Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Να γίνει προσπάθεια να βρεθεί ένα κοινό σημείο για να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό

Erdogan: Να γίνει προσπάθεια να βρεθεί ένα κοινό σημείο για να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εκφράσει την ετοιμότητα του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Να γίνει προσπάθεια έτσι ώστε να βρεθεί ένα κοινό σημείο μεταξύ της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής πλευράς ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη στο δείπνο εργασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου Μάριου Πελεκάνου, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε προς τον Erdogan την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας.
Όπως αναφέρουν κυπριακές κυβερνητικές πηγές, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι και οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει τις θέσεις τους και θα ήταν σωστό να γίνει μια προσπάθεια με την Τ/κ ηγεσία να βρεθεί ένα κοινό σημείο για να επαναρχίσει ο διάλογος.

Ανοιχτή πληγή

Στην τοποθέτηση του στη Σύνοδο ο κ.Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, έκανε λόγο για μια ανοιχτή πληγή.
Όπως είπε, όσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.
Επανέλαβε πως επιδίωξή του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την προσήλωσή του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
Ένας στόχος που όπως είπε, θα καταστεί εφικτός με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εμπλεκομένων θα αποφασίσει ότι είναι επιτέλους καιρός για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα κανονικό κράτος, πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης