Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίπαλο δέος στη Δύση οι BRICS, στήνουν νέο ΔΝΤ - Αίτημα ένταξης και από το Ιράν, χτίζει συμμαχίες η Ρωσία

Αντίπαλο δέος στη Δύση οι BRICS, στήνουν νέο ΔΝΤ - Αίτημα ένταξης και από το Ιράν, χτίζει συμμαχίες η Ρωσία
Σε αντίπαλο δέος της Δύσης φιλοδοξούν να εξελιχθούν οι χώρες της ομάδας BRICS
Σχετικά Άρθρα
Σε αντίπαλο δέος της Δύσης φιλοδοξούν να εξελιχθούν οι χώρες της ομάδας BRICS, με τη Ρωσία να «χτίζει» συμμαχίες και να επεξεργάζεται από κοινού με την Κίνα, τη δημιουργία  ενός νέου αποθεματικού νομίσματος, ως εναλλακτική στο δολάριο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η αίτηση που κατέθεσε το Ιράν για να γίνει μέλος της ομάδας των μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών, η οποία είναι γνωστή ως BRICS, όπως δήλωσε χθες, Δευτέρα, ένας Ιρανός αξιωματούχος.
Η ένταξη του Ιράν στην ομάδα των BRICS (από τα αρχικά των χωρών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), “θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τις δύο πλευρές”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συμμαχίες χτίζει η Ρωσία

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και καιρό να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ασία, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, αλλά έχει εντατικοποιήσει πρόσφατα τις προσπάθειές της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova δήλωσε ξεχωριστά ότι η Αργεντινή έχει καταθέσει αίτηση για να ενταχθεί στην ίδια ομάδα χωρών.
Αξιωματούχοι της Αργεντινής δεν σχολίασαν άμεσα.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Alberrto Fernandez, ο οποίος βρίσκεται στην Ευρώπη, έχει τις τελευταίες ημέρες αναφερθεί στην επιθυμία του για την ένταξη της χώρας του στην ομάδας των BRICS.
«Την ώρα που ο Λευκός Οίκος σκεφτόταν τι άλλο να καταστρέψει στον κόσμο, η Αργεντινή και το Ιράν κατέθεσαν αιτήσεις για να ενταχθούν στους BRICS», έγραψε η Zakharova στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Τέλος στην ηγεμονία ΔΝΤ - ΗΠΑ;

Σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στην ηγεμονία ΔΝΤ και αμερικανικού δολαρίου και να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος, η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα μαζί με την Κίνα και άλλα κράτη BRICS.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin δήλωσε πρόσφατα ότι το νέο αποθεματικό νόμισμα θα βασίζεται σε ένα καλάθι νομισμάτων από τα μέλη του ομίλου: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.
«Το θέμα της δημιουργίας του διεθνούς αποθεματικού νομίσματος με βάση το καλάθι των νομισμάτων των χωρών μας είναι υπό εξέταση», δήλωσε ο Putin στο Επιχειρηματικό Φόρουμ των BRICS την Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS.
«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε ανοιχτά με όλους τους δίκαιους εταίρους».
Το δολάριο θεωρείται ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αλλά η κυριαρχία του στο μερίδιο των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων έχει αρχίσει να περιορίζεται.
Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις συμμετοχές τους σε νομίσματα όπως το γιουάν, καθώς και σε μη παραδοσιακές περιοχές όπως η σουηδική κορόνα και το γουόν Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Πρόκειται για μια κίνηση για την αντιμετώπιση της ηγεμονίας του ΔΝΤ και των ΗΠΑ», σχολιάζει ο επικεφαλής αγορών της ING, Chris Turner.
«Θα επιτρέψει στους BRICS να οικοδομήσουν τη δική τους σφαίρα επιρροής και νομισματική μονάδα εντός αυτής της σφαίρας», σημειώνει σε ανάλυσή του.
Η κίνηση της Ρωσίας έρχεται μετά τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο της Ουκρανίας και την απομάκρυνση της χώρας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, περιορίζοντας την πρόσβαση στα δολάρια και ασκώντας πίεση στην οικονομία της.
Το αποθεματικό νόμισμα των BRICS θα μπορούσε να προσελκύσει τα αποθεματικά όχι μόνο των μελών του ομίλου, αλλά και των χωρών που βρίσκονται ήδη στη σφαίρα επιρροής τους, όπως είναι οι χώρες σε Νότια Ασία και Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης