Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη η «επιτυχία» των κυρώσεων της Ευρώπης προς τη Ρωσία - Αύξησε τις τιμές του πετρελαίου

Μεγάλη η «επιτυχία» των κυρώσεων της Ευρώπης προς τη Ρωσία - Αύξησε τις τιμές του πετρελαίου
Η Ρωσία μειώνει ήδη τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε πολλές χώρες της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Η ακραία εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, ιδίως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι μια διαρκής υπενθύμιση του πόσο αποτυχημένη είναι η πολιτική των κυρώσεων από τις Βρυξέλλες.
Η τελευταία συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τις απαγορεύσεις εξαγωγών που στοχεύουν τη Ρωσία επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο πετρέλαιο, όχι στο φυσικό αέριο, με την ΕΕ να απαιτεί άμεση μείωση κατά 70% του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται με πλοία.
Το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών θα συνεχίσει να ρέει στην ΕΕ προς το παρόν.
Η απαγόρευση προορίζεται να επεκταθεί στο 90% του συνόλου του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται με πλοία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα συνεχιστούν επίσης.

Θα μπορεί να επιβιώσει η ΕΕ χωρίς ρωσικό πετρέλαιο;

Ενώ ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια, συνολικά το 40% των αναγκών της ΕΕ καλύπτεται από τα ρώσικα προϊόντα.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι επιδιώκουν μια σταδιακή προσέγγιση των κυρώσεων, καθώς απλά δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν άλλον έναν χειμώνα.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία πρέπει να λειτουργήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ευρώπης.
Η Ρωσία μειώνει ήδη τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε πολλές χώρες της ΕΕ, με τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία να είναι οι τελευταίες που δέχτηκαν την αλλαγή πολιτικής.
Η απαγόρευση της ΕΕ επικεντρώθηκε στο πετρέλαιο και τα πλοία, επειδή δεν μπορούν να βρουν εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου που θα έλυνε τις ελλείψεις εάν απαγόρευαν τα πάντα.
Ειδικά η Γερμανία θα καταστραφεί από την απώλεια προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία με την εξάρτησή της να είναι στο 42%.

Λύσεις... ημίμετρα

Την ίδια ώρα, οι λύσεις που έχουν διατυπωθεί παραμελούν ορισμένες πραγματικότητες.
Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί ή να εκτραπεί προς την Ευρώπη για να καλυφθεί το κενό.
Ο Joe Biden έχει αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι «καθαρός εξαγωγέας» πετρελαίου (το πλεονέκτημα αυτό μειώθηκε γρήγορα από τότε που εισήλθε στον Λευκό Οίκο σύμφωνα με την ΙΕΑ) και ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμβλυνση της ευρωπαϊκής ζήτησης.
Η ΙΕΑ και τα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν προσφερθεί να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα στην αγορά και την παραγωγή πετρελαίου εάν οι ρωσικές εξαγωγές περιοριστούν με κυρώσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση της παραγωγής είναι μια πρόταση που δεν μπορεί γίνει πραγματικότητα λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, του αυξημένου κόστους γεώτρησης λόγω του πληθωρισμού και των ελλείψεων σε πρώτες ύλες που προκαλούνται από διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού.
Υπάρχει μικρή πιθανότητα ότι η παραγωγική ικανότητα θα μπορέσει ποτέ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ, σύμφωνα με ειδικούς στον κλάδο της γεώτρησης.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι για να μπορέσει η Ευρώπη να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες ενώ θα απαγορεύσει την κύρια πηγή εισαγωγών της, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες προμήθειες από την παγκόσμια αγορά.
Με άλλα λόγια, οι προμήθειες θα μειωθούν σημαντικά στη Δύση και οι τιμές πρόκειται να εκτιναχθούν εκθετικά για να τροφοδοτήσουν την ΕΕ.
Παρ' όλη αυτή την οικονομική δυσπραγία, η Ρωσία έχει δείξει σημαντική ανθεκτικότητα στις κυρώσεις για το πετρέλαιο καθώς τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν αυξήσει τις αγορές παράλληλα με τις απαγορεύσεις της Ευρώπης.
Η ευρύτερη συνέπεια αυτού είναι ότι η Ευρώπη και η Δύση θα αντιμετωπίσουν μειωμένες παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου και θα πληρώσουν ένα ασφάλιστρο, ενώ χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα απολαμβάνουν αυξημένες προμήθειες και χαμηλότερες τιμές από τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης