Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Μη βιώσιμο κάθε ράλι των αγορών - Ο πληθωρισμός παραμένει, η ύφεση έρχεται, τα κέρδη θα καταρρεύσουν

JP Morgan: Μη βιώσιμο κάθε ράλι των αγορών - Ο πληθωρισμός παραμένει, η ύφεση έρχεται, τα κέρδη θα καταρρεύσουν
Πολλοί καταλύτες, όπως η ενέργεια, παραμένουν εκτός ελέγχου της Fed
Μπορεί οι περισσότεροι αναλυτές να βλέπουν ότι ο πληθωρισμός δεν έχει μετριαστεί, ενώ η ανάπτυξη έχει αρχίσει οριστικά να μειώνει τον ρυθμό της, αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) και η καθοδήγηση των εταιρειών είναι πιθανό να υπολείπονται των διατυπωμένων προσδοκιών το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την JP Morgan.
Η Fed θα συνεχίσει την σύσφιξη της πολιτικής της, για να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο βραχυπρόθεσμα, αν και πολλοί καταλύτες παραμένουν εκτός ελέγχου, όπως η ενέργεια, οι τιμές των εισροών και τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Ο πληθωρισμός θα αρχίσει τελικά να μετριάζεται στο τελευταίο εξάμηνο του έτους (αν και θα παραμείνει υψηλότερος από τον «κανονικό στόχο»).
Η ύφεση στις ΗΠΑ δεν είναι ακόμη της παρούσης εγγύηση, αλλά η πιθανότητα αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει – ενώ η προοπτική της Ευρώπης είναι πολύ πιο ζοφερή και οδεύει προς τον στασιμοπληθωρισμό, δεδομένου ότι οι πληθωριστικές πιέσεις κλίνουν περισσότερο προς την πλευρά της προσφοράς.
Αν και οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς ήταν, στο παρελθόν, καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν μια πληθωριστική καταιγίδα – επί του παρόντος είναι αρκετά προσκολλημένες στην πορεία των επιτοκίων και της συνολικής απόδοσης των χωρών (από την άποψη της ζήτησης) και (αν και σε λίγο μικρότερη έκταση τώρα) στην Κίνα.

Τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία

Σύμφωνα με την JP Morgan, τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία συνεχίζουν να φαίνονται αρκετά μη ελκυστικά, ενώ οι δημοφιλείς τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος που είχαν «δουλέψει» για το μεγαλύτερο μέρος του έτους εμφανίζονται τώρα με μεγαλύτερο κίνδυνο.
Παρόλο που οι προοπτικές των ΗΠΑ είναι καλύτερες από τις περισσότερες οικονομίες - οι συναλλαγές μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων επηρεάζουν την μετάδοση της πολιτικής της Fed, ενώ οι αποτιμήσεις των μετοχών εξακολουθούν να εμφανίζονται υψηλές στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον.
Κατά συνέπεια, οι επενδυτές θα συνεχίσουν ένα μοτίβο απομείωσης στον χώρο των μετοχών – τόσο από την πλευρά του μακροπρόθεσμου όσο και από του βραχυπρόθεσμου στόχου.

Πως πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές

Το ερώτημα είναι πραγματικά πώς να προχωρήσουν οι επενδυτές, καθώς μπαίνουμε στους ιστορικά πιο «χαλαρούς» καλοκαιρινούς μήνες.
Καθώς η αγορά αναμένει περισσότερες πληροφορίες (μακρο-δεδομένα) υπήρξε μια αρκετά καλά διαφημισμένη ανοδική άποψη επανεξισορρόπησης (rebalancing) μετοχών στο τέλος του μήνα – γεγονός που έκανε πολλούς μακροεπενδυτές να σταματήσουν τις πωλήσεις σε επίπεδο δείκτη τις τελευταίες ημέρες.
Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι μια μετατόπιση υψηλότερα θα προκαλέσει την επανείσοδο των CTA στην αγορά, η οποία στη συνέχεια θα οδηγούσε σε υψηλότερες κινήσεις τιμών δεδομένης της μειωμένης συνολικής θέσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι συζητήσεις για τα κατώτατα όρια της αγοράς που προηγούνται των πραγματικών υφέσεων έχουν επίσης αρχίσει να επικρατούν.
Το τακτικό ανοδικό παιχνίδι φαίνεται λίγο ασταθές για να συντηρηθεί μακροπρόθεσμα, ειδικά καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον απέχει πολύ από το να είναι καθοριστικό στην πορεία και οι αντισταθμίσεις δεικτών έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Για όσους αναζητούν ανοδική πορεία τους επόμενους μήνες - θα ήταν καλύτερο να παίξουν τακτικά από τη σκοπιά της τοποθέτησης - για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ό,τι δεν επηρεάζεται από την ανάπτυξη (πχ τεχνολογία).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης