Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φιάσκο με το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Εντολή Γεωργιάδη για ΕΔΕ, βέλη από την αντιπολίτευση

Φιάσκο με το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Εντολή Γεωργιάδη για ΕΔΕ, βέλη από την αντιπολίτευση
Εντολή για έρευνα σχετικά με το εμπορικό σήμα«Turkaegean» έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης,
Σχετικά Άρθρα

Εντολή για έρευνα σχετικά με το εμπορικό σήμα«Turkaegean» έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η κατοχύρωσή του από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).
Το επίμαχο σήμα εγκρίθηκε από την επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κριτική για την αδράνεια του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η ονομασία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2031.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ δεν αναγνωρίστηκε την εμπορική ονομασία «Turkaegean».

Εντολή για ΕΔΕ

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean» στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κρεσέντο υποκρισίας» Γεωργιάδη η ΕΔΕ για το Turkaegean

«Κρεσέντο υποκρισίας» καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σχολιάζοντας ότι «ο άνθρωπος που δεν θα έλεγε ποτέ "Βόρεια Μακεδονία" παρέδωσε στην Τουρκία το «Turkaegean».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ. Γεωργιάδης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, όπως έκανε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, διέταξε ΕΔΕ για να ρίξει τις βαρύτατες και επιζήμιες ευθύνες του αλλού», καθώς «αντί να παραιτηθεί που -εν μέσω κλιμακούμενων τουρκικών απειλών στο Αιγαίο- λόγω ανικανότητάς του παρεδόθη στη γειτονική χώρα ένα όνομα το οποίο βλάπτει τον ελληνικό τουρισμό, επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για τα εθνικά μας συμφέροντα, ψάχνει υπαλλήλους για να τους ρίξει την ευθύνη».
Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη επίβλεψη ήταν από τις λίγες αρμοδιότητες που του έχει αφήσει ο κ. Μητσοτάκης, κι όμως ο κ. Γεωργιάδης εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια διαμαρτυρίας και αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «είναι γνωστό πως ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας διακοσμητικός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων» και «ίσως αυτό αποτελεί κι ένα σημείο που θα συμφωνούσαμε με τον κ. Μητσοτάκη». «Αν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο θα είχε κάνει», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έξι ερωτήματα από την αξιωματική αντιπολίτευση

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, σε συνεργασία με τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου και Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου, 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση για την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ της δυνατότητας χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα της λέξης “Turkaegean”.
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων (EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη “Turkaegean” (Τούρκικο Αιγαίο). Η Τουρκία μάλιστα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς. Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης.
Η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά τη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ταυτόχρονα, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα.

Επειδή, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει την πολιτική της όξυνσης με πολλαπλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να στρέφονται κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας

Επειδή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Αν και πότε ενημερώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως αρμόδιος φορέας, για την κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης του συγκεκριμένου σήματος;

2. Σε ποιες ενέργειες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προέβησαν; Ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ;

3. Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΟΒΙ ενώπιον του EUIPO;

4. Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Υφυπουργός;

5. Οργανώθηκε από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων;

6. Σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας;"

Απαντήσεις ζητά το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ,  τονίζεται ότι "προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά η αδικαιολόγητη ολιγωρία υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου σχετικά με την κατοχύρωση του σήματος "Turkaegean" από τον Οργανισμό Τουρισμού της Τουρκίας και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο".
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι "ο φορέας, που το κατοχύρωσε, είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EUIPO, με έδρα το Alicante της Ισπανίας και όχι κάποιο "ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο στη Μαδρίτη", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος".
Μάλιστα, επισημαίνει ότι εκπρόσωπος της χώρας μας συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιό του, όπως συμβαίνει και με τους άλλους αποκεντρωμένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECDC, EUROPOL και FRONTEX).
"Η αίτηση δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, μέχρι και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης δεν προέβησαν σε καμιά απολύτως ενέργεια για να σταματήσουν την κατοχύρωση του εν λόγω σήματος".
Όπως υπογραμμίζει, "εκτός των αυτονόητων ενεργειών για την ακύρωση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος ας σταματήσει τα ευφυολογήματα σαν και αυτά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις, να απαντήσουν για αυτό το απαράδεκτο γεγονός".

ΚΚΕ: Η έγκριση του Turkaegean» δεν είναι ούτε τυπική ούτε «αθώα» απόφαση

«Η έγκριση και καταχώριση από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) της ονομασίας "Turkaegean" ως "εμπορικού σήματος" της Τουρκίας μέχρι το 2031 δεν είναι ούτε τυπική ούτε "αθώα" απόφαση. Συνδέεται με συμφέροντα και επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ. Η αποδοχή της ονομασίας "Τουρκικό Αιγαίο" από τον οργανισμό της ΕΕ δεν αφορά βέβαια τη δήθεν "τουριστική προβολή" της Τουρκίας, αλλά την προβολή των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, την προκλητική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την αστική τάξη της Τουρκίας», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
«Συνιστά πρόκληση για τον λαό μας η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να παραστήσει την "ανήξερη", αν και η τουρκική αίτηση υποβλήθηκε στο EUIPO στις 16-7-2021 (δημοσιεύτηκε στις 7-9-2021 και εγκρίθηκε ελλείψει ενστάσεως στις 7-12-2021), πολύ δε περισσότερο να "ξεπλύνει" την ΕΕ με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δήθεν το "Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO)" είναι ένα ιδιωτικό γραφείο, που "δεν παράγει πολιτικά ζητήματα", ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για οργανισμό της ΕΕ που διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κράτος-μέλος, δύο αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι ένας του Ευρωκοινοβουλίου. Το EUIPO αποτελεί τον οργανισμό αναγνώρισης πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων (trade marks) της ΕΕ που μάλιστα υπερέχει και από τα εθνικά, ενώ διαθέτει και ολόκληρο σύστημα δικαστηρίων για τα εμπορικά σήματα. Επειδή μάλιστα αρχικά δεν υπήρχε ομοφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ για την καθιέρωση του "εμπορικού σήματος της ΕΕ", το σύστημα προχώρησε με τη μορφή της "ενισχυμένης συνεργασίας" των "προθύμων" κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όλες διαδοχικά οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ όσο και ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, πρωτοστάτησαν στην υλοποίησή του, ψήφισαν με "χέρια και πόδια" τη σχετική νομοθεσία και στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπως κι οι ευρωβουλευτές τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν ήξεραν όταν ψήφισαν όλοι μαζί τον κανονισμό 2009/207 "για το εμπορικό σήμα της ΕΕ", κι έπειτα τον 2015/2424 που τον τροποποίησε, αλλά και τον 2017/1001 που τον αντικατέστησε, τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία με τον Ν. 4679/2020;
Γι' αυτό και είναι εξίσου προκλητική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που επιχειρούν να τα ρίξουν όλα στη δήθεν "ανικανότητα" και το "φιάσκο" της κυβέρνησης της ΝΔ για να αθωώσουν και πάλι την ΕΕ. Όταν πρωταγωνιστούσαν για να υλοποιηθεί το σύστημα εμπορικών σημάτων της ΕΕ δεν ήξεραν τι και ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί;
Κάποιοι κουτοπόνηρα προβάλλουν την "καλή" δήθεν απόφαση του αντίστοιχου "οργανισμού πνευματικής ιδιοκτησίας" των ΗΠΑ, που απέρριψε την αίτηση για την καταχώριση του "σήματος" "Turkagean". Δεν λένε όμως ότι η απόρριψη έγινε αποκλειστικά και μόνο για τυπικούς λόγους και κυρίως επειδή η σχετική αίτηση δεν είχε κατατεθεί από αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία των ΗΠΑ», επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:
«Και τώρα ΝΔ και αστικά κόμματα με τους ευρωβουλευτές και βουλευτές τους στέλνουν επιστολές στον οργανισμό της ΕΕ, κάνουν ερωτήσεις τι μέτρα δήθεν θα πάρει η ΕΕ "να αποτρέψει τη χρήση από την Τουρκία αυτού του σήματος", ενώ η κυβέρνηση προαναγγέλλει "προσφυγές" και νομικές "κινήσεις" κατά της απαράδεκτης απόφασης του EUIPO, που … κατά τ' άλλα δεν "παράγει πολιτικά ζητήματα". Τα πάντα για να μείνει στο απυρόβλητο το γεγονός ότι στο περιβάλλον της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καλλιεργείται και ενθαρρύνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας. Ότι η στρατηγική του ευρωατλαντισμού της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων αποτελεί το έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις και η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της αστικής τάξης της Τουρκίας, στα πλαίσια του ανταγωνισμού της με την ελληνική αστική τάξη για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων στην περιοχή».
Βάσει αυτών των δεδομένων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξής κατ' επείγουσα ερώτηση: «Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η απόφαση του EUIPO δεν αφορά σε αναγνώριση "εμπορικού σήματος" και "τουριστική προβολή", αλλά ενισχύει πολιτικά την επιθετικότητα της Τουρκίας, τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της και την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;».

Η Ελλάδα θα προσφύγει κατά του εμπορικού σήματος «Turkaegean» που αναγνώρισε η ΕΕ

Προσφυγή κατά της υιοθέτησης του εμπορικού σήματος «Turkaegean» από την Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), προανήγγειλε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το θέμα δεν παράγει πολιτικά ζητήματα, ωστόσο είναι μια αθέμιτη εμπορική πρακτική εκ μέρους της Τουρκίας και γι' αυτό θα υπάρξει σύντομα προσφυγή.
Εξήγησε ότι δεν πρόκειται για αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου στη Μαδρίτη σχετικά με τα εμπορικά σήματα.
«Θα κινηθούμε και θα προσβάλουμε αυτή την απόφαση», είπε ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας πως θα αποκατασταθεί η τάξη, όπως και έγινε με την απόφαση των ΗΠΑ να μη δεχθούν να αναγνωρίσουν τον συγκεκριμένο όρο ούτε τη χρήση του.

Κικίλιας: Θα κινηθούμε νομικά

«Η Ελληνική Κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια σε αυτή τη διαδικασία. Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια. Η χώρα μας θα κινηθεί νομικά και στα ευρωπαϊκά φόρα, θα υπερασπίσει τη θέση της στην Αμερική και σε όλες τις χώρες» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τον όρο «Turkagean» σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.
«Αυτή η κίνηση αντίκειται στην ηγεσία τους και στον τρόπο με τον οποίον χειρίζονται τα πράγματα, καθώς οι Τούρκοι ταξιδιώτες και τουρίστες έχουν γεμίσει τα ελληνικά νησιά, τη Μυτιλήνη και την Κω και τη Χίο και τη Σάμο και ψηφίζουν Ελλάδα. Οπότε αυτό ίσως θα έπρεπε να το σκεφτούν οι έχοντες τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τις ανάλογες συμπεριφορές» τόνισε ο κ. Κικίλιας


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης