Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξειδίκευση μέτρων για ενεργειακή ακρίβεια – Σταϊκούρας: Στα 3,2 δισ. ευρώ η επιδότηση - Τον Ιούνιο η επιστροφή του 60%

Εξειδίκευση μέτρων για ενεργειακή ακρίβεια – Σταϊκούρας: Στα 3,2 δισ. ευρώ η επιδότηση - Τον Ιούνιο η επιστροφή του 60%
Η αύξηση της τιμής της ενέργειας πλήττει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και, «ροκανίζει» τζίρους επιχειρήσεων είπε ο κ.Σταϊκούρας

Επιδότηση του 60% της αύξησης για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί έως τον Μάιο του 2022, η οποία θα χορηγηθεί εντός του Ιουνίου στους λογαριασμούς IBAN πολιτών και που αφορά το 90% των νοικοκυριών, συνέχιση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης έτσι ώστε το όφελος να παραμείνει στα 15 λεπτά το λίτρο καθώς και επιδότηση των κοινωνικών τιμολογίων, των επιχειρήσεων και των αγροτικών επιχειρήσεων είναι ανάμεσα στα μέτρα που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα κατά την εξειδίκευση των μέτρων στη βάση των όσων προανήγγειλε χθες Πέμπτη 5/5 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να μπει ανάχωμα στην εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος.
«Η αύξηση της τιμής της ενέργειας πλήττει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, «ροκανίζει» τζίρους επιχειρήσεων και φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκουρας, αναφέροντας πως το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022.

Τα μέτρα

Όπως είπε ο κ.Σταϊκούρας, η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενισχύεται σημαντικά και διευρύνεται γενναία.
Αυξάνονται οι επιδοτήσεις υφιστάμενων κατηγοριών και καταναλώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επιδοτούνται για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας και των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.
Το κόστος είναι 900 εκατ. ευρώ
«Δευτερον: Το μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 21 έως τον Μάιο του 22 . αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος.
Η επιδότηση θα κατατεθεί στους λογαριασμούς IBAN που έχουν δηλωθεί.
Καλύπτεται το 90% των νοικοκυριών
.
Δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.
Το κόστος υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ» είπε ο κ.Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις αυξημένες και συσσωρευμένες δυσκολίες και την όξυνση των προβλημάτων, συναισθάνεται πλήρως την ανάγκη πολιτών για περαιτέρω στήριξη και ανταποκρίνεται θετικά και με ρεαλιστικό σχέδιο «για να προσφέρουμε λύσεις».

Τι ισχύει για πετρέλαιο κίνησης

«Τρίτον: Συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης στο diesel για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο.
Το κόστος υπολογίζεται στα 45 εκατ. ευρώ». ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων και εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων.

Μηχανισμός εκπτώσεων

«Τέταρτον: από τον Ιούλιο του 2022 και για ένα έτος ενισχύονται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής.
Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά.
Συγχρόνως θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμών εκπτώσεων στα τιμολόγια ώστε οι τιμές μεσοσταθμικά να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα.
Σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ανεξαρτήτου της εξέλιξης της τιμής φυσικού αερίου.
Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ το β εξάμηνο του έτους» είπε ο υπουργός Οικονομικών..
«Με αυτές τις παρεμβάσεις που εξαντλούν το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήσαμε, η κυβέρνηση απαντά στις εύλογες αγωνίες της κοινωνίας.
Θα θέλαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, όμως η ευθύνη δεν μας αφήνει να διαταράξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία και ευστάθεια» υπογράμμισε ο κ.Σταϊκούρας.

Σκρέκας: Για όλες τις κατοικίες η επιδότηση για Μάιο

Την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών τιμολογίων ρεύματος για τον μήνα Μάιο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος σημείωσε πως η επιδότηση για τον Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες ανεξαρτήτως εισοδήματος και αν είναι πρώτη ή δεύτερη κατοικία.
«Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού και η μέση ενίσχυση θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ ανά μήνα», δήλωσε ο υπουργός.
Βάσει των όσων ανακοίνωσε ισχύει ότι:
- Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα
- Για 151-300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα
- Για πάνω από 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα αγγίξει τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα
- Για τις εξοχικές κατοικίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 100 ευρώ
- Για δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα διαμορφωθεί στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 100% της αύξησης.

Παραδείγματα

Μάλιστα ο κ.Σκρέκας αναφέρθηκε και σε παραδείγμα, τονίζοντας ότι οικιακό τιμολόγιο έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ.
Αντίστοιχα, για οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με επιδότηση θα πληρώσει 63,6 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, όπως είπε, η μοναδιαία τιμή επιδότησης διαμορφώνεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σχετικά με μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλα τα αρτοποιεία, είπε ότι αυτά ενισχύονται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Όπως υποστήριξε, πρόκειται για μια συνολική επιδότηση 170 ευρώ επιδοτώντας το 80% της αύξησης για 1.250.000 παροχές επιχειρήσεων.

Φυσικό αέριο

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο κ.Σκρέκας υποστήριξε ότι η επιδότηση συνεχίζεται και τον Μάιο και θα ανέλθει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Πακέτο

Το νέο πακέτο μέτρων ώστε να μειωθεί το κόστος του ρεύματος εξειδικεύεται πέρα από  από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι θα επιστραφεί στον τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, με μέγιστο όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης τα 600 ευρώ.
Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο καταναλωτές και κράτος θα μοιραστούν την όποια αύξηση και πέραν των 300 KWh στην κατανάλωση, με το κράτος να καλύπτει το 50% ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά ειδικό τέλος ύψους 90% στα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των επιχειρήσεων παραγωγής ρεύματος.
Δεδομένης της καθυστέρησης αποφάσεων από πλευράς Ε.Ε. ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, ως τρίτη παρέμβαση, πως «ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης