώνεται οριακή αύξηση 7%.
Οι ηλεκτρικές συσκευές όπως τα ψυγεία , πλυντήρια , φούρνοι οι τιμές τους είχαν συγκρατημένη καθοδική πορεία και οι δείκτες της κατηγορίας του Ιανουαρίου κινήθηκαν χαμηλότερα μέχρι το 96,65 από 100,47 του Δεκεμβρίου του 2021.
Η πλειονότητα των νοικοκυριών δεν κερδίζει κάτι από τις κατηγορίες προϊόντων και των υπηρεσιών που κινήθηκαν καθοδικά τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021 αλλά τα απασχολεί οι τιμές των προϊόντων που ανέβηκαν και συμπεριλαμβάνονται στα ετήσια έξοδά τους.
Παράδειγμα το φυσικό αέριο εκτοξεύτηκε στα ύψη σημειώνοντας αύξηση κατά 154,8% σε διάστημα ενός μηνός από το Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο αλλά η συμμετοχή του Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είναι με ποσοστό 0,42%.
Άλλωστε στη λίστα της ΕΛΣΤΑΤ συμμετέχουν 627 προϊόντα και υπηρεσίες για να προσαρμόσει τον επίσημο δείκτη της χώρας.
Τα καινούργια αυτοκίνητα είχαν αύξηση κατά 8,7% και συνολική τους στάθμιση στον δείκτη ήταν 0,17% όταν το ελαιόλαδο που ενισχύθηκε κατά 15,4% η συμμετοχή του στο δείκτη είναι 0,14%
Πάντως τα 16 προϊόντα που μπαίνουν σε κάθε νοικοκυριό σημειώνουν μια μέση αύξηση στα επίπεδα του 14,7%.
Τα άλευρα μαζί με τα δημητριακά αυξήθηκαν κατά 6,6% , το ψωμί ενισχύθηκε κατά 5%, τα ζυμαρικά 7,1%, το Αρνί και Κατσίκι αυξήθηκαν κατά 17,6% , τα παρασκευάσματα από κρέας είχαν άνοδο 7,4%, τα νωπά ψάρια 5,9%, το γιαούρτι 6,1%, τα τυριά 6,3% , το ελαιόλαδο κατά 15,4%, τα νωπά φρούτα κατά 8,4%, τα λαχανικά κατά 14,4%, οι πατάτες 12,3%, ο καφές 3,2% ο ηλεκτρισμός κατά 56,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 36% και τα καύσιμα κατά 21,6%.
Τα νοικοκυριά που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στη λαίλαπα της ακριβείας με βάση τις δικές τους ανάγκες και που ξοδεύεται ο μηνιαίος μισθός τους προσδιορίζουν τον πληθωρισμό σε διψήφιο ποσοστό.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης