Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινήσεις εκτόνωσης - Putin: Θετικά σημάδια στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία – Δεν αποκλείει συνάντηση με Zelensky η Ρωσία

Κινήσεις εκτόνωσης - Putin: Θετικά σημάδια στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία – Δεν αποκλείει συνάντηση με Zelensky η Ρωσία
Οι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν μόνο εάν έχει προηγηθεί μια σημαντική προετοιμασία έτσι ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα ανέφερε ο Dmitry Peskov
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin κατά τη διάρκεια της συνάντησης του στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Aleksander Lukashenko.
«Υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές στις συνομιλίες με την Ουκρανία» φέρεται να υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός εντείνει και διευρύνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.
«Θα σας ενημερώσω για την κατάσταση στην Ουκρανία. Πρώτα απ' όλα για το πώς εξελίσσονται έως τώρα οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες πλέον διεξάγονται σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως μου ανέφεραν οι διαπραγματευτές από την πλευρά μας.
Θα σας πω για όλα αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες» υποστήριξε ο Putin απευθυνόμενος στον Lukashenko.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε στο Λευκορώσο ομόλογό του τη βεβαιότητα πως τόσο η Ρωσία όσο και η Λευκορωσία θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες στις οικονομίες τους λόγω των κυρώσεων της Δύσης, αναφέροντας πως στο τέλος οι δύο χώρες θα βγουν πιο ωφελημένες.
Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε αναφέρει πως δεν αποκλείει μια συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, Vladimir Putin και του Ουκρανού ομολόγου του, Volodymyr Zelensky.

Peskov (Κρεμλίνο): Δεν αποκλείουμε συνάντηση Putin – Zelensky

Την θέση πως το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε πως «θεωρητικά όλα είναι πιθανά».
«Κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα μιας συνάντησης του Putin και του Zelensky. Θεωρητικά, είναι πραγματικά πιθανό» είπε ο Peskov κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, ότι ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να γίνει μια συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Peskov, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια σημαντική προετοιμασία έτσι ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.
«Οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί θα πρέπει να κάνουν το μέρος της δουλειάς τους για να διασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο για χάρη της διαδικασίας και μιας συζήτησης, αλλά θα πραγματοποιήσουν μια συνάντηση για να επιτύχουν αποτελέσματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Peskov, αναφέροντας πως δεν είναι μυστική ή κρυφή η θέση της Μόσχας.
«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστική, έχει διατυπωθεί και έχει τεθεί υπόψη των Ουκρανών διαπραγματευτών.
Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους» επισήμανε ο Peskov, επαναλαμβάνοντας και τα όσα είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov ότι δηλαδή ο Putin ουδέποτε αρνήθηκε συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του.

To bankingnews.gr μετέδιδε χθες Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Μπορεί η πρώτη επαφή Lavrov (Ρωσία) – Kuleba (Ουκρανία) να απέτυχε… αλλά στρώνουν το έδαφος για συνάντηση Putin με Zelensky


Ενώ όλοι – και ορθώς – εστιάζουν στην πρώτη μεγάλη διπλωματική επαφή μεταξύ των υπουργών εξωτερικών της Ρωσίας του Lavrov με τον Ουκρανό ομόλογο του Kuleba στην Αττάλεια της Τουρκίας… και στην αποτυχία να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός… και οι δύο πλευρές άφησαν να εννοηθεί ότι… σε εύλογο βάθος χρόνου θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση κορυφής μεταξύ του Putin του Ρώσου Προέδρου και του Zelensky του Προέδρου της Ουκρανίας.
Είναι προφανές ότι τόσο η Ρωσική πλευρά όσο και η Ουκρανική επιδιώκουν συνάντηση κορυφής αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Η Ρωσία έχει ζητήσει γραπτώς, την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας αλλά έχει δηλώσει ότι δεν είναι στόχος η απομάκρυνση Zelensky του Ουκρανού Προέδρου.
Η Ρωσία ζητάει την οριστική εγκατάλειψη των σχεδίων ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και αυτό η Ουκρανική πλευρά το αποδέχεται.
Ωστόσο τα βασικά θέματα διαφωνίας είναι
1)Η παράδοση της Ουκρανίας στην Ρωσία, κάτι που δεν αποδέχονται οι Ουκρανοί
2)Να ξεκαθαρίσει το αυτόνομο και ανεξάρτητο καθεστώς της περιοχής Donbass και της Κριμαίας.
Η συνάντηση Lavrov και Kuleba Ρωσίας και Ουκρανίας δεν απέδωσε αλλά σε κάθε περίπτωση κανείς δεν περίμενε ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Η Τουρκία και ο πρόεδρος Erdogan πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τα αντιμαχόμενα μέρη στο forum της Αττάλειας στην Νότια Τουρκία ώστε να βρεθούν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων.
Για την Τουρκία ως χώρα που λαμβάνει πρωτοβουλίες ειρήνης η εξέλιξη αυτή ήταν εντυπωσιακά θετική.
Μπορεί να μην απέδωσε η προσπάθεια αλλά η Τουρκία, για την Γερμανία, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ εμφανίστηκαν ως χώρα με θετικό πρόσημο σε αυτές τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Καμία πρόοδος αλλά ένα ακόμη βήμα για διπλωματική διευθέτηση

Τόσο η Τουρκία που φιλοξένησε τους υπουργούς εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όσο και οι ηγεσίες της Ρωσίας και Ουκρανίας δεν ανέμεναν ότι από το forum της Αττάλειας θα προκύψει λευκός καπνός.
Ότι βρέθηκαν να συνομιλούν οι δύο υπουργοί εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου και ακόμη και η μη πρόοδος… στις επαφές… θα πρέπει να θεωρείται πρόοδος.
Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει και νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών εξωτερικών που θα προλειάνει το έδαφος για την συνάντηση κορυφής Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Putin διασφάλισε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί το θέμα των ανατολικών συνόρων στην περιοχή Donbass όπου αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία από την Ρωσία αλλά ακόμη το τοπίο παραμένει θολό.
Η Ουκρανία δεν δέχεται επίσης να παραδοθεί, μια χώρα όπως η Ουκρανία είναι περίπου αδύνατο να παραδοθεί όσο συμβολικά δεν πέφτει το Κίεβο η πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Ως προς το ζήτημα της Μαριούπολης και της επίθεσης σε Μαιευτήριο η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για fake news θεωρεί δηλαδή ότι δεν έριξε πυραύλους αλλά ουκρανοί σαμποτέρ προκάλεσαν το χάος.
Επίσης στην Μαριούπολη ακόμη οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν ώστε να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και αυτό είναι κεφαλαιώδες ζήτημα.

Η Ευρώπη τερμάτισε τις κυρώσεις - Εξάντλησε τις δυνατότητες της 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Borrell ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες να επιβάλλει άλλες οικονομικές κρυώσεις στην Ρωσία.
Η δήλωση αυτή είναι κεφαλαιώδους σημασίας γιατί το σοκ που έχει προκληθεί στην αγορά ενέργειας, η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και άλλων βασικών προϊόντων π.χ. σιτάρι αλλά και οι απειλές για αντίμετρα από την Ρωσία… αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη ότι έκανε… έκανε με το ζήτημα των κυρώσεων.
Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα να είναι και η αρχή του τέλους της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης.
Όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές, αργά ή γρήγορα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα λειτουργήσουν με γνώμονα την λογική και θα επιχειρήσουν να βρουν ένα νέο πεδίο ισορροπίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης