Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία – «Ασπίδα» για το τραπεζικό σύστημα: Εξυπηρέτηση σε ρούβλια του εξωτερικού χρέους για την αποτροπή πιστωτικού γεγονότος

Ρωσία – «Ασπίδα» για το τραπεζικό σύστημα: Εξυπηρέτηση σε ρούβλια του εξωτερικού χρέους για την αποτροπή πιστωτικού γεγονότος

Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Σχετικά Άρθρα

Σε πληρωμές σε ρούβλια για το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος που ωριμάζει προχωρεί η ρωσική κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπεί η εκδήλωση πιστωιικού γεγονότος που θα οδηγούσε σε χάος την εγχώρια οικονομία αλλά και σε ισχυρές αναταράξεις το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα τόσο με αναφορές του πρακτορείου Bloomberg όσο και του ρωσικού πρακτορείου Interfax, την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Οι αποφάσεις

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, οι κάτοχοι εξωτερικού χρέους εκδοτών με έδρα τη Ρωσία θα λαμβάνουν πληρωμές σε ρωσικά ρούβλια και μπορούν να μετατρέψουν τα χρήματα στο αρχικό νόμισμα πληρωμής μόνο κατόπιν έγκρισης των αρχών. αυτός ο κανόνας ισχύει για κατοίκους από χώρες που έχουν ενταχθεί σε αντιρωσικές κυρώσεις, - και αυτό στην πραγματικότητα αφορά το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς χρέους.

Τα εταιρικά ομόλογα

Τα εταιρικά ομόλογα των ρωσικών εταιρειών σε ξένα νομίσματα έχουν βυθιστεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τον αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία.
Η ρωσική κυβέρνηση απάντησε στις κυρώσεις μειώνοντας δραστικά την πρόσβαση σε ξένα νομίσματα, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τη δυνατότητα των κατόχων ομολόγων να λαμβάνουν τόκους και να ρευστοποιούν τους τίτλους τους (σε απλά ελληνικ'α να πληρωθούν κατά τη ρευστοποίηση των τίτλων).   

Διεθνείς συναλλαγές και ρούβλι

Επιπρόσθετα, τα γραφεία εκκαθάρισης συναλλαγών Clearstream και Euroclear σταμάτησαν να δέχονται το ρούβλι ως νόμισμα διακανονισμού τω διεθνών συναλλαγών και έχουν αποκλείσει όλους τους τίτλους που εκδίδονται από ρωσικές οντότητες (κρατικές ή ιδιωτικές), αποκλείοντας ένα παραδοσιακό κανάλι που χρησιμοποιείται για τις πληρωμές στους κατόχους ομολόγων.

Μέτρα για τις τράπεζες 

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε εολθσης ότι θα χαλαρώσει προσωρινά τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για το τις ρωσικές τράπεζες όσον αφορά τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις.
Οι εμπορικές τράπεζες δεν θα χρειάζεται πλέον να δημοσιεύουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους στους ιστότοπούς τους, αν και θα πρέπει να τους υποβάλλουν στην κεντρική τράπεζα και στη συνέχεια να τους αποκαλύπτουν στους αντισυμβαλλομένους, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.


Ο ειδικός λογαριασμούς τύπου S

Αργά το Σάββατο, το Κρεμλίνο δημοσίευσε ένα διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Putin και καθιερώνει μια προσωρινή διαδικασία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς ορισμένους ξένους πιστωτές.
Για μη κατοίκους από χαρακτηρισμένες μη φιλικές χώρες, το διάταγμα ορίζει το ακόλουθο σύστημα: ένας οφειλέτης ανοίγει έναν ειδικό λογαριασμό τύπου S σε μία ρωσική τράπεζα ή το κεντρικό αποθετήριο στο όνομα ξένου πιστωτή ή ονομαστικού κατόχου.
Τα ρούβλια θα μεταφερθούν εκεί σε ποσό ισοδύναμο με την αξία των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα με βάση την επίσημη ισοτιμία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, από την ημέρα πληρωμής, «προκειμένου να ικανοποιηθούν περαιτέρω οι υποχρεώσεις πριος ξένους πιστωτές που κατέχουν τίτλους», αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα.

Θα ενεργοποιηθούν τα CDS;

Στις 2 Μαρτίου, η Ρωσία πραγματοποίησε πληρωμή με κουπόνι 11,2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων για ομόλογα 339 δισεκατομμυρίων σε ρούβλια, γνωστά ως OFZs, λήξης Φεβρουαρίου 2024.
Ενώ το Εθνικό Αποθετήριο της Ρωσίας έλαβε τα χρήματα, οι ξένοι ομολογιούχοι δεν πληρώθηκαν λόγω της «φραγής» της κεντρικής τράπεζας για πληρωμές στο εξωτερικό.
Αυτό πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με το εάν αυτό αποτελούσε πιστωτικό γεγονός ή όχι.
Ενώ ορισμένα από τα κρατικά ομόλογα της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα επιτρέπουν πληρωμές σε ρούβλια, το νέο μέτρο θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα για τους κατόχους CDS τα οποία χρησιμοποιούνται ως ασφάλιση σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος.
Αυτό συμβαίνει επειδή, δεδομένων των capital controls στη Ρωσία και των κυρώσεων, η πληρωμή σε ρούβλια «μπορεί να καταστήσει αυτά τα ομόλογα εκτός πεδίου εφαρμογής για CDS ως «υποχρεώσεις» και «καταβλητέες άμεσα υποχρεώσεις (όσον αφορά τις εν λόγω δανειακές συμβάσεις)», σύμφωνα με την JPMorgan.

Δημόσιο χρέος

Η Ρωσία έχει κουπόνια αξίας 117 εκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα εκπεφρασμένα σε δολάρια που λήγουν στις 16 Μαρτίου 2022 χωρίς την επιλογή να πληρωθούν σε ρούβλια, δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της JPM.
Τα CDS καλύπτουν ακαθάριστο ρωσικό χρέος 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Depository Trust & Clearing Corp.

Λήξεις εταιρικών ομολόγων

Την ίδια ώρα, εταιρείες με επικείμενες λήξεις χρέους εκπεφρασμένο σε δολάρια περιλαμβάνουν την κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Rosneft, της οποίας το ομόλογο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων λήγει την Κυριακή 6 Μαρτίου, και τον ελεγχόμενο από το κράτος ενεργειακό κολοσσό Gazprom, ο οποίος έχει οφειλή 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ου ωριμάζει τη Δευτέρα 7 Μαρτίου.
Ο τελευταίος βρισκόταν ήδη στη διαδικασία διακανονισμού αυτής της πληρωμής, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.
Ωριμάσεις σημαντικών εταρικών ομολόγων
ωριμά.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης