Την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία αποδεικνύουν τα στοιχεία του ανεξάρτητου κέντρου μελετών Centre for research on energy and clean air (CREA, «Κέντρο έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα»), σύμφωνα με τα οποία η ΕΕ δαπάνησε τα περισσότερα χρήματα για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία.
Βάσει των στοιχείων αυτών, η Ρωσία συσσώρευσε έσοδα 93 δισεκατομμυρίων ευρώ χάρη στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού να προέρχεται από την ΕΕ.
Συγκεκριμένα και βάσει των στοιχείων του CREA, η ΕΕ αντιπροσώπευε το 61% των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, με αξία περίπου 57 δισεκ. ευρώ, τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου (24η Φεβρουαρίου-3η Ιουνίου).
Οι καλύτεροι πελάτες
Οι κυριότεροι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου το διάστημα αυτό ήταν η Κίνα (12,6 δισεκ. ευρώ), η Γερμανία (12,1 δισεκ.) και η Ιταλία (7,8 δισεκ.).
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να «δικαιώσουν» το Κίεβο, το οποίο ζητά από τη Δύση και κυρίως από την ΕΕ να βάλει τέλος στις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία έτσι ώστε να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τη στρατιωτική μηχανή της Μόσχας.
Η ΕΕ αποφάσισε πρόσφατα να επιβάλει προοδευτικό embargo στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου (παρά το γεγονός ότι κράτη όπως η Ουγγαρία εξαιρούνται) και έχει δρομολογήσει τη σταδιακή απεξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο όμως δυσκολεύεται να αντικαταστήσει.
Άλλωστε οι αποφάσεις αυτές της ΕΕ έχουν ήδη προκαλέσει εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια που με τη σειρά της τροφοδοτεί ένα άνευ προηγούμενου κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού.
Έσοδα
Υπό αυτά τα δεδομένα η Ρωσία είναι ξεκάθαρο πως έχει το πάνω χέρι.
Σύμφωνα με την έκθεση της CREA, τα έσοδα της Ρωσίας προέρχονται κυρίως από την πώληση αργού πετρελαίου (46 δισεκ.), κατόπιν του αερίου που διαμετακομίζεται μέσω αγωγών (24 δισεκ.) και ακολουθούν τα πετρελαϊκά προϊόντα, του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και του άνθρακα.
Είναι εντυπωσιακό πως τα έσοδα αυτά προέρχονται παρά το γεγονός ότι εξαγωγές της Ρωσίας μειώθηκαν τον Μάιο και παρά το γεγονός ότι η Ρωσία υποχρεώθηκε να πουλήσει σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές της αγοράς.
Ωστόσο, η Ρωσία ωφελήθηκε από την παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Αύξησε τις εισαγωγές της η Γαλλία
Ένα εντυπωσιακό εύρημα της έκθεσης είναι ότι αν και κάποια κράτη της Ευρώπης, - όπως η Πολωνία, η Φινλανδία – μείωσαν τις εισαγωγές τους, η Γαλλία εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος αγοραστής.
Μάλιστα, στην έκθεση επισημαίνεται πως αν και η ΕΕ προβλέπει πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η Γαλλία αύξησε τις εισαγωγές της και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού φυσικού αερίου στον κόσμο.
Όπως επισημαίνεται, η Γαλλία προχώρησε σε αγορές σποτ (άμεσα πληρωτέες στην παράδοση με ρευστό) και όχι στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων, κάτι που σημαίνει ότι η Γαλλία αποφάσισε εν γνώσει της να αγοράσει περισσότερη ρωσική ενέργεια παρά την εισβολή στην Ουκρανία.
«Η Γαλλία οφείλει να ευθυγραμμίσει τα λόγια με τις πράξεις της: εάν υποστηρίζει αληθινά την Ουκρανία, πρέπει να εφαρμόσει άμεσα εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να αναπτύξει το ταχύτερο καθαρές μορφές ενέργειας και λύσεις για την ενεργειακή αποδοτικότητα» επισημαίνεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με αυτή, τις αγορές ρωσικών ορυκτών καυσίμων αύξησαν η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών