Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky σε Κογκρέσο ΗΠΑ: Κλείστε τον ουρανό πάνω από την Ουκρανία ή δώστε μας αεροπλάνα - Το μήνυμα στον Biden

Zelensky σε Κογκρέσο ΗΠΑ: Κλείστε τον ουρανό πάνω από την Ουκρανία ή δώστε μας αεροπλάνα - Το μήνυμα στον Biden
Την έκκληση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επανέλαβε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky
Σχετικά Άρθρα

Την έκκληση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επανέλαβε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, απευθυνόμενος στα μέλη του αμερικανικού Kογκρέσου, αίτημα το οποίο ωστόσο έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από το ΝΑΤΟ.
«Πόσο δύσκολο είναι να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας;», διερωτήθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος και ζήτησε S-400 και αεροπλάνα για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Επίσης, κάλεσε τις ΗΠΑ να επιβάλλουν επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων.
«Σας χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.
Οι Ρώσοι καταπατούν την ελευθερία μας, την ευτυχία μας.
Όλοι οι Ουκρανοί έχουν ξεσηκωθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή.
Δεν μας κάμπτουν οι επιθέσεις των Ρώσων», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ενώ ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden για τη βοήθεια, σημειώνοντας ωστόσο ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Η Ουκρανία και το... Περλ Χάρμπορ

Μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του πολέμου που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία και των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και της επίθεσης της ιαπωνικής αεροπορίας κατά της αμερικανικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ το 1941.
«Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα.
«Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001», είπε.
«Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια», είπε.

«Κλείστε τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Zelensky πρόβαλε ένα βίντεο από την κατάσταση στην Ουκρανία πριν και μετά τους βομβαρδισμούς και απήθυνε νέα δραματική έκκληση: Κλείστε τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία.
«Υπάρχουν 100 νεκρά παιδιά ήδη στην Ουκρανία από τους βομβαρδισμούς», τόνισε σε συναισθηματική φόρτιση ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.
«Slava Ukraina», «Δόξα στην Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi υποδεχόμενη τον Ουκρανό πρόεδρο.
Η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι κάτι περισσότερο από την Ουκρανία, ανέφερε ο Zelenskiy.
«Έχει να κάνει με τη δημοκρατία, την ελευθερία, το να διαλέξεις τον δικό σου δρόμο», πρόσθεσε.
O Ουκρανός πρόεδρος επικαλέστηκε την ιστορική ομιλία του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Martin Luther King «I have a dream (Έχω ένα όνειρο)» το 1963, λέγοντας στο Κογκρέσο:
«Έχω μια ανάγκη - πρέπει να προστατεύσω τους ουρανούς μας».
Μετά το βίντεο, ο Zelensky μίλησε στα Αγγλικά και απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden:
«Είστε ο ηγέτης του έθνους. Σας εύχομαι να είστε ο ηγέτης του κόσμου. Το να είσαι ηγέτης του κόσμου σημαίνει να είσαι ο ηγέτης της ειρήνης». 


zelensky_us.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης