Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιδείνωση της κρίσης με το φυσικό αέριο «βλέπει» η Γερμανία

Επιδείνωση της κρίσης με το φυσικό αέριο «βλέπει» η Γερμανία
Η Γερμανία είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στον κόσμο
Σχετικά Άρθρα
Επιδείνωση της κρίσης με το φυσικό αέριο, αναμένουν Γερμανοί αξιωματούχοι, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι, η κατάσταση με το φυσικό αέριο στη μεγαλύτερη οικονομία της Γερμανίας ήταν «τεταμένη» και θα μπορούσε να επιδεινωθεί, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση ενεργοποίησε το «επίπεδο συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο.
Στην έκθεσή της για την προμήθεια φυσικού αερίου , η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της χώρας, γνωστή και ως Bundesnetzagentur, ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εταιρείες της βιομηχανίας φυσικού αερίου».
«Η κατάσταση είναι τεταμένη και δεν μπορεί να αποκλειστεί επιδείνωση της κατάστασης», σημείωσε.

Σταθερός ο εφοδιασμός

Ωστόσο, τόνισε ότι ο εφοδιασμός φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι επί του παρόντος σταθερός και ότι επί του παρόντος, η ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία συνεχίζει να «διαφυλάσσεται».
Τα τρέχοντα επίπεδα αποθήκευσης σε εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία είναι λίγο πάνω από το 60%, σύμφωνα με την υπηρεσία, η οποία σημείωσε ότι «τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σημαντικά υψηλότερα από ό,τι το 2015, το 2017, το 2018 και το 2021» (pdf).
Το επίπεδο αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις του Rehden στη βόρεια Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πόρων στη Δυτική Ευρώπη, είναι στο 16,59%, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ωστόσο, η Bundesnetzagentur σημείωσε ότι η ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, που είναι ο κύριος αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία από τη Ρωσία, έχει μειωθεί στο 40% περίπου της μέγιστης χωρητικότητάς του.
Η μείωση ήρθε αφότου ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε νωρίτερα τον Ιούνιο ότι μειώνει τις ροές φυσικού αερίου λόγω τεχνικών ζητημάτων, δηλώνοντας στο Twitter ότι η γερμανική Siemens Energy απέτυχε να επιστρέψει τις μονάδες συμπιεστών αερίου «σε εύθετο χρόνο» αφού αυτές στάλθηκαν για επισκευή.

Ηχεί ο συναγερμός

Η Γερμανία είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στον κόσμο, λαμβάνοντας περίπου το 35% του φυσικού αερίου της.
Μετά την ανακοίνωση της Gazprom, η οποία ήρθε μετά από μια σειρά δυτικών κυρώσεων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι η παροχή φυσικού αερίου της χώρας εξακολουθεί να είναι «εγγυημένη» και «αμετάβλητη».
Ωστόσο, στις 23 Ιουνίου, η Γερμανία πυροδότησε το «στάδιο συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου τριών επιπέδων με στόχο τη διασφάλιση από ελλείψεις.
Το τελικό στάδιο του σχεδίου θα περιλαμβάνει τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.
Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα Robert Habeck δήλωσε: «Ακόμα και αν είναι ακόμα εφικτό προς το παρόν να αγοράζονται και να αποθηκεύονται όγκοι φυσικού αερίου στην αγορά, η κατάσταση είναι σοβαρή και ο χειμώνας θα έρθει».
«Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το αντίθετο: Η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου είναι μια επίθεση στην οικονομία μας από τον Putin.
Είναι προφανώς η στρατηγική του Πούτιν να σπείρει την αβεβαιότητα, να ανεβάσει τις τιμές και να διχάσει την κοινωνία μας. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας απέναντι σε αυτό. Όμως εμείς ως χώρα πρέπει να ακολουθήσουμε έναν δύσκολο δρόμο. Ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε ακόμα, βρισκόμαστε στη μέση μιας κρίσης αερίου. Από εδώ και πέρα, το φυσικό αέριο είναι ένα σπάνιο περιουσιακό στοιχείο».
Για να αντισταθμίσει τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία ενόψει μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία αποφάσισε να επανεκκινήσει τους παροπλισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.
«Φέρνουμε τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα πίσω στην αγορά και μειώνουμε τον όγκο του φυσικού αερίου που καταναλώνεται. Αυτό είναι επώδυνο, γιατί οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα είναι απλώς τοξικοί για το κλίμα. Αλλά πρέπει να το κάνουμε για μια μεταβατική περίοδο για να εξοικονομήσουμε φυσικό αέριο και να ξεπεράσουμε τον χειμώνα», τόνισε ο Habeck.
Η χώρα έχει επίσης δεσμευτεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.
Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και « εκπληρώνει αυστηρά όλες τις υποχρεώσεις της » προς την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης