Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εάν θέλει να προσφέρει υπηρεσίες η FED στην παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να συντρίψει τις αγορές μετοχών

Εάν θέλει να προσφέρει υπηρεσίες η FED στην παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να συντρίψει τις αγορές μετοχών
Κατά την Citigroup η οικονομία χρειάζεται πολλές αυξήσεις επιτοκίων για να εξαλείψει την πληθωριστική υπερθέρμανση, οι μετοχές θα καταρρεύσουν πολύ πριν κορυφώσουν οι αυξήσεις επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα

Μήπως η Fed η αμερικανική κεντρική τράπεζα προετοιμάζει τα χρηματιστήρια για ένα επικό κραχ;
Φυσικά, εκ πρώτης όψεως αυτό θα φαινόταν παράλογο: τελικά, ολόκληρη η προσπάθεια της Fed τα τελευταία 13 χρόνια ήταν να δημιουργήσει ακραίες φούσκες στις μετοχές και στα ομόλογα να προκαλέσει ένα σοκαριστικό κοινωνικό χάσμα που έχουν δει ποτέ οι ΗΠΑ, και στο τέλος δεν απέτρεψε τον πληθωρισμό που είναι ο μηχανισμός καταστροφής της μεσαίας αστικής τάξης.
Ο πλανήτης έχει καταστεί ακραία υπεχρηματοδοτημένος καθώς η αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων είναι πλέον πάνω από 6 φορές το ΑΕΠ των ΗΠΑ και με ένα ατύχημα η οικονομική ύφεση θα μπορούσε να επανέλθει.

Η Fed θέλει μια ήπια ύφεση για να ηρεμήσει την οικονομία, η Fed δεν μπορεί να αντέξει κραχ στις αγορές μετοχών, ειδικά επειδή σχεδόν όλοι στην αγορά αναμένουν από τον Powell τον επικεφαλής της FED να παρέμβει ώστε να διασώσει τα χρηματιστήρια…
Ο νέος στόχος προστασίας για τον δείκτη S&P 500 είναι οι 3.800-4.000 μονάδες.

Σε τελική ανάλυση, ορισμένες επενδυτικές τράπεζες όπως η Citigroup, έχει προτείνει ότι η Fed μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό μόνο με τον περιορισμό της ζήτησης, οπότε θα χρειαστεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη για να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις...
Κατά την Citigroup η οικονομία χρειάζεται πολλές αυξήσεις επιτοκίων για να εξαλείψει την πληθωριστική υπερθέρμανση, οι μετοχές θα καταρρεύσουν πολύ πριν κορυφώσουν οι αυξήσεις επιτοκίων.

Η ριζοσπαστική άποψη του Zoltan Pozsar

Ένα έμπειρο στέλεχος της αγοράς των repo και πρώην στέλεχος της Fed της Νέας Υόρκης, Zoltan Pozsar, παρουσίασε μια ριζοσπαστική άποψη.
Ο Zoltan Pozsar επισήμανε ότι η Fed πρέπει να οδηγήσει σε κατάρρευση τις μετοχές για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Τα επιτόκια βρίσκονται στο μηδέν και η Fed εξακολουθεί να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία όταν η αύξηση του ΑΕΠ είναι 6,9%, ο πληθωρισμός είναι 7,5% και η ανεργία είναι 4%.
Είναι αυτή λογική νομισματική πολιτική ή τρελοί τρέχουν σε άσυλο;
Η πολιτική της Fed έχει δημιουργήσει μια άλλη αποτυχημένη στρατηγική που θα πρέπει να τερματιστεί αμέσως

Τι υποστηρίζει ο Zoltan Pozsar

Η FED αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα, τον πληθωρισμό.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός: με αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων ή αυξάνοντας τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.
Ιστορικά, η Fed χρησιμοποίησε τις αυξήσεις επιτοκίων για να δημιουργήσει υφέσεις που προκάλεσαν τη χαλάρωση που απαιτείται για τον έλεγχο του πληθωρισμού («ευκαιριακός αποπληθωρισμός»).
Με την «νέα διπλή εντολή» της Fed για χαμηλή ανεργία χωρίς αποκλεισμούς και την πολιτική επιταγή της αναδιανομής μέσω σταθερότερης αύξησης των μισθών η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ήταν αδιανόητο να στοχεύει να επιβραδύνει τον πληθωρισμό μέσω μιας ύφεσης.
Οι αυξήσεις σήμερα έχουν σκοπό να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό χωρίς ύφεση…κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ η Fed να πετύχει στο παρελθόν.

Ιστορικά «κάθε κύκλος νομισματικής σύσφιξης της Fed τελειώνει σε κρίση».

Ωστόσο, μετά την ρήψη του χρήματος από τα ελικόπτερα, που ονομάζεται επίσης Σύγχρονη νομισματική θεωρία η Fed δεν έχει επιλογές.
Η αστάθεια είναι ο καλύτερος μηχανισμός ενεργοποίησης της διάθεσης για ανάληψη κινδύνων ειδικά στις μετοχές.
Ίσως η Fed να αυξήσει κατά 0,50% τον Μάρτιο τα επιτόκια και να δημιουργήσει σκόπιμα ένα σκηνικό τεχνικής αστάθειας.
Όμως σε ένα τέτοιο σενάριο η FED θα είναι έτοιμη να διαχειριστεί μια μεγάλη διόρθωση -20% με -30% στην Wall Street;
Ωστόσο, ο Zoltan είναι πεπεισμένος ότι «τα περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερου κινδύνου δεν θα σκοτώσουν την ανάπτυξη ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Fed μπορεί να προσπαθήσει να προκαλέσει μια ελεγχόμενη αστάθεια προκαλώντας μια διόρθωση στις τιμές των κατοικιών και στις μετοχές…

Θεωρία συνωμοσίας;

Ενώ πολλοί θα χαρακτηρίσουν το σχέδιο αυτό θεωρία συνωμοσίας, γεγονός ότι ένα πρώην στέλεχος της Fed προτείνει ως λύση την κατάρρευση της αγοράς ως μια πολύ αναγκαία πληθωριστική κάθαρση θα πρέπει να προκαλέσει μεγάλο φόβο στους long επενδυτές που εξακολουθούν να περιμένουν ότι ο Powell θα παρέμβει και θα κάνει ότι και τον Μάρτιο του 2020 όταν η Fed άρχισε να παρεμβαίνει επιθετικά στις αγορές.

Για ορισμένους και ο Πρόεδρος Biden θα ήθελε να σημειωθεί μια διόρθωση προσεχώς στις μετοχές ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022 (και σίγουρα πριν το 2024).
Με υψηλό πληθωρισμό οι δημοκρατικοί και ο Biden θα καταστραφούν πολιτικά.
z1.jpg

z2_3.jpg
z3_1.jpg
z4.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης