Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Σε νέο καθεστώς επιτήρησης η ελληνική οικονομία με «ρήτρα» χρέους αλλά και μέτρα ελάφρυνσης

Bloomberg: Σε νέο καθεστώς επιτήρησης η ελληνική οικονομία με «ρήτρα» χρέους αλλά και μέτρα ελάφρυνσης

Η 14η ¨Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας απο το ειδικό καθεστώς αναμένεται τη Δευτέρα 23 Μαϊου – Σήμα από Γερμανία και Γάλλια για ελεγχόμενη επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα αφού η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της κατά την τελευταία αναθεώρηση μετά τη λήξη των προγραμμάτων διάσωσης και του ειδικού καθεστώτος εποπτείας, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ όπως αποκαλύπτει .
Η Ελλάδα εκπλήρωσε τους συμφωνηθέντες όρους παρά τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ανωνυμα.
Η 14η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022.
Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για μια εν πολλοίς συμβολική κίνηση που θα σήμανε το επίσημο τέλος της δεκαετούς κρίσης στην Ελλάδα και η χώρα πρόκειται επίσης να βγει από το ειδικό καθεστώς παρακολούθησης μετά τα αλλλεπάληλα προγράμματα διάσωσης από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Αύγουστο 2022.

Τον Ιούνιο οι αποφάσεις

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις -- τόσο για την απελευθέρωση των περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους όσο και για τον τερματισμό του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας -- σε συνάντηση τον Ιούνιο.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη αναμένεται να επιστρέψει στη δημοσιονομική πειθαρχία ενώ θα επιχειρηθεί ταυτόχρονα να ανακάμψουν οι οικονομίες από τις συνέπειες της πανδημίας ενώ η εκτίναξη του πληθωρισμού και η ενεργειακή κρίση δημιουργούν νέα δεδομένα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης να προτείνει τη Δευτέρα 23 Μαϊου 2020 την παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής (general escape clause) .
Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Κομισιόν θα προτείνει στα κράτη-μέλη να παραμείνει και το 2023 εν ισχύι η ρήτρα –η οποία αναστέλλει την υποχρέωση τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.–, καθώς επιδεινώνονται τα οικονομικά της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, η Επιτροπή σχεδιάζει να συνδυάσει την παράταση της ρήτρας διαφυγής με ένα ειδικό καθεστώς σφιχτής δημοσιονομικής παρακολούθησης για τις χώρες με υψηλό χρέος, απαιτώντας μάλιστα από αυτές –όπως η Ελλάδα και η Ιταλία– να κρατήσουν τον ρυθμό αύξησης των τρεχουσών δαπανών τους κάτω από τον ρυθμό αύξησης του δυνητικού ΑΕΠ τους.
Η εισήγηση θα πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη.
Μια πρώτη σχετική συζήτηση θα γίνει την προσεχή Τρίτη 24 Μαΐου 2022 στο Ecofin, χωρίς να αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση.
Το πιο πιθανό είναι η απόφαση να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, τον Ιούνιο.

Προσοχή στις δημόσιες δαπάνες

Η αρχική καθοδήγηση της Κομισιόν σχετικά με τη γενική ρήτρα διαφυγής προσανατολιζόταν προς την εκπνοή της φέτος, δεδομένης της σθεναρής ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni είχε δηλώσει ότι η τελική εισήγηση θα γίνει τον Μάιο, μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν.
Οταν τις παρουσίασε προ ημερών ανέφερε χαρακτηρικά πως «η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά αναφορικά με τη μείωση του επιπέδου χρέους και τον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών.
Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος».

Οι αντιρρήσεις του Βερολίνου

Η εισήγηση της Κομισιόν για παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης, καθώς το Βερολίνο αναμένεται να προβάλει αντιρρήσεις επικαλούμενο κινδύνους, κατά την πάγια τακτική του.
Τη στάση του Βερολίνου στο θέμα συνόψισε στην αρχή της εβδομάδας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner  όταν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες τόνισε πως «πρέπει να επανέλθουμε σε κατάσταση συνετών δημόσιων οικονομικών».
Συνέδεσε, μάλιστα, τη δημοσιονομική πειθαρχία με το καυτό πρόβλημα του πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας πως τα επίπεδα του χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος έχουν αντίκτυπο στις τιμές και επηρεάζουν «τη δυνατότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο στην πορεία του πληθωρισμού».
Αναφέρθηκε, άλλωστε, ευθέως στην ήδη γνωστή πρόθεση της Κομισιόν να παρατείνει το πάγωμα των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθιστώντας σαφή τη διαφωνία του και προειδοποιώντας πως «η ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων και του χρέους εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους».
Σημειωτέον ότι η διευθύντρια του ΔΝΤ, Kr. Georgieva, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι φορείς άσκησης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την καταπολέμηση πολλαπλών πληθωριστικών σοκ.

Γαλλία: Προτεραιότητα το χρέος

Στο ίδιο μήκος κύματος, κορυφαίοι υπουργοί της Γαλλίας επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της χώρας να μειώσει το χρέος μετά την πανδημία Covid-19 που ανάγκασε τον πρόεδρο Macron να πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική επέκταση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
«Θα είμαι ένας αδυσώπητος λογιστής στο να διατηρούμε τους δημόσιους λογαριασμούς μας ισοσκελισμένους σε ένα πλαίσιο που γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο», δήλωσε ο Gabriel Attal, ο νέος υπουργός προϋπολογισμού της Γαλλίας, σε ομιλία του το Σάββατο στο Παρίσι, καθώς ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Η Γαλλία πρέπει να «μείνει στο μονοπάτι» της μείωσης του χρέους γιατί είναι «κρίσιμο για τη σταθερότητα της οικονομίας μας, την εμπιστοσύνη στη χώρα μας και το μέλλον των νέων μας γενεών».

Εκλογική πίεση και κόστος ζωής

Ο νέο οικονομικό επιτελείο έχει διττό στόχο καθώς επιδιώκει να χαλιναγωγήσουν τις δημόσιες δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τη εκτόξευση του κόστους διαβίωσης
Η αγοραστική δύναμη ήταν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας και πρόκειται να παραμείνει βασικό ζήτημα στις βουλευτικές εκλογές τον επόμενο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός στη Γαλλία συνεχίζει να αυξάνεται.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη δεσμευτεί για περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ (26,4 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος για δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνουν τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας.
Τώρα το κόστος του νέου χρέους θα αυξηθεί καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια προκαλώντας νέες περιπλοκές.


Τιμές ενέργειας

«Η δεύτερη δέσμευσή μου θα είναι να παλέψω για κάθε ευρώ στο πορτοφόλι των Γάλλων», είπε ο Attal, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της τελετής του Σαββάτου.
«Θα λάβουμε τα επείγοντα, απαραίτητα μέτρα, ιδιαίτερα για τις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας, και αυτή θα είναι η πρώτη μας πρόκληση».
Στην ίδια τελετή μίλησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Bruno Le Maire, ο οποίος επιβεβαιώθηκε στο ρόλο του την Παρασκευή και τόνισε επίσης ότι η διατήρηση των δημοσίων λογαριασμών υπό έλεγχο θα είναι μία από τις κύριες προτεραιότητές του παράλληλα με την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Ο Le Maire δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για την προστασία από την άνοδο των τιμών, ενώ ταυτόχρονα θα σεβαστεί τη δέσμευσή του να μειώσει το έλλειμμα.
Από τη Δευτέρα 23/5, θα συμμετάσχει σε συναντήσεις με τους κύριους οικονομικούς παράγοντες της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικής ομοσπονδίας Medef, για να δει τι περιθώριο υπάρχει για αύξηση των μισθών και περιορισμό ορισμένων αυξήσεων τιμών.
«Θέλω να είμαι σαφής», σημείωσε ο Le Maire. Για να πετύχουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους συμπατριώτες μας, πρέπει όλοι να συμμετέχουν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, όχι μόνο η κυβέρνηση, επισήμανε.
Three Simple Reasons Why the New Greek Government Will Blink | Macro At Hart
Κοινωνικές ενισχύσεις

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ετοιμάσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό με μια σειρά μέτρων για να καλύψει τις υποσχέσεις που έδωσε ο Macron ενώ ήταν υποψήφιος για επανεκλογή, όπως αυξημένα κοινωνικά επιδόματα και κουπόνια διατροφής για τα φτωχότερα νοικοκυριά.
Θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 19 Ιουνίου 2022..
Growth slows and prices rise as stagflation stalks eurozone - Pioneer Sheets
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης