Η Δύση πρέπει να εργαστεί «πολύ σκληρά», καθώς είναι τρομακτικά δύσκολο για να βρει εναλλακτικές πηγές πέρα από τη Ρωσία, εκτιμά η Γερμανία και ενώ οι συνομιλίες για πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εντείνονται.
Μιλώντας στο CNBC από την ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz τόνισε ότι μεγάλο μέρος της Δύσης εξαρτάται από τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ρωσίας.
«Υπάρχουν πολλές εξαγωγές πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε πολλές χώρες. Υπάρχει επίσης μεγάλη εξαγωγή πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε.
«Έτσι πρέπει όλοι να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου θα έχουμε εναλλακτικές.
Είναι απαραίτητο να καταστήσουμε επίσης εφικτό την ύπαρξη καλής συνεργασίας – να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση… Για αυτό εργαζόμαστε», συνέχισε.
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου
Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021.
Ακολούθησε πολλή συζήτηση από δυτικούς αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία —και ειδικότερα στην ενεργειακή της βιομηχανία— εάν εισβάλει στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα.
Το Σάββατο (19/2/2022), ως μέρος μιας «προγραμματισμένης άσκησης», η Ρωσία εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους σε ένδειξη της πυρηνικής της ετοιμότητας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε στο CNBC ότι οι ενεργειακές κυρώσεις κατά του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom παραμένουν «στο τραπέζι» σε περίπτωση εισβολής.
Πρόβλημα για την Ουκρανία
Ωστόσο, τέτοιες κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την Ουκρανία, καθώς αρκετοί αγωγοί φυσικού αερίου της Ρωσίας διασχίζουν τη χώρα.
Ο Scholz επέμεινε ότι «φροντίζουμε» για το θέμα.
«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να κάνουμε τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας κάτι που έχει καλό μέλλον», πρόσθεσε.
«Έχουμε ήδη αρχίσει να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να έχουμε καλές συμφωνίες διαμετακόμισης φυσικού αερίου για την Ουκρανία με τη Ρωσία όταν θα ξεκινήσει η επόμενη περίοδος.
Αυτή είναι η ευθύνη μας… να κάνουμε τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου ένα ζήτημα που λειτουργεί μέσω όλων των αγωγών που έχουμε, ειδικά του ουκρανικού.
Αλλά τώρα εργαζόμαστε για την ειρήνη».
Ο Scholz δεν είναι ο μόνος που συζητά την ανάγκη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.
Τόσο η von der Leyen , όσο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, επισημαίνουν, πως είναι αναγκαία η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών