Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ουκρανία, βραχυπρόθεσμα καλό νέο για τις μετοχές… αλλά τα χειρότερα έρχονται - ΕΚΤ και FED «αγνοούν» τον πληθωρισμό…

Η Ουκρανία, βραχυπρόθεσμα καλό νέο για τις μετοχές… αλλά τα χειρότερα έρχονται - ΕΚΤ και FED «αγνοούν» τον πληθωρισμό…
Να εγκαταλειφθεί το αισιόδοξο σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο
Σχετικά Άρθρα

Με πρόσχημα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κατάρρευση της Ουκρανίας επί της ουσίας, οι κεντρικές τράπεζες ανέκρουσαν πρύμναν και εκεί που ο πληθωρισμός ήταν η νούμερο ένα αιτία πανικού για τις αγορές… αγνοείται.
Οι κεντρικές τράπεζες είναι διατεθειμένες να μεταθέσουν τα σχέδια τους για νομισματική σύσφιξη… οπότε ουσιαστικά οι αυξήσεις των επιτοκίων π.χ. της FED στις 16 Μαρτίου 2022 θα είναι 0,25% και προφανώς πολύ πιο αργές…
Είχαν εκτιμηθεί 6 αυξήσεις και ίσως μετριαστούν στις 3 αυξήσεις.
Με πρόσχημα την Ουκρανία, οι κεντρικές τράπεζες κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομισματική σύσφιξη, δηλαδή αυξήσεις επιτοκίων και απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης… χωρίς σοκ και δέος στις αγορές μετοχών.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια άριστη προσχηματική ευκαιρία οι κεντρικές τράπεζες να μεταθέσουν το αναπόφευκτο για αργότερα.

Τι σημαίνει αυτό για τις αγορές μετοχών;

Το χάος στην Ουκρανία… με όρους μετοχών μπορεί να εξελιχθεί σε καλό νέο καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναδιπλώθηκαν.
Ωστόσο η έννοια καλό νέο αφορά μόνο ένα βραχυπρόθεσμο διάστημα…
Το χάος στην Ουκρανία, θα αυξήσει τον πληθωρισμό οπότε τα χειρότερα έπονται.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί βραχυπρόθεσμα να απομακρύνεται ο κίνδυνος επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών αλλά το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν έχει επιλυθεί αντιθέτως αναμένεται να επιδεινωθεί… οπότε το πρόβλημα είναι εμπρός.

Να εγκαταλειφθεί το αισιόδοξο σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο

Το αισιόδοξο σενάριο που είχε καλλιεργηθεί από ορισμένους κύκλους ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα φθάσει στις 1250 με 1300 μονάδες πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Το βασικό σενάριο είναι ότι ο Γενικός Δείκτης θα φθάσει έως τις παρυφές των 1000 μονάδων…
Ωστόσο όπως έχουμε τονίσει ακόμη το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει δει το χαμηλό έτους για το 2022 που θα είναι πέριξ των 800 μονάδων ή οριακά κάτω των 800 μονάδων.
Η Ουκρανία καθυστερεί το αναπόφευκτο που θα έρθει… νομοτελειακά

Θεσμική υποκρισία στα όρια της απάτης… οι Κεντρικές Τράπεζες – Ξαφνικά ο πληθωρισμός δεν είναι θέμα αλλά η Ουκρανία

Οι αποφάσεις της FED αλλά και της ΕΚΤ να αναβάλλουν την νομισματική σύσφιξη άρα και τις αυξήσεις των επιτοκίων λόγω της Ουκρανίας αποδεικνύουν την απόλυτη υποκρισία, την απόλυτη απάτη….
Επί μήνες οι κεντρικές τράπεζες η FED και η ΕΚΤ επιχειρηματολογούσαν για την αναγκαιότητα να τιθασευτεί ο πληθωρισμός που αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα της παγκόσμιας κοινωνίας και οικονομίας.
Το σοκ της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά εκτόξευσαν τον πληθωρισμό σε υψηλά 40 ή 50 ετών και οι κυβερνήσεις αποτάθηκαν στις κεντρικές τράπεζες…. για να επιλύσουν το πρόβλημα.

Η πρώτη απόδειξη

Η απόφαση των κυβερνήσεων να μεταθέσουν την επίλυση του προβλήματος του πληθωρισμού στις Κεντρικές Τράπεζες αποτελεί την πρώτη μεγάλη απόδειξη της τοξικότητας της νομισματικής χαλάρωσης.
Το άφθονο από χρήμα αέρα των κεντρικών τραπεζών δημιούργησε τεράστια πλεονάζουσα ρευστότητα που αντί να καταλήξει στην οικονομία και σε παραγωγικές επενδύσεις φούσκωσε τις μετοχές και τα ομόλογα.
Η ποσοτική χαλάρωση δεν είχε στόχο να στηρίξει οριζόντια τις οικονομίες αλλά να φουσκώσει τις μετοχές δηλαδή να βοηθήσει ένα ελάχιστο μέρος της παγκόσμιας κοινωνίας να πλουτίσει ακόμη περισσότερο.
Στατιστικά μόλις το 2,8% των ανθρώπων του πλανήτη κατέχει μετοχές ή περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, το υπόλοιπο 97,2% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι κανένα ουσιαστικό όφελος από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και της FED… οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών βρέθηκαν στα 32 τρισεκ. δολάρια με αέρα για τον αέρα… τις μετοχές δηλαδή και αυτό κρίθηκε φυσιολογικό, η απόλυτη παράνοια.

Η δεύτερη απόδειξη

Η δεύτερη μεγαλύτερη απόδειξη της νομισματικής παράνοιας είναι η υπόθεση της Ουκρανίας.
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες για μήνες επικοινωνούν ότι η ώρα της ποσοτικής χαλάρωσης τελείωσε και η ποσοτική σύσφιξη πρέπει να κυριαρχήσει δηλαδή οι αυξήσεις των επιτοκίων και η απόσυρση των μέτρων στήριξης… για να αποθερμανθεί η παγκόσμια οικονομία από την ρευστότητα – φούσκα… προέκυψε η Ουκρανία…
Προσέξτε μια ουσιώδη λεπτομέρεια.
Η Ουκρανία θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού καθώς πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν σπάσει ρεκόρ…
Ενώ λοιπόν το ενεργειακό κόστος θα εκτοξευθεί ωθώντας ακόμη υψηλοτέρα τον πληθωρισμό… ο πληθωρισμός ως πρόβλημα έπαψε να είναι στο απόλυτο επίκεντρο και ξαφνικά η Ουκρανία αλλάζει άρδην το τοπίο.

Τι έχει συμβεί;

Η περίπτωση της Ουκρανίας ήρθε να αποδείξει ότι ένα μεγάλο σοκ όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ικανός παράγοντας για κραχ στις μετοχές.
Οι κεντρικές τράπεζες απέδειξαν ότι δεν βάζουν σε προτεραιότητα τον πληθωρισμό αλλά τις μετοχές και για να αποτρέψουν το κραχ… αψηφούν τον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα γιατί συνθλίβει το διαθέσιμο εισόδημα και χτυπάει βάναυσα την μεσαία αστική τάξη, για ορισμένους ο πληθωρισμός πλήττει την ίδια την δημοκρατία.
Ο πληθωρισμός που θα συνεχίσει να αυξάνεται δεν είναι πρόβλημα αλλά η Ουκρανία δηλαδή η πτώση των μετοχών…
Βέβαια οι κεντρικές τράπεζες για να δικαιολογηθούν υποστηρίζουν ότι προσωρινά μεταθέτουν την νομισματική σύσφιξη μέχρι να περάσει η καταιγίδα της Ουκρανίας…
Στην πράξη απέδειξαν ότι ο πληθωρισμός δηλαδή η πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινωνίας δεν είναι ο στόχος τους αλλά οι κάτοχοι των μετοχών και ομολόγων.
Οι κεντρικές τράπεζες πέραν από τοξικές… σε μια κρίση όπως της Ουκρανίας απέδειξαν ότι είναι άθλιοι υποκριτές…
Ενδιαφέρονται όχι για την ευημερία των κοινωνιών αλλά για τις μετοχές…
Προφανώς και οι κάτοχοι των μετοχών δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους αλλά ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών… ξεγυμνώθηκε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης