Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mester (Fed Clevelend): Αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης αλλά... – Πάνω από το 2% ο πληθωρισμός και το 2023

Mester (Fed Clevelend): Αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης αλλά... – Πάνω από το 2% ο πληθωρισμός και το 2023
Ο προσπαθήσουμε ο πληθωρισμός να μην ενσωματωθεί στην οικονομία δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Clevelend , Loreta Meister.
Σχετικά Άρθρα

H πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Loreta Meister, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση καθώς η Fed αίρει την χαλαρή νομισματική πολιτική, αν και ο πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανότατα σε ποσοστό άνω του 2% μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 10 Απριλίου 2022.
«Νομίζω ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός», δήλωσε η Mester στο CBS, επικαλούμενη την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων.
«Έτσι πιστεύω ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% φέτος και ακόμη και το επόμενο έτος, αλλά η πορεία θα είναι σταθερά καθοδική».

Το lockdown στη Σαγκάη

Οι προσπάθειες της Κίνας να αντιμετωπίση της πανδημία Covid-19 συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων, δήλωσε ο Mester.
«Σίγουρα το lockdown στην Κίνα θα επιδεινώσει τα προβλήματα που έχουμε στις αλυσίδες εφοδιασμού», σημείωσε.
«Έτσι, αυτό ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές".

Οι αυξήσεις των επιτοκίων

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά 0,25% τον περασμένο μήνα στο εύρος-στόχο 0,25%-0,5% και έδωσαν σήμα ότι αναμένουν να αυξήσουν τα επιτόκια στο 1,9% έως το τέλος του 2022 και στο 2,8% έως το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψή τους.

Ταχεία δράση για τον πληθωρισμό

Έκτοτε, οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτοί στο να κινηθούν ταχύτερα αν χρειαστεί για να περιορίσουν τον πιο υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά μισή μονάδα στη συνεδρίαση της 3ης και 4ης Μαΐου 2022.

Ο ρόλος του Ουκρανικού

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Μάρτιο έδειξαν ότι πολλοί από αυτούς είχαν προτιμήσει να προχωρήσουν σε τόσο μεγάλη αύξηση τον περασμένο μήνα, αλλά επέλεξαν μια πιο προσεκτική αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και ήταν ανοιχτοί στο να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα σε μία ή περισσότερες συνεδριάσεις στο μέλλον.

Να μην ενσωματωθεί στη οικονομία ο πληθωρισμός

Η Mester δήλωσε ότι ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ύφεσης, είναι «αισιόδοξη ότι θα μπορέσουμε να άρουμε τη διευκολυντική νομισματική πολιτική και να διατηρήσουμε τις καλές συνθήκες στην αγορά εργασίας και το ύψος των τιμών».
«Θα είναι μια πρόκληση, αλλά μπορούμε να το κάνουμε», είπε.
Με τους μισθούς να μην συμβαδίζουν με τις τιμές για πολλά νοικοκυριά των ΗΠΑ, η Fed θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία πολιτικής της για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα «ενσωματωθεί στην οικονομία», δήλωσε η Mester.

Οι πρόδρομοι δείκτες

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,9% τον Φεβρουάριο, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1982.
Ο στόχος της Fed για πληθωρισμό 2% βασίζεται σε ένα ξεχωριστό δείκτη, τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος αυξήθηκε 6,4% τους 12 μήνες μέχρι τον Φεβρουάριο.

Συρρίνωση του ισολογισμού

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της 15ης και 16ης Μαρτίου έδειξαν επίσης ότι υπήρχε  συναίνεση των αξιωματούχων γύρω από ένα σχέδιο να αρχίσουν να συρρικνώνουν τον ισολογισμό τους με μηνιαίο ρυθμό 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων - ή περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως - και θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τον Μάιο.
Οι αξιωματούχοι πρότειναν να επιτρέψουν την αγορά περιουσιακών στοιχείων με μέγιστο μηνιαίο ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρατικά ομόλογα και 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ενυπόθυκους τίτλους, όπως έδειξαν τα πρακτικά.
Οι αξιωματούχοι της Fed λένε ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύσφιξη της της νομισματικής πολιτικής και θα συμβάλει στην ενίσχυση του αντίκτυπου των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης