Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία ήταν «μεγάλη» και... ριψοκίνδυνη, καθώς δύναται να επιφέρει πλήγμα και στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Οxford Economics, που ως εκ τούτου αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την εγχώρια ανάπτυξη.
Όπως επισημαίνει, η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron στα μέσα του δ’ τριμήνου του περασμένου έτους και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσουν τις οικονομικές προοπτικές για το 2022.
Οι επιπτώσεις της σύγκρουσης θα γίνουν αισθητές κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, της επιδείνωσης της εμπιστοσύνης, της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και περαιτέρω διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Παρά τον θετικό αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για φέτος αντιμετωπίζουν αυξανόμενους αντίθετους ανέμους.
Ως εκ τούτου, η Oxford Economics αναθεωρεί επί τα χείρω την εκτίμησή της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 στο 3,0% από 3,7%.
Η ανάπτυξη το 2023 εκτιμάται, πλέον, στο 5,4%.
Σταθερά θεμέλια, αλλά...
Ωστόσο, η ελληνική οικονομία παρουσίασε σταθερή ανάκαμψη το 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 7,9% σε ετήσια βάση.
Παρά τις αρνητικές αναθεωρήσεις το β’ και γ’ τριμήνου, οι ελληνικοί λογαριασμοί για το δ’ τρίμηνο παρουσίασαν θετική απόδοση, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, παρά την αύξηση των κρουσμάτων Covid και τους νέους περιορισμούς.
Η κατανάλωση και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 1,9% και 1,8% σε βάση τριμήνου αντίστοιχα, ενώ το καθαρό εμπορικό ισοζύγιο βελτιώθηκε, με τις εξαγωγές να αυξάνονται περισσότερο από τις εισαγωγές (αύξηση κατά 7,3% και 5,8% σε επίπεδο τριμήνου, αντίστοιχα).
Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία για το α’ τρίμηνο αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση – ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 4% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, παρά τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης των σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό.
Επιπλέον, για τον Φεβρουάριο επιδεινώθηκε η εμπιστοσύνη στον κλάδο της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου.
Σύμφωνα με την Oxford Economics, ανεμένεται ευρεία και σημαντική πτώση του κλίματος σε όλους τους τομείς, εν μέσω ανησυχιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας υποδηλώνουν σταθεροποίηση στην αγορά εργασίας μετά από μήνες βελτίωσης, με τον αριθμό τόσο των ανέργων όσο και των εργαζομένων να μειώνεται και τον αριθμό των ανενεργών να αυξάνεται τον Ιανουάριο.
Τέλος, τα στοιχεία για τον Tουρισμό για το 2021 επιβεβαίωσαν την ανάκαμψη της δραστηριότητας, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να αυξάνονται κατά περίπου 140% σε ετήσια βάση, ενισχύοντας την ανάκαμψη των εξαγωγών.
Οι καταλύτες
Οι τιμαριθμικές πιέσεις έχουν μακρά διάρκεια λόγω Ουκρανίας: Οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται τον Φεβρουάριο, με τον πληθωρισμό να φτάνει έως και 7,2% σε ετήσια βάση, από 6,2% τον Ιανουάριο.
Οι τιμές στην ενέργεια, στην αγορά κατοικίας και στα τρόφιμα παραμένουν οι κύριοι μοχλοί για υψηλότερο πληθωρισμό.
Ως εκ τούτου, όπως εκτιμάται, η άνοδος του πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επακόλουθες επιπτώσεις στις τιμές (ειδικά την ενέργεια και τα τρόφιμα), πριν αρχίσει να επιβραδύνεται σταδιακά από τα τέλη του 2022.
Ο πληθωρισμός φαίνεται τώρα κατά μέσο όρο στο 4,6% φέτος (από 2,8% που προβλεπόταν προηγουμένως).
Η ανάκαμψη των δαπανών των νοικοκυριών απειλείται από παρατεταμένες πιέσεις τιμών: Η κατανάλωση παρουσίασε σταθερή ανάκαμψη το 2021, αυξανόμενη κατά 7,2%, μετά από πτώση 7,3% το 2020.
Ωστόσο, η Oxford Economics εκτιμά ότι οι ιδιωτικές δαπάνες θα επιβραδυνθούν φέτος καθώς η αβεβαιότητα αυξάνεται και ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές .
Από την άλλη, οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ανάκαμψη.
Σύμφωνα με όσα λέει η Oxford Economics, τα πήγαν αρκετά καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνέχισαν να παρουσιάζουν ισχυρή ανθεκτικότητα το 2021, αυξημένες κατά περισσότερο από 19% κατά τη διάρκεια του έτους.
Με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δαπανηθούν την περίοδο 2021-2026 σε περίπου 31 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια), οι επενδύσεις θα παραμείνουν ανθεκτικές το 2022.
Ωστόσο, χαμηλώνει ο πήχης για τις επενδυτικές προβλέψεις στο 10% (από 12% τον περασμένο μήνα) λόγω της αβεβαιότητας που προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού των επενδύσεων.
Η αγορά εργασίας επηρεάστηκε ελάχιστα από την πανδημία, αλλά αναμένεται κάποια αποδυνάμωση.
Ζοφερές οι προοπτικές
Σύμφωνα με την Oxford Economics, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις αυτής της προσαρμογής και την επιτυχή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σε αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον, συγκεκριμένοι παράγοντες θα παίξουν ρόλο στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Ένα μεγάλο παραγωγικό κενό, το οποίο αναμένεται να κλείσει αργά, μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα περιορίσει τις επενδύσεις και το κεφαλαιακό απόθεμα μακροπρόθεσμα.
Η αύξηση της παραγωγικότητας θα πρέπει να βελτιωθεί σε σχέση με την τελευταία δεκαετία - ειδικά εάν οι αρχές σημειώσουν πρόοδο σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενθάρρυνση της καινοτομίας.
Από την άλλη, τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία θα μειώσουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, με τη μαζική ανεργία να επιδεινώνει τον αντίκτυπο καθώς οι πολύ κακές προοπτικές εργασίας οδηγούν σε μεγάλη μετανάστευση.
Καθώς ο παραγωγικός πληθυσμός θα μειώνεται σταθερά την επόμενη δεκαετία, η κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει σε ισχυρή αύξηση των ποσοστών συμμετοχής μόνο και μόνο για να διασφαλίσει ότι η συμβολή στην προσφορά εργασίας θα παραμείνει γενικά σταθερή.
Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ότι αύξηση της δυνητικής παραγωγής κατά 0,8% ετησίως μεταξύ 2020-29, από -1,0% ετησίως την προηγούμενη δεκαετία.
www.bankingnews.gr
Οxford Economics: Αναθεωρεί επί τα χείρω το ΑΕΠ στην Ελλάδα, στο 3% το 2022 λόγω Ουκρανίας - Ζοφερές οι προοπτικές
Η Oxford Economics αναθεωρεί επί τα χείρω την εκτίμησή της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 στο 3,0% από 3,7%.
Σχόλια αναγνωστών