Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα της Μοτοδυναμική – Δεν ικανοποίησε το τέταρτο τρίμηνο

Μια ματιά στα αποτελέσματα της Μοτοδυναμική – Δεν ικανοποίησε το τέταρτο τρίμηνο
Για το 2022 η διοίκηση αναμένει περαιτέρω αύξηση των οικονομικών μεγεθών του ομίλου
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί τα ετήσια αποτελέσματα της Μοτοδυναμική να έδειξαν επιστροφή στην κερδοφορία και σημαντική αύξηση του τζίρου, ωστόσο δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικά είτε συγκρινόμενα με την αποτίμηση, είτε κυρίως με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου.
Πιο αναλυτικά, ο τζίρος στη χρήση 2021 ανήλθε στα 94,7 εκατ. ευρώ από 78,3 εκατ. ευρώ το 2020, τα EBITDA στα 14,1 εκατ. ευρώ από 6,2 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 6,1 εκατ. ευρώ από ζημία 2,2 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, στο εννεάμηνο είχε τζίρο 74,3 εκατ. ευρώ, EBITDA 12,1 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 6,08 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως ο επιπλέον τζίρος των 20 εκατ. ευρώ και κάτι έφερε μόλις 2 εκατ. ευρώ EBITDA και περίπου 100 χιλ. ευρώ κέρδη προ φόρων.
Από την άλλη με αποτίμηση 67,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 4,2 εκατ. ευρώ το p/e είναι στις 16 φορές, άρα υψηλό.
Στα θετικά οι υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές 11,7 εκατ. ευρώ, οι οποίες σε συνδυασμό με τις μικρές επενδυτικές 1,1 εκατ. ευρώ, αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 7,1 εκατ. ευρώ και περιόρισαν τον καθαρό δανεισμό μόλις στα 10,3 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τις προοπτικές για το 2022 ο όμιλος αναφέρει πως μετά την θεαματική βελτίωση της κερδοφορίας το 2021 αναμένει και για το επόμενο έτος περαιτέρω αύξηση των οικονομικών μεγεθών του.
Οι αγορές δίκυκλων και αυτοκινήτων παρουσιάζουν μεικτή εικόνα στην αρχή του έτους, που αναμένεται να ομαλοποιηθεί με την σταδιακή σταθεροποίηση στη διαθεσιμότητα των προϊόντων.
Όσο αφορά στις μισθώσεις αυτοκινήτων, η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της πανδημίας και η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δημιουργεί αισιοδοξία για αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα.
Όμως, τα πρόσφατα γεωπολιτικά γεγονότα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα στις αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Όμιλος δεν δραστηριοποιείται στην Ουκρανία και στην Ρωσία, ο δε κύκλος εργασιών που προέρχεται από πολίτες των χωρών αυτών στον τομέα της μίσθωσης αυτοκίνητων είναι πολύ περιορισμένος και ως εκ τούτου οι οποίες εξελίξεις με τα ως τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να επηρεάσουν ουσιωδώς τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου.
Παρόλα αυτά μια παρατεταμένη και πιθανόν κλιμακούμενη κρίση θα επηρεάσει το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, οι επιπτώσεις όμως δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν στην παρούσα φάση.
Ο στόχος της διοίκησης είναι η διατήρηση υψηλού επιπέδου προσαρμοστικότητας ώστε να κινηθεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο σε κάθε πιθανή εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά το μέρισμα αυτό θα ανακοινωθεί πριν τη γενική συνέλευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης