Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση από PIMCO: Η αμερικανική οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση - Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη

Προειδοποίηση από PIMCO: Η αμερικανική οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση - Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, η πιθανότητα ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με την Ευρώπη πιθανόν να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο πρόβλημα.
Σχετικά Άρθρα

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ και πρόκλησης ακόμα μεγαλύτερου προβλήματος στην ευρωπαϊκή οικονομία έκρουσε, με δηλώσεις του σε διαδικτυακό συνέδριο, στις 30 Ιουνίου, ο επικεφαλής της Pimco Andrew Balls.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, η πιθανότητα ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με την Ευρώπη πιθανόν να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο πρόβλημα.
Μάλιστα, έθεσε την πιθανότητα ύφεσης κοντά στο 50% ή ελαφρώς υψηλότερη.

Ωστόσο, η ύφεση δεν είναι το μόνο σημαντικό πράγμα…

Σύμφωνα με τον Balls, «το προφίλ του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα είναι πολύ σημαντικό.
Οι κεντρικές τράπεζες επικεντρώνονται στην τιθάσευση του πληθωρισμού και την κατοχύρωση της αξιοπιστίας τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι λογικές».
Η πρόβλεψη του Balls για ύφεση έρχεται στον απόηχο των θλιβερών οικονομικών επιδόσεων της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να μειώνεται κατά 1,6%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Bureau of Economic Analysis.

Τι προβλέπει για την Ευρώπη

Ο Balls προέβλεψε επίσης ότι η Ευρώπη θα εισέλθει σε περιβάλλον ύφεσης, με τις πιθανότητες να είναι λίγο μεγαλύτερες από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως επισημαίνει, τα επιτόκια θα αυξηθούν όπως έχει προγραμματιστεί.
«Αλλά δεν είναι πραγματικά ξεκάθαρο ότι θα φτάσουν στα επίπεδα τα οποία προεξοφλεί η αγορά» είπε.

Ύφεση κερδών και απολύσεις εργαζομένων

Εν μέσω των συζητήσεων αυτών για την οικονομική ύφεση, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν για συμπιεσμένα κέρδη εντός των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Σε μια συνέντευξη στο πρόγραμμα Wealthion, η ιδρύτρια και οικονομολόγος της MacroMavens, Stephanie Pomboy, αναφέρθηκε σε έναν «μετρητή μεσολάβησης εταιρικού κέρδους», όπως τον είπε που απεικονίζει τη διαφορά, με την πάροδο του χρόνου, μεταξύ δύο ξεχωριστών σταθερών του πληθωρισμού.
Του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) και του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI).
Τον τελευταίο χρόνο, το χάσμα μεταξύ CPI και PPI διευρύνθηκε, υποδηλώνοντας «την πιο οξεία συμπίεση περιθωρίου από τη δεκαετία του 1970», υπογράμμισε η Pomboy.

Πολλές επιχειρήσεις ανακοινώνουν μεγάλες απολύσεις

Στις αρχές Ιουνίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Mask, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να απολύσει το 10% των εργαζομένων της εταιρείας.
Ο ίδιος, σε προηγούμενο email σε στελέχη που συζητούσαν το σχέδιο αυτο των απολύσεων, είχε εκφράσει ένα «σούπερ κακό συναίσθημα» για την οικονομία, σύμφωνα με το CNBC.
Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία κρυπτονομισμάτων Coinbase ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απολύσει περίπου το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της, που ανέρχεται σε 1.100 υπαλλήλους.
Την ίδια ώρα, το Netflix απολύει 300 εργαζόμενους και οι εταιρείες ακινήτων Redfin και Compass ανακοίνωσαν και αυτές περικοπές προσωπικού κατά 8% και 10% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης