Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Προτεραιότητα η μείωση του χρέους, παρά την παράταση της «ρήτρας διαφυγής» έως το 2023

Γερμανία: Προτεραιότητα η μείωση του χρέους, παρά την παράταση της «ρήτρας διαφυγής» έως το 2023

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας που θα θέσει σε εφαρμογή το συνταγματικό «φρένο χρέους» από το 2022

Σχετικά Άρθρα

Η απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος για ένα επιπλέον έτος δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τα κράτη μέλη να επιμείνουν σε χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner, σε μία έκκληση για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.
«Το γεγονός ότι τα κράτη - μέλη είναι πλέον σε θέση να παρεκκλίνουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Lindner στους Financial Times το Σάββατο 21 Μαϊου 2022.

Χρονική μετάθεση

Η ισχύς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο κατοχυρώνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, τέθηκε σε αναστολή στις αρχές της πανδημίας Covid-19, καθώς η οικονομική παραγωγή στην Ευρώπη κατέρρευσε λόγω της πανδημίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέμενε να επιβάλει εκ νέου τους κανόνες στις αρχές του επόμενου έτους καθώς ξεκίνησε η ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη άνοδος των τιμών της ενέργειας οδήγησαν τις Βρυξέλλες να παρατείνουν την αναστολή για έναν ακόμη χρόνο.
Μιλώντας στο περιθώριο μιας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 στην πόλη Königswinter του Ρήνου αυτή την εβδομάδα, άφησε να εννοηθεί ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να πάρουν ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας.
«Δεν θα εκμεταλλευτούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής [αλλά] θα επιστρέψουμε στο φρένο του εθνικού μας χρέους, το οποίο πρπβλεπεται στο σύνταγμά μας», είπε, αναφερόμενος στο αυστηρό ανώτατο όριο της Γερμανίας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου

Το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο στοχεύει να διατηρήσει το ύψους του δανεισμού των κρατών μελών υπό έλεγχο, ορίζει ότι το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 3%.
Ορισμένα κράτη μέλη υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας ότι ορισμένα είδη στρατηγικών κρατικών δαπανών - όπως οι επενδύσεις στην άμυνα ή ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής - θα πρέπει να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης.
Όμως ο Lindner κατέστησε σαφές ότι αντιτάσσεται σε αυτό και προειδοποίησε να μην αντιμετωπίζεται η αναστολή ως ευκαιρία να επανεξεταστεί ολόκληρο το πλαίσιο κανόνων της ΕΕ.
«Η απόφαση για παράταση της ρήτρας διαφυγής δεν πρέπει να θεωρηθεί ως προηγούμενο ή προοίμιο για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων», επισήμανε
.
«Πιο σκληροί στο στόχο μας»

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν περιθώρια για «περισσότερη ευελιξία» στον τρόπο εφαρμογής τους, αλλά επέμεινε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια «μακροπρόθεσμη αξιόπιστη πορεία προς τη μείωση του δημόσιου χρέους». . .
Όσον αφορά τον τελικό μας στόχο, πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί, όχι πιο ήπιοι».

Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού

Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται σε όλη την ομάδα των οικονομιών της ομάδας των G7, ο Lindner υποστήριξε ότι χρειαζόταν ταχεία δράση για να επιστρέψει στη μακροοικονομική σταθερότητα και σε αυτό που περιέγραψε ως «ουδέτερη δημοσιονομική στάση».
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού», σημείωσε.
«Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε επειγόντως».

Προειδοποίηση για το χρέος

Ο Lindner, ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, έχει τη φήμη ενός δημοσιονομικού ''γερακιού'', αν και με έντονες φιλοευρωπαϊκές συμπάθειες.
Είναι ένθερμος υπέρμαχος της επιστροφής στο «φρένο χρέους» όσο το δυνατόν συντομότερα.
Έχει συχνά προειδοποιήσει ότι ορισμένες χώρες στην Ευρώπη είχαν συσσωρεύσει πάρα πολύ χρέος κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 και πρέπει τώρα να καταβάλουν προσπάθειες για να αναδιαρθρώσουν τα δημόσια οικονομικά τους, ειδικά στο πλαίσιο του αυξανόμενου πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Όχι στον παρεμβατισμό

«Αν ρίξετε μια ματιά στα δεδομένα, θα δείτε ότι πρέπει να σταματήσουμε τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές και να σταματήσουμε να παρεμβαίνουμε στην οικονομία της αγοράς με αυτά τα μεγάλα προγράμματα κρατικών δαπανών», είπε.
«Πρέπει να μειώσουμε τα δημοσιονομικά μας ελλείμματα και [. . .] να στείλουμε σήματα από την πλευρά της προσφοράς για ισχυρότερη ανάπτυξη».

Όχι σε νέα κοινή έκδοση χρέους

Ο Lindner υπογράμμισε επίσης ότι ήταν αντίθετος στην δημιουργία νέου χρέους από την ΕΕ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας, όπως συνέβη με το Ταμείο της ΕΕ των 800 δισ. ευρώ, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
«Αυτή ήταν μια άπαξ απόφαση», σήμειωσε.
«Η Γερμανία δεν υποστηρίζει την ιδέα της επανάληψης της κοινής έκδοσης χρέους».

Εθνικές εγγυήσεις

Έκανε διάκριση μεταξύ των εκκλήσεων για νέο γύρο κοινού δανεισμού και των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ οικονομικής βοήθειας που συζητά η ΕΕ για την Ουκρανία, περιγράφοντας την τελευταία ως «ένα διαφορετικό εργαλείο που χρησιμοποιήσαμε στο παρελθόν, με βάση τις εθνικές εγγυήσεις που τότε χρησιμοποιείται για την από κοινού υποστήριξη τρίτων χωρών».

Κατάσχεση συναλλαγματικών αποθεμάτων

Ο Lindner έθιξε επίσης μια πρόταση σύμφωνα με την οποία οι πρωτεύουσες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάσχεσης των παγωμένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας για να καλύψουν το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, η οποία διατυπώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τον Josep Borrell, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

Κράτος δικαίου και Ρώσοι ολιγάρχες

Επισήμανε ότι η Γερμανία ήταν «ανοιχτή» στην ιδέα, αλλά «πρέπει ακόμα να καταλάβουμε τα νομικά ζητήματα και τις συνέπειες για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».
Ωστόσο, ο σημείωσε ότι ήταν κατά της κατάσχεσης των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών.
«Χώρες που βασίζονται στο κράτος δικαίου εγγυώνται την ιδιωτική ιδιοκτησία», επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης