Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Ρωσία - Ουκρανία είχαν συμφωνήσει, ξένες δυνάμεις δεν επέτρεψαν την υπογραφή συμφωνίας

Αποκάλυψη: Ρωσία - Ουκρανία είχαν συμφωνήσει, ξένες δυνάμεις δεν επέτρεψαν την υπογραφή συμφωνίας
Αποκάλυψη της Valentina Matviyenko, προέδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας (Άνω Βουλής)
Σχετικά Άρθρα

Η Μόσχα και το Κίεβο ήταν κοντά σε μια συμφωνία βάσει της οποίας η Ουκρανία θα παρέμενε ουδέτερο κράτος, αποκάλυψε η Valentina Matviyenko, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Άνω Βουλής), αλλά ξένες δυνάμεις παρενέβησαν και δεν άφησαν την ουκρανική κυβέρνηση να υπογράψει!
Όπως δήλωσε η ισχυρή κυρία του Κρεμλίνου κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Μοζαμβίκης Filipe Jacinto Nyusi, «διαπραγματευόμασταν με την Ουκρανία για την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Αποσύραμε στρατεύματα από το Κίεβο, το Χάρκοβο»
Και μια συμφωνία ετοιμάστηκε που ταίριαζε στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Η βασική προϋπόθεση εκεί ήταν ότι η Ουκρανία θα παραμείνει εκτός μπλοκ, ουδέτερο κράτος, όπως η Αυστρία, για παράδειγμα, ότι δεν θα είναι ένα πυρηνικό κράτος».
Ωστόσο η συμφωνία δεν υπεγράφη γιατί παρενέβησαν ξένες δυνάμεις που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας , «αυτοί δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί η συμφωνία»!
Αν και δεν κατονόμασε ποιες ξένες δυνάμεις παρενέβησαν η Matviyenko προφανώς εννοεί τις ΗΠΑ και εκ των ευρωπαϊκών κρατών προφανώς την Βρετανία και Πολωνία που κρατούν τα σκήπτρα της αντιρωσικής υστερίας.
Επισημαίνεται ότι οι διαβουλεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου: οι αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν δύο κατ' ιδίαν συναντήσεις στη Λευκορωσία, μετά τις οποίες αποφασίστηκε να συνεχιστούν καθημερινά μέσω σύνδεσης βίντεο.
Στα τέλη Μαρτίου, ένας άλλος γύρος διαπραγματεύσεων έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα το Κίεβο να υποβάλει γραπτές προτάσεις για μελλοντική συνθήκη.
Σε απάντηση σε αυτό, η Ρωσία μείωσε σημαντικά τις εχθροπραξίες στις κατευθύνσεις του Kiev και του Tsernigov.
Ωστόσο, αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι η Ουκρανία αρνείται τις… δικές της προτάσεις και δημιουργεί προσκόμματα για να επιβραδύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Στη συνέχεια η Maria Zakharova υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Zelensky διέκοψε τις διαπραγματεύσεις και δεν απάντησε στις ρωσικές προτάσεις στο κείμενο του σχεδίου συμφωνίας.
Τέλος, στις 14 Μαΐου, ο Vladimir Putin, σε συνομιλία με τον Φινλανδό πρόεδρο Sauli Niiniste, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είχαν διακοπεί.

Αν.Π.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης