Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Ναι» από Biden σε Erdogan για F16 - Ο εκσυγχρονισμός και η αγορά νέων αεροσκαφών στο τραπέζι της συνάντησης (29/6)

«Ναι» από Biden σε Erdogan για F16 - Ο εκσυγχρονισμός και η αγορά νέων αεροσκαφών στο τραπέζι της συνάντησης (29/6)

Ωστόσο, στον εκσυγχρονισμό και στην αγορά νέων F16 θα πρέπει να συναινέσουν και οι επιτροπές του Κογκρέσου

Σχετικά Άρθρα
Το μεγάλο «ναι» για την πώληση στην Τουρκία νέων αεροσκαφών F16 αλλά και για των εκσυγχρονισμό των υπάρχοντων λέει ο Λευκός Οίκος. Η εξέλιξη ήρθε ένα 24ωρο μετά την άρση του τουρκικού veto στα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου απέφυγε να αναφερθεί στη ελληνοτουρκική διαμάχη και στη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Το τελευταίο στοιχείο μάλιστα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς για να «κλείσει» το deal όσον αφορά τα F16 θα πρέπει να συναινέσουν και οι επιτροπές του Κογκρέσου, που ωστόσο έχουν εκφράσει τη στήριξη τους στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και κατά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο.
Αυτό που προκύπτει, λοιπόν, είναι ότι όλες αυτές οι υποχωρήσεις από τον Erdogan μόνο χωρίς ανταλλάγματα δεν έγιναν. Αρχικά οριστικοποιήθηκε το ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden, για σήμερα (29/6/2022) στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και δεύτερον οι ΗΠΑ συμφώνησαν για τα F16. Το μόνο που μένει να ξεπεραστεί είναι ο σκόπελος του Κογκρέσου, καθώς ο γερουσιαστής, Robert Menedez, έχει εκφράσει την άρνηση του σε αυτό το ενδεχόμενο.

«Τα τουρκικά F16 θα συμβάλλουν στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ»

Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».
«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», συνέχισε η Wallander.

Bloomberg: Ο Biden θα συζητήσει με τον Erdogan την πώληση F16 στην Τουρκία

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg, αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, και ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, θα συζητήσουν αργότερα σήμερα (29/6/2022) για την πώληση δεκάδων νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Η συνάντηση των δυο τους την Τετάρτη στη Μαδρίτη έρχεται αφού ο Erdogan έριξε την αντίθεσή του στις προσφορές της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας τη συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση του ανατολικού μετώπου της με τη Ρωσία. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι κέρδισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», αναφέρει ακόμα το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης