Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπια υποχώρηση με το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπια υποχώρηση με το βλέμμα στις αγορές του εξωτερικού
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Ολοκληρώνεται σήμερα η περίοδος δημοσίευσης αποτελεσμάτων χρήσης 2021. Κάποιες μικρές έχουν μείνει. Εκτός τραπεζών τα καθαρά κέρδη όσων έχουν δημοσιεύσει ανέρχονται στα 3,83 δισ. ευρώ από 564 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα EBITDA ανέρχονται στα 9,94 δισ. ευρώ από 6,06 δισ. ευρώ. Έχουμε FED αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι εξελίξεις στο ενεργειακό θα τραβήξουν επενδυτικά βλέμματα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με ήπια άνοδο και ο DAX προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τις 14.000 μονάδες. Η εγχώρια αγορά άνοιξε σταθεροποιητικά με χαμηλό τζίρο και λίγες μετοχές να κάνουν πράξη στα πρώτα λεπτά. Ήπια ανοδικά οι συστημικές πλην Πειραιώς αλλά και με μεταβλητότητα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος. Δεν ξεχωρίζει κάποια μετοχή, ίσως λίγο η Intracom από τις ανοδικές και η Cenergy από τις πτωτικές αλλά έχει περιορισμένο όγκο. Μετά το πέρασμα των πρώτων λεπτών είδαμε κάποιες πιέσεις στη Jumbo και κάποιες εντολές αγοράς στην Ελλάκτωρ.

EBITDA: Με χαρά παρατηρούμε πως σε κάποιους από τους τελευταίους ισολογισμούς που δημοσιεύονται τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, αναγράφονται στην κατάσταση αποτελεσμάτων, κάτι που αναρωτιόμασταν εδώ και αρκετές χρήσεις γιατί δεν το έκαναν οι εταιρείες. Ελπίζουμε να διατηρηθεί και να γίνεται από όλες. Όχι να τα ψάχνουμε σε άλλες σελίδες.

PROFILE: Η Pantelakis έδωσε τιμή στόχο τα 10 ευρώ για τη μετοχή και μάλιστα αναφέρει πως αν κάνει εξαγορές 5 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι υψηλότερα θα μπορούσε να αυξηθεί η τιμή στόχος κατά 1 ευρώ.

CENTRIC: Εντολή πώλησης 37.750 τεμαχίων στα 0,2010 ευρώ και στο -29,72% στην προσυνεδρίαση και ακυρώθηκε σχεδόν 1 λεπτό πριν την έναρξη των συναλλαγών. Επειδή γίνεται συχνά, θα θέλαμε να μάθουμε αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ψάχνει αυτές τις εντολές

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Είναι πολλά αυτά που δεν έχουμε σχολιάσει και καθώς η στήλη απουσίαζε μερικές μέρες μαζεύτηκαν. Θα τα δούμε όλα πηγαίνοντας με τη σειρά και σημειώνοντας κυρίως κάποια βασικά σημεία που εντοπίσαμε στους ισολογισμούς.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Εδώ και πολλούς μήνες έχουμε γράψει ότι πήρε σε πλειστηριασμό ακίνητα των μύλων Χατζηκρανιώτη. Το διαβάσαμε στον ισολογισμό ότι επικυρώθηκε και με απόφαση του Πρωτοδικείου. Το τίμημα ήταν 1 εκατ. ευρώ. Μεγάλες οι αποσβέσεις στον όμιλο, αλλά και αυξημένα τα κόστη ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφοράς. Τα καθαρά κέρδη εμφανίζονται αυξημένα λόγω φόρου εισοδήματος.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Έχει αρκετά ενδιαφέροντα πραγματάκια ο ισολογισμός και δίνονται σε πολλά θέματα απαντήσεις. Δεν θα ασχοληθούμε με την υπεραξία των πλοίων όπου επιβεβαιώνεται πλέον αυτό που περιμέναμε και είχαμε γράψει, ότι δηλαδή μπήκε με τρομερό timing στη δραστηριότητα και έχει μεγάλες υπεραξίες, αλλά θα σταθούμε στο ταμείο, στις επενδύσεις και στις απαιτήσεις.

Με αρνητικό καθαρό δανεισμό -31 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις κοντά στα 32 εκατ. ευρώ μάλλον η μετοχή είναι τσάμπα. Γιατί μόνο τα παραπάνω νούμερα είναι πάνω από την αποτίμηση και φυσικά δεν είναι τα μόνα περιουσιακά στοιχεία. Το μεγαλύτερο μέρος της απαίτησης είναι από τη Belterra και αφορά στην πώληση του Πόρτο Καρράς. Περιμένουμε ακόμα και από μέρα σε μέρα να δούμε τι απόφαση θα βγάλουν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Αν και δεν έχουμε κάποια τρομερή βελτίωση στο τζίρο, θα πούμε πως είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα σε όλες τις γραμμές. Θεωρούμε πως η μετοχή είναι ελκυστικά αποτιμημένη. Καλές και οι ταμειακές ροές και είχαμε μία μείωση του καθαρού δανεισμού. Ο Ιωάννης Παπαπαναγιώτου έχει ποσοστό 24,6% σύμφωνα με τον ισολογισμό και με ημερομηνία 31/12/21. Στο χρηματιστήριο φαίνεται με 24,97% και είναι ενημέρωση από τον Μάιο του 2021.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Με βάση τις τελευταίες ενημερώσεις και τον Ισολογισμό η Ελένη Κορδέλλου έχει μειώσει το ποσοστό της. Στις 30/11/21 είχε το 20,758% σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και στις 31/12/21 σύμφωνα με τον ισολογισμό κατείχε 20,29%. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα πούλησε περίπου το 0,5%. Τα κέρδη είναι πολύ ισχυρά, αλλά έχει και την αποτίμηση των μετάλλων. Είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία στην αγορά για μεγάλο μέρισμα, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε και ο ισολογισμός δείχνει ότι δεν μπορεί να δώσει κάτι αξιόλογο. Αντιθέτως το μέρισμα-έκπληξη ήρθε από άλλη του κλάδου. Αρνητικές οι λειτουργικές ταμειακές ροές.

ΑΒΑΞ: Στα 2,2 δισ. ευρώ περίπου το ανεκτέλεστο σήμερα. Τέλη του 2021 ο Όμιλος αναθεώρησε το στρατηγικό του πλάνο, λαμβάνοντας απόφαση απο-επένδυσης από ορισμένες συμμετοχές όπως η 100% θυγατρική Volterra, η οποία δραστηριοποιείται στην χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η ανατίμηση του φυσικού αερίου στη διάρκεια του 2021 είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στη τιμή εκκαθάρισης της εγχώριας αγοράς ενέργειας. Η τήρηση του κώδικα προμήθειας είχε ως επίπτωση την καθυστέρηση στην εναρμόνιση των χρεώσεων των πελατών, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στον Όμιλο.

Η θυγατρική ΑΒΑΞ Development συμφώνησε με την Dimand Α.Ε. την απόκτηση συμμετοχής 15% και 55% αντίστοιχα στην εταιρεία 3V ΑΕ, η οποία διαθέτει στο Νέο Φάληρο οικόπεδο επιφανείας 18.730τμ με οικοδομική άδεια για την ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος 57.450τμ. Επί του ακινήτου θα αναπτυχθεί κατόπιν επανασχεδιασμού ένα συγκρότημα μικτής οικιστικής και εμπορικής χρήσης με σκοπό την εκμετάλλευσή του.

INFORM ΛΥΚΟΣ: Το θέμα εδώ είναι πως οι αποσβέσεις είναι μεγάλες συγκριτικά με το EBITDA και δε μένει κάτι στην τελική γραμμή. Τα κέρδη τα έφαγαν και πάλι οι μέτοχοι μειοψηφίας. Το ταμείο μειώθηκε καθώς οι πληρωμές για επενδύσεις και δάνεια δεν καλύφθηκαν από τις ταμειακές ροές. Θα προταθεί και πάλι η διανομή μερίσματος.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Παρά τη βελτίωση του τζίρου, δε θα είχαμε κέρδη αν δεν υπήρχαν αυξημένα χρηματοοικονομικά έσοδα (917 χιλ. ευρώ). Τα έσοδα αυτά έχουν να κάνουμε με τα μέτρα για εταιρείες που επλήγησαν από τον Covid.

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Ωραία τα αποτελέσματα και από πλευράς κερδοφορίας και από πλευράς ταμειακών ροών όπου οι καλές λειτουργικές κάλυψαν τις επενδυτικές και δεν είδαμε αύξηση δανεισμού.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Την είχε επικοινωνήσει η διοίκηση την πτωτική τάση στο εννέαμηνο και την είδαμε τελικά και στο τέταρτο τρίμηνο, όπου συνολικά ο τζίρος στη χρήση 2021 ήταν χαμηλότερος, οριακά, έναντι του 2020. Θα θέλαμε καλύτερη κερδοφορία.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Έχει δώσει μεγάλη κίνηση από τα τέλη του 2020 και τα αποτελέσματα έρχονται να τη δικαιολογήσουν. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι αυτά τα αποτελέσματα θα βλέπουμε από εδώ και μπρος, αλλά όταν γίνεται τόση συζήτηση για τον κλάδο και αγνοούν τη συγκεκριμένη, κάτι δεν κάνουμε καλά.

Η στήλη έχει αδυναμία στη συγκεκριμένη καθώς εδώ και χρόνια είχε την καλύτερη διάρθρωση ισολογισμού και μας άρεσαν οι ταμειακές ροές περισσότερο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ταμειακές ροές στον συγκεκριμένο κλάδο και στον ευρύτερο αν προτιμάτε. Νομίζουμε πως τα κέρδη είναι εκπληκτικά και φυσικά έχουν μέσα την αύξηση των τιμών των μετάλλων, αλλά πήγε καλά και ταμειακά. Μέρισμα 0,2620 ευρώ ανά μετοχή!! Τι άλλο να γράψουμε…

ΕΥΔΑΠ: Θα δώσει μέρισμα 0,28 ευρώ ανά μετοχή που μάλλον είναι φτωχό για το ταμείο της αλλά αναφέρεται στη λογιστική κατάσταση πως θα εξεταστεί η διανομή μερίσματος από κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Το θέμα με τους λογαριασμούς πάντως στοίχισε στις ταμειακές ροές και θα έπρεπε η διοίκηση να είχε λύσει νωρίτερα το θέμα, για να μην υπάρχει η υστέρηση αυτή που είναι σημαντική.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης