Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Πού πηγαίνει από εδώ και πέρα; - Κατάρρευσε η διπλωματία, άφαντο το ΝΑΤΟ, άμεσα η παράδοση στην Ρωσία

Ουκρανία: Πού πηγαίνει από εδώ και πέρα; - Κατάρρευσε η διπλωματία, άφαντο το ΝΑΤΟ, άμεσα η παράδοση στην Ρωσία
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που φοβούνται ότι μπορεί να είναι οι επόμενες στο στόχαστρο του Putin, παρακολουθούν νευρικά για τυχόν ρωσικούς ελιγμούς κοντά στα σύνορά τους

Τα προσχήματα πέφτουν, η διπλωματία είναι νεκρή - τουλάχιστον προς το παρόν.
Η Ουκρανία βρίσκεται υπό πλήρη ρωσική εισβολή και παλεύει για την ίδια της την επιβίωσή της αναφέρει το BBC.
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;
Το μεγαλύτερο έπαθλο για τη Ρωσία είναι το Κίεβο, η πρωτεύουσα και έδρα της κυβέρνησης του Προέδρου Zelensky - μια πόλη όπου έχουν ήδη λάβει χώρα μάχες.

Ο Πρόεδρος Putin πέρασε μήνες απομονωμένος, μελετώντας τα σχέδια των αρχηγών άμυνας του να κατακτήσουν την Ουκρανία και να την εντάξουν στην Ρωσική σφαίρα επιρροής κόντρα στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Το σχέδιο εισβολής αποτελείται σε γενικές γραμμές από μια γραμμή επίθεσης τριών άκρων, από το βορρά, την ανατολή και το νότο, χρησιμοποιώντας πυροβολικό και πυραύλους για να αμβλύνει την αντίσταση πριν ακολουθήσει πεζικό και άρματα μάχης.
Ο Putin θα ήθελε ιδανικά να δει την κυβέρνηση Zelensky να συνθηκολογεί γρήγορα και να παραδίδεται, για να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση φιλική προς την Ρωσία.....

Ο στόχος θα ήταν να αποτραπεί μια παρατεταμένη αντίσταση στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στο Κίεβο.
«Βραχυπρόθεσμα μια επιτυχημένη ρωσική κατάληψη του Κιέβου θα ήταν μια στρατιωτική και πολιτική επιτυχία με στρατηγικό αντίκτυπο αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

«Αλλά μπορεί να μην καταστρέψει την ουκρανική κυβέρνηση - με την προϋπόθεση ότι έχει κάνει σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού κεντρικού στρατηγείου, πιθανότατα στο δυτικό τμήμα της χώρας».

Το σχέδιο εισβολής της Ρωσίας δεν έχει προχωρήσει εξ ολοκλήρου - η βρετανική υπηρεσία άμυνας λέει ότι εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και η αντίσταση είναι σκληρή - αλλά προχωράει.
Οι δυνάμεις της Ρωσίας είναι περισσότερες από τρεις προς ένα από τις δυνάμεις της Ουκρανίας και υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα της στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας και πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν οι δυνάμεις της.

Η αντίσταση

Η αντίσταση έχει ήδη ξεκινήσει, με μια πανεθνική επιστράτευση ανδρών σε ηλικία μάχης και 18.000 αυτόματα όπλα να μοιράζονται στους πολίτες του Κιέβου, εκτός από τον ένστολο στρατό και τους εφέδρους που ήδη προβάλλουν σκληρή αντίσταση.
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που φοβούνται ότι μπορεί να είναι οι επόμενες στο στόχαστρο του Putin, παρακολουθούν νευρικά για τυχόν ρωσικούς ελιγμούς κοντά στα σύνορά τους.
Ο Kusti Salm, ο μόνιμος γραμματέας στο Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας, είναι ένας από αυτούς που πιέζουν για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

"Πρέπει να τους δώσουμε όπλα όπως αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, αντιαεροπορικούς πυραύλους, πυρομαχικά και προστατευτικό εξοπλισμό.
Κάθε έθνος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να τους βοηθήσει».
Όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται η Ρωσία για να υποτάξει αυτό το έθνος με πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους, τόσο περισσότερα προβλήματα είναι πιθανό να συναντήσει.

Πού είναι το ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ σκοπίμως δεν βρίσκεται στην Ουκρανία.
Παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις του Κίεβου να έρθει σε βοήθεια, το ΝΑΤΟ απέρριψε κατηγορηματικά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Γιατί;
Επειδή η Ουκρανία δεν είναι μέλος αυτής της συμμαχίας και το ΝΑΤΟ, δεν θέλει να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Εάν η εισβολή της Ρωσίας μετατραπεί σε μακροχρόνια κατοχή της Ουκρανίας, τότε είναι κατανοητό ότι τα δυτικά έθνη μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξουν μια ουκρανική εξέγερση, όπως οι ΗΠΑ υποστήριξαν τους Αφγανούς μουτζαχεντίν τη δεκαετία του 1980.

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ έχει επικεντρωθεί στη στήριξη των ανατολικών συνόρων του.
Η ειρωνεία εδώ είναι ότι ενώ η Ρωσία απαιτούσε από το ΝΑΤΟ να μετακινήσει τις δυνάμεις της πιο δυτικά, η εισβολή του Putin στην Ουκρανία πέτυχε το ακριβώς αντίθετο.
«Πρόκειται για μια τεράστια εξέλιξη αφύπνισης για την Ευρώπη», λέει ο Tobias Ellwood, βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του βρετανικού κοινοβουλίου.
Τρεις δεκαετίες ειρήνης δεν είναι δυστυχώς ο κανόνας.
Όταν αντιμετωπίζουμε έναν τύραννο πρέπει να κλιμακώσουμε τον σχεδιασμό μας»

Θα μπορούσε να γίνει χειρότερο;

Για τους Ουκρανούς, τα χειρότερα είναι τώρα.
Μετά από οκτώ χρόνια μάχης με μια αποσχισθείσα περιοχή στα ανατολικά που υποστηρίζεται από τη Ρωσία τώρα βομβαρδίζεται.
Οι Ουκρανοί, που ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Μόσχα το 1991 - και εγκατέλειψαν τα δικά τους πυρηνικά όπλα - αντιμετωπίζουν την προοπτική να γυρίσει ο χρόνος τρεις δεκαετίες πίσω, εάν η Ρωσία καταφέρει να υποτάξει ολόκληρη τη χώρα.

Τι έχει στο μυαλό του ο Putin;

Οι επικεφαλής άμυνας του ΝΑΤΟ επανεξέτασαν τη μακροσκελή ομιλία του Ιουλίου 2021 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει επειγόντως να ενισχύσουν τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ μήπως ο Putin μπει στον πειρασμό να κάνει μια κίνηση σε χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία.

Θα το έκανε ο Putin;

«Πιστεύω ότι έχει ένα σχέδιο», λέει ο Tobias Ellwood.
Ανησυχώ ότι θα διαχυθεί στα Βαλκάνια
Το ΝΑΤΟ σίγουρα δεν ρισκάρει και έχει θέσει πάνω από 100 πολεμικά αεροσκάφη σε πλήρη ετοιμότητα.
Η Βρετανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που έστειλε ενισχύσεις στην Εσθονία.
«Κανείς δεν πιστεύει ότι η ομάδα μάχης στην Εσθονία υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου από μόνη της θα αποτρέψει τη δεύτερη πιο ισχυρή πυρηνική χώρα στον κόσμο».
«Πρόκειται για ένα μηχανισμό που θα πυροδοτήσει την ισχύ όλου του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας».

Αυτό το σενάριο, μιας ρωσικής στρατιωτικής εισβολής σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, σχεδόν αδιανόητο μέχρι πρόσφατα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο το ΝΑΤΟ με την Ρωσία.
Ωστόσο ειδικά οι Ευρωπαίοι απεύχονται ένα τέτοιο σενάριο καταστροφής.
russadv.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης