Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τέλεια καταιγίδα: 3 κρίσεις (ενέργεια, τιμές, πανδημία) στην κυβέρνηση και χαστούκι από Eurogroup για σταδιακή πειθαρχία

Τέλεια καταιγίδα: 3 κρίσεις (ενέργεια, τιμές, πανδημία) στην κυβέρνηση και χαστούκι από Eurogroup για σταδιακή πειθαρχία
Διφορούμενα τα συμπεράσματα από Eurogroup για την δημοσιονομική ευελιξία - Πάγος στις παροχές

Οι πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Εcofin έβαλαν ταφόπλακα στις ελπίδες της κυβέρνησης για μεγάλες και ανεξέλεγκτες παροχολογίες αφού παρά την αναγνώριση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, υπήρξε ρητή δήλωση για σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή ειδικά για όσες χώρες έχουν υψηλά δημόσια χρέη.
Δηλαδή, προσώρας δεν δίνεται πλήρη δημοσιονομική ευελιξία για το 2023 αλλά ούτε και επιστροφή στην πλήρη δημοσιονομική προσαρμογή με τα αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα.
Το σημείο, που φοβίζει την Ελλάδα (και όχι μόνο) είναι ότι το Eurogroup τονίζει ότι ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής αντίκτυπος του πολέμου στις οικονομίες και θα προσδιοριστεί το Μάιο.

Διφορούμενα τα συμπεράσματα από Eurogroup για την δημοσιονομική ευελιξία - Πάγος στις παροχές


Αυτό, θα έχει ένα αισθητό αντίκτυπο για τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης αφού όπως φαίνεται δεν θα μπορέσει να ανοίξει την βεντάλια των παροχών όσο θα ήθελε για να κλείσει την στρόφιγγα του πολιτικού κόστους που υφίσταται λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού.
Παράλληλα, το Γραφείο Προϋπολογισμού, με την έκθεσή του προειδοποιεί ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα φτάσει σε διψήφιο αριθμό 11%, σενάριο που τρομάζει και αλλάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για παροχές, χαλάρωση, μείωση φορολογίας.
Επίσης, σχεδόν 1 στα 2 νοικοκυριά θα μειώσει τις δαπάνες του λόγω ακρίβειας, άρα και την κατανάλωση που αποτελεί έναν προσδιοριστικό παράγοντα του ελληνικού ΑΕΠ. Το ΑΕΠ είναι μέγεθος που προσδιορίζει και την ανάπτυξη αλλά και το χρέος…
Το πακέτο δεν φτάνει για όλους τους πολίτες
Το πακέτο που στήριξης το οποίο θα ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να καλύψει όλους τους πολίτες που πλήττονται και θα είναι στοχευμένο περισσότερο στους εισοδηματικά αδύνατους. Αρκεί μόνο ότι για τους λογαριασμούς θα δοθούν παραπάνω χρήματα (γύρω στα 200 εκατ με σύνολο τα 700 εκατ. ευρώ) λόγω ότι έχει αυξηθεί η τιμή αγοράς της μεγαβατώρας. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα περιλαμβάνουν:

  • επιδότηση μέσω μείωση φόρου για τα καύσιμα (για τους εισοδηματικά αδύναμους)
  • επιδότηση σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου (με επιδοτήσεις λογαριασμών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο)
  • έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες

Προβληματισμός για πιθανότητα 4ης δόσης εμβολιασμού και νέας πανδημίας

Πέραν όμως, από την αβεβαιότητα, το τελευταίο διάστημα έχει επικρατήσει μεγάλος προβληματισμός για την επιστροφή νέου πανδημικού κύματος με την παραλλαγή Omicron 2 η οποία είναι 30% πιο μεταδοτική από την Omicron.
Εκτιμήσεις ειδικών που αναπαρήχθησαν από το Bloomberg επισήμαιναν ότι η βίαιη άρση μέτρων έχει αυξήσει τα κρούσματα στις περισσότερες χώρες, όπως και στην Ελλάδα.
Αρχίζουν, λοιπόν, ξανά να αναπτύσσονται αντιδημοφιλείς και αντιλαικές θεωρήσεις για νέα περιοριστικά μέτρα ή περισσότερα μέτρα πρόληψης αλλά και για την ανάγκη νέου εμβολιασμού με την 4η δόση, θέση που υποστήριξε και ο Bοurla της Pfizer.

Τριπλέτα κρίσεων και εκλογές


Όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς, μία κοινωνία που ήδη θεωρούσε παρελθόν τον κορωνοιό και που παλεύει με μία πληθωριστική και ενεργειακή κρίση που μειώνει το εισόδημά της, θα έφτανε σε σημεία μεγάλης δυσαρέσκειας αν θα έπρεπε και πάλι να υπακούσει νέα μέτρα ή να ξαναπροσφύγει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό με την αντίστοιχη λειτουργία του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο στις περισσότερες χώρες έχει αποσυρθεί…
Μπροστά σε αυτό την τριπλή αβεβαιότητα η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει κάθε συζήτηση για εκλογές την Άνοιξη, την οποία θα πρέπει να πούμε ότι την έχει ανοίξει το ίδιο το κλειστό περιβάλλον του Πρωθυπουργού, οι υπουργοί και οι βουλευτές.
Κανένας πρωθυπουργός δεν θα πήγαινε σε εκλογές με την τριπλέτα κρίσεων (ενεργειακή, πληθωριστική, πανδημική) να είναι εν ενεργεία.
Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα, θα κλείσει και πάλι αυτό το ενδεχόμενο.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης