Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε πλήρως το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου να παίρνουν πίσω όλη την άνοδο που είχε γράψει η αγορά στον πρώτο ενάμιση μήνα.
Έτσι το Χ.Α. στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης με την οποία ολοκληρώθηκε και ο Φεβρουάριος, χάνει από την αρχή του έτους 0,20% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αφού ο Φεβρουάριος ήταν πτωτικός κατά 4,82%, σύμφωνα και με τα στατιστικά στοιχεία της Beta ΑΧΕΠΕΥ.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει άνοδο μόλις 0,54% από την αρχή του έτους και ο τραπεζικός που στα μέσα Φλεβάρη, φλέρταρε με το +30% έχει άνοδο 11,22%.
Πάντως και πάλι το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει καλύτερη απόδοση από τις αγορές του εξωτερικού.
Σε επίπεδο μετοχών η Yalco είναι στην πρώτη θέση των ανοδικών με άνοδο 178% από την αρχή του έτους και ακολουθεί λόγω της εξαγοράς της από την Allianz, η Ευρωπαϊκή Πίστη με άνοδο 50,6%.
Λόγω της εξαγοράς του 52% που κατείχε η Wred στην Trastor από την Πειραιώς η μετοχή έχει άνοδο 37,4% και η Cenergy 27,4% με την εταιρεία να ανακοινώνει συνεχώς νέα έργα και να έχει γράψει αρκετές φορές μέσα στο έτος νέα ιστορικά υψηλά.
Η CPI έχει άνοδο 23,7%, η Κορδέλλου 22,6%, η Prodea 20,8%, η Aegean 19,7%, και η Fieratex 18,9%.
Η Real Cons έχει άνοδο 18,1%, η Βιοτέρ 14,8% και η Χαϊδεμένος 14,4%.
Στον αντίποδα τώρα, η Intralot έχει τις μεγαλύτερες απώλειες 29,1% συνοδευόμενες και από καλές συναλλαγές και η SATO 26,7%.
Η Frigoglass που έχει μεγάλη εξάρτηση από την Coca Cola έχει απώλειες 23,3% και η Coca Cola, με εργοστάσια στην Ουκρανία και τη Ρωσία έχει απώλειες 22,3%.
Απώλειες 19,9% καταγράφει η Δούρος και 18,7% η Σαράντης, η οποία έχει επίσης έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία.
Απώλειες 18,6% έχει η Άβαξ και 16,5% η Πλαστικά Θράκης.
Γ.Κ.
www.bankingnews.gr
Αλλαγή σκηνικού στο Χ.Α. λόγω της εισβολής της Ρωσίας – Πως διαμορφώνονται τώρα οι αποδόσεις
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Beta ΑΧΕΠΕΥ, οριακές απώλειες καταγράφει από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης και περιορίστηκαν τα κέρδη των τραπεζών
Σχόλια αναγνωστών