Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Restart» για τον τουρισμό με αρκετά εμπόδια - Ο πόλεμος επηρεάζει αρνητικά την επανεκκίνηση

«Restart» για τον τουρισμό με αρκετά εμπόδια - Ο πόλεμος επηρεάζει αρνητικά την επανεκκίνηση
«Επαγρύπνηση» στην τουριστική αγορά για πιθανές ελλείψεις σε βασικά είδη και νέες ανατιμήσεις
Σχετικά Άρθρα

Τη χαμένη δυναμική του θα επιχειρήσει να ανακτήσει ο τουριστικός τομέας μετά από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης που περιόρισε σημαντικά τα έσοδά του, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η αβεβαιότητα αυξάνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο πρώτος αντίκτυπος έχει να κάνει με τις προκρατήσεις του Μαρτίου, οι οποίες έχουν περιοριστεί στο ένα δέκατο της συνηθισμένης ροής σε αρκετούς προορισμούς, αλλά και τη διστακτικότητα για νέες κρατήσεις που εμφανίζουν ορισμένες αγορές και ηλικιακές ομάδες από κύριες πηγές του εξωτερικού.
Άνθρωποι του τουρισμού επανατοποθετούν την ουσιαστική επανέναρξη της σεζόν προς τον Μάιο, ευελπιστώντας ταυτόχρονα να επικρατήσει σύντομα ειρηνευτική συνθήκη στην εμπόλεμη ζώνη, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέσα σε δύο με τέσσερις εβδομάδες.

Ανησυχία για πιθανές ελλείψεις – ανατιμήσεις και συστάσεις

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα σύννεφα ανησυχίας γύρω από τον κίνδυνο να σημειωθούν ελλείψεις σε βασικά προϊόντα λόγω ανατιμήσεων και περιορισμών στις εξαγωγές – γεγονός που προκαλεί πρόσθετη πίεση στον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
«Υπάρχει ανησυχία όταν έρχεται ο προμηθευτής και σου λέει να πάρεις ηλιέλαιο τώρα γιατί δεν ξέρει εάν θα έχει τον Αύγουστο.
Έτσι αναγκάζεσαι να πάρεις ποσότητα και εξαντλείται βέβαια και η ρευστότητα» σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος. Άλλοι επιχειρηματίες έχουν επισημάνει ανάλογα ζητήματα στη διαχείριση των οικονομικών τους, ιδιαίτερα σε σχέση με το μαζικό μοντέλο τουρισμού που αντιστοιχεί στο 60% των αφίξεων, διατηρεί όμως «κλειδωμένες» τις τιμές του 2019 για φέτος.
Μάλιστα για το 2023 οι tour operators προτείνουν αύξηση στη διαμονή της τάξεως του 5% έως 6%, ενώ υπάρχει σύσταση ή συμβουλή για φέτος στον ξενοδοχειακό κλάδο η όποια αύξηση σε μεμονωμένες αφίξεις υπάρξει τελικά λόγω συνθηκών, αυτή να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό και να μην υπερβεί το 10% για να παραμείνει η χώρα ανταγωνιστική. Αν και δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές ακυρώσεις και με τις μέχρι στιγμής σίγουρες ελλείψεις να θεωρούνται αυτές από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η «παγωμάρα» που επικρατεί για την ώρα στις κρατήσεις από άλλες αγορές επιβεβαιώνει ότι η φετινή σεζόν θα είναι δύσκολη και άκρως ανταγωνιστική για την τουριστική πίτα της Μεσογείου.

Από αρχές Απριλίου η σεζόν στην Κρήτη

Περισσότερους τουρίστες σε σχέση με το 2021 αναμένουν στην Κρήτη, παρά τις διεθνείς εξελίξεις που προκαλούν κλυδωνισμούς στην τουριστική βιομηχανία. Παρ΄ όλο που οι δυνητικοί επισκέπτες είναι φειδωλοί ακόμη στο να σχεδιάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, οι άνθρωποι του νησιού λένε ότι οι επισκέψεις ναι μεν θα είναι περισσότερες από πέρυσι - λιγότερες δε σε σχέση με τις αρχικές τους εκτιμήσεις. «Εκτός απροόπτου θα έχουμε ικανοποιητικό αριθμό τουριστών, το ζήτημα είναι ότι δεν θα έχουμε κέρδη διότι θα τα «ροκανίσουν» οι συνέπειες της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους. Για αυτό και ζητάμε έμμεση ρευστότητα με μετατόπιση και επιμήκυνση υποχρεώσεων, διότι ας μην ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από δυο χρονιές κατά τις οποίες είχαμε σημαντικές απώλειες λόγω πανδημίας» υποστηρίζει επιχειρηματίας.
Η σεζόν ξεκινά επίσημα αρχές Απριλίου με επιχειρήσεις που έχουν συμβόλαια και ετοιμάζονται για την επανεκκίνηση, χωρίς να λείπει ο προβληματισμός τους από το αρχικό τους πλάνο. Ήδη η αύξηση τους κόστους λειτουργίας των ξενοδοχείων σκαρφάλωσε στο 30% «που σημαίνει ότι απαιτείται πολλαπλάσιο ποσοστό του τζίρου μας για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια και προμήθειες, καθώς οι τιμές στα συμβόλαια είναι ίδιες με του 2019» εξηγεί ξενοδόχος και εκτιμά ότι δεν θα υπάρχουν περιθώρια κέρδους, εάν δεν ληφθούν μέτρα. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν μετατοπίσει το άνοιγμά τους για τον Μάιο, φοβούμενες ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου δεν θα τις επιτρέψουν να παραμείνουν εν λειτουργία με λιγοστές πληρότητες για περισσότερες μέρες. Με αυξημένο το λειτουργικό κόστος, δεν το αντέχουν. Προτιμούν να βαδίσουν στα σίγουρα, παρά να μπουν μέσα», προσθέτει.

«Δύσκολη κατάσταση» στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και εκλιπαρεί για άμεσα μέτρα στήριξης της ρευστότητας. Κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «χαμηλότατες πληρότητες σε όλη τη διάρκεια του φετινού χειμώνα» σε συνδυασμό με την πρωτοφανή αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις ανατιμήσεις πρώτων υλών που απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. «Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της Πολιτείας για τον ελληνικό τουρισμό με τα συνεχή δημοσιεύματα για θετικές πληρότητες και αφίξεις που καμία σχέση δεν έχουν με την δική μας πραγματικότητα, τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία έχουμε άμεση ανάγκη για στήριξη με νέα μέτρα ανακούφισης» τονίζει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:
«Επαναθέτουμε το σοβαρότατο και άλυτο μέχρι στιγμής πρόβλημα των ξενοδοχείων με δανειακές συμβάσεις Sales & Lease Back, τα οποία από την αρχή της πανδημίας υφίστανται δυσμενή διακριτική μεταχείριση, αφού έχουν εξαιρεθεί από όλα τα προγράμματα επιδότησης τόκων και κεφαλαίου, από την επιμήκυνση υποχρεώσεων μέσω ευεργετικών ρυθμίσεων και από την απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής μισθώματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η βιωσιμότητα τους».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης