Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρθρο - καταπέλτης Economist κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την ελευθερία του Τύπου: Σαν τον Ίκαρο γκρεμίζεται η εικόνα της χώρας

Άρθρο - καταπέλτης Economist κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την ελευθερία του Τύπου: Σαν τον Ίκαρο γκρεμίζεται η εικόνα της χώρας
Το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι «Παρακολουθήσεις, παρεμπόδιση και απειλές κατά δημοσιογράφων, επιλεκτική χρηματοδότηση ΜΜΕ, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από επενδύσεις και εισροή τουριστών»
Σχετικά Άρθρα
Ευθείες βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, εξαπολύει με άρθρο του το Economist.
Ενώ «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά το να γυαλίζει την εικόνα της από το 2019, προβάλλοντας επενδυτές και τουρίστες», γράφει ο Economist, αλλά στην πατρίδα της Δημοκρατίας, η ελευθερία του λόγου μετράει, όπως μετρούσε και τον 5ο αιώνα π.Χ. επί Περικλή.
Και εκεί τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, όπως φαίνεται από όσα περιγράφει ο Economist.
Το άρθρο καταπέλτης αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι «Παρακολουθήσεις, παρεμπόδιση και απειλές κατά δημοσιογράφων, επιλεκτική χρηματοδότηση ΜΜΕ, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από επενδύσεις και εισροή τουριστών».

Το πλήρες κείμενο:

Η Ελλάδα έπεσε 38 θέσεις φέτος στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύτηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (rwb), μια ΜΚΟ με έδρα το Παρίσι. 
Στην 108η θέση (από 180), οι Έλληνες για πρώτη φορά υστερούν σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ καθώς και από τους Βαλκάνιους γείτονές τους.
Μια προσαρμογή στον ποινικό κώδικα πέρυσι με την οποία οι δημοσιογράφοι, οι εκδότες και οι εκδότες υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης για διάδοση ψεύτικων ειδήσεων είναι ένας λόγος για την πτώση που μοιάζει με αυτή του Ίκαρου. Μια άλλη πτυχή είναι και η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενός ερευνητή ρεπόρτερ που πυροβολήθηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο έξω από το σπίτι του.
Η πιο πρόσφατη αιτία ανησυχίας είναι η παρακολούθηση το 2020 και το 2021 του Θανάση Κουκάκη, ενός οικονομικού συντάκτη που διερευνά πιθανή συμπαιγνία μεταξύ τοπικών τραπεζιτών που κατηγορούνται για αδικήματα και εισαγγελέων και δικαστών. 
Το Citizen Lab, ένας Καναδός κυβερνοφύλακας, επιβεβαίωσε ότι το κινητό τηλέφωνο του κ. Κουκάκη είχε μολυνθεί πέρυσι με το Predator, ένα λογισμικό χάκερ που κατασκευάστηκε από τη Cytrox, μια ισραηλινή εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία. 
Το λογισμικό είναι παρόμοιο με το Pegasus, το ισραηλινό spyware που αποκτήθηκε από διάφορες κατασταλτικές κυβερνήσεις για να κρυφακούει ακτιβιστές και άλλους πολιτικούς.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει ότι οι ελληνικές αρχές δεν το έχουν χρησιμοποιήσει και αμφισβητεί επίσης τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η rwb.
Υπάρχουν και άλλες ανησυχίες. 
Οι κρατικές επιδοτήσεις σε ιστοσελίδες και εφημερίδες με περιορισμένα μετρητά περιορίζονται στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, λέει η rwb. 
Η διαμάχη για την ελευθερία του λόγου υπονομεύει τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της κυβέρνησης αλλού. 
Οι τουρίστες συρρέουν στη χώρα μετά από ένα κενό δύο ετών λόγω του Covid-19. 
Η Ελλάδα προσέλκυσε ξένες επενδύσεις ρεκόρ 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, με την Amazon και τη Microsoft μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που δημιουργούνται στην πρωτεύουσα. 
Το Μαξίμου προβάλλει εισροή κεφαλαίων, με επενδύσεις, κύμα τουρισμού και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά, όπως τονίζει ο Economist, «ένας ανεπηρέαστος Τύπος πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο, ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλα αυτά τα χρήματα θα δαπανώνται δίκαια και ορθά».
Screenshot_5_2.png


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης