Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σχέδιο 4 σημείων του Johnson για «μακροχρόνια» σύρραξη στην Ουκρανία - Φοβάται «κόπωση»

Βρετανία: Σχέδιο 4 σημείων του Johnson για «μακροχρόνια» σύρραξη στην Ουκρανία -  Φοβάται «κόπωση»

O νέος αρχηγός του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι τα βρετανικά στρατεύματα πρέπει να προετοιμαστούν «για να πολεμήσουν ξανά στην Ευρώπη».

Σχετικά Άρθρα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson παρουσίασε την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων για τη στήριξη της Ουκρανίας .
Προειδοποίησε την ίδια ώρα για την «κόπωση της Ουκρανίας», επισημαίνοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει μακροπρόθεσμη στήριξη» της χώρας.
Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι ο πόλεμος «μπορεί να διαρκέσει χρόνια».
Εν τω μεταξύ, ο νέος αρχηγός του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι τα βρετανικά στρατεύματα πρέπει να προετοιμαστούν «για να πολεμήσουν ξανά στην Ευρώπη».

Ο Putin και ο Μεγάλος Πέτρος

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sunday Times του Λονδίνου στις 19 Ιουνίου 2022, ο Johnson υποστήριξε ότι η πρόσφατη ομιλία του Ρώσου Προέδρου Putin  για την 350η επέτειο από τη γέννηση του Πέτρου του Μεγάλου έδειξε ότι ο Putin «δεν θα σταματήσει να διαμελίζει την Ουκρανία» εάν η Ρωσία επικρατήσει στον πόλεμο.
«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μέγα Πέτρο και υιοθέτησε τη θεωρία ότι η Ρωσία έχει το αιώνιο δικαίωμα να «πάρει πίσω» κάθε έδαφος που κατοικήθηκε ποτέ από «Σλάβους», ένα δόγμα που θα επέτρεπε την κατάκτηση τεράστιων εκτάσεων της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ετροχιασμός

Σημείωσε ενώ το σχέδιο «πλήρης επανακατάκτηση της Ουκρανίας» από τον Vladimir Putin ;exei εκτροχιαστεί, «στην απομόνωσή του, μπορεί ακόμα να πιστεύει ότι η ολοκληρωτική κατάκτηση είναι δυνατή».
Υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του πρέπει να «είναι αποφασισμένοι για έναν μακρύ πόλεμο» διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες πιο γρήγορα από ό,τι η Ρωσία μπορεί να αντικαταστήσει τα χαμένα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα της.

Σε τέσσερις άξονες το σχέδιο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία και της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών, τη συνεχή  χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη για τη στήριξη του ουκρανικού κράτους, την ανάπτυξη των χερσαίων οδών προς και έξω από την Ουκρανία - για να αντιμετωπίσει η μέγγενη της Ρωσίας στην οικονομία της Ουκρανίας με τον αποκλεισμό των κύριων εξαγωγικών οδών μέσω της Μαύρης Θάλασσας•- και την προσφορά τροφίμων από την Ουκρανία υποστηρίζοντας τα Ηνωμένα Έθνη να διαπραγματευτούν έναν ασφαλή διάδρομο για εξαγωγές δια θαλάσσης.

Η Ουκρανική κόπωση

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ενώ «η ανάγκη αποκατάστασης των εξαγωγών τροφίμων δύσκολα δεν θα μπορούσε να είναι πιο επιτακτική», κανένα από αυτά τα βήματα «δεν θα αποφέρει άμεσα αποτελέσματα».
«Όλα θα απαιτήσουν μια αποφασιστική προσπάθεια από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους μας, που θα διαρκέσει για μήνες και χρόνια», έγραψε.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα κατά τη δεύτερη αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο Johnson είπε: «Όταν αρχίζει η κούραση της Ουκρανίας, είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε μαζί τους μακροπρόθεσμα  και τους προσφέρουμε τη στρατηγική ανθεκτικότητα που είανι απαραίτητη».

Πόλεμος στην Ευρώπη

Ο στρατηγός Sir Patrick Sanders, ο οποίος διαδέχθηκε τον στρατηγό Sir Mark Carleton Smith ως αρχηγός του γενικού επιτελείου του βρετανικού στρατού, δήλωσε ότι υπάρχει τώρα «μια επιτακτική ανάγκη» ο στρατός να είναι προετοιμασμένος για πόλεμο στην Ευρώπη.
Επισήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε τον βασικό σκοπό του βρετανικού στρατού να προστατεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο με το να είναι έτοιμος να πολεμήσει και να κερδίσει πολέμους στην ξηρά.

Από το 1941

Θύμίσε επίσης ότι είναι ο πρώτος αρχηγός του γενικού επιτελείου από το 1941 που «ανέλαβε τη διοίκηση του στρατού στη σκιά ενός χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη που εμπλέκει μια ηπειρωτική δύναμη», αναφερόμενος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η κλιμάκωση της διαρκούς απειλής από τη Ρωσία δείχνει ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή ανασφάλειας», σημείωσε 
«Είναι το μοναδικό μου καθήκον να κάνω τον Στρατό μας όσο πιο θανατηφόρο και αποτελεσματικό μπορεί να είναι.
Η ώρα είναι τώρα και η ευκαιρία είναι δική μας να την αδράξουμε».
Ο Sanders υπογράμμισε ότι υπάρχει «τώρα επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας στρατός ικανός να πολεμήσει δίπλα στους συμμάχους μας και να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», προσθέτοντας: «Είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει ξανά στην Ευρώπη».

Τι περιμένει το ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag ότι η συμμαχία πρέπει να προετοιμαστεί για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που «να πάρει χρόνια».
Μια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αργότερα το Ιούνιο αναμένεται να συμφωνήσει σε ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία που θα βοηθήσει τη χώρα να μεταβεί από τα παλιά όπλα της σοβιετικής εποχής στον στάνταρ εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Stoltenberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η Ουκρανία εξήγγειλε το Σάββατο 19 Ιουνίου 2022 ότι θα... επικρατήσει έναντι της Μόσχας καθώς αντιμετώπισε ρωσικές επιθέσεις κοντά σε μια μεγάλη ανατολική πόλη και πολλές περιοχές δέχθηκαν επιθέσεις με οβίδες και πυραύλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης