Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τα... παιχνίδια του Erdogan: Δεν θέλουμε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά δεν τηρεί τις υποσχέσεις της - Νέα επίθεση σε Μητσοτάκη

Τα... παιχνίδια του Erdogan: Δεν θέλουμε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά δεν τηρεί τις υποσχέσεις της - Νέα επίθεση σε Μητσοτάκη
Ο Τούρκος πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα
Έπειτα από μια μικρή... ανάπαυλα για τη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, από όπου εισέπραξε το «ναι» από τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden, για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, συνεχίζει τα... παιχνίδια με την Ελλάδα και την προσωπική επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα, ο Erdogan αναφέρθηκε ανοιχτά στο ενδεχόμενο πολέμου πετώντας μάλιστα το μπαλάκι στην Αθήνα για την... αποφυγή του. «Η Τουρκία δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η Αθήνα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει 147 φορές τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ενώ -για ακόμα μία φορά- έβαλε στο στόχαστρο του τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κάλεσε να... συμμαζευτεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα για συνάντηση.

Η αναφορά Erdogan σε πόλεμο με την Ελλάδα

«Δεν έχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε πόλεμο αλλά η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της. Αυτό είναι το πρόβλημα. Έκαναν 147 παραβιάσεις. Αν είμαστε γείτονες, φίλοι, αν θέλετε να ζήσουμε ειρηνικά, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές; Αν κάνετε τέτοιες παραβιάσεις, η Πολεμική μου Αεροπορία θα σας απαντήσει».

Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, ο Erdogan -αφού έκανε λόγο για προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ- απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «εάν δεν συμμαζευτεί» και εάν δεν απομακρυνθεί ο στρατός από τα νησιά του Αιγαίου.
«Απέναντι σε αυτή τη στάση, βάζουν κάποιους μεσάζοντες. Στις συναντήσεις που είχα, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί προέβαλαν μια προσέγγιση του τύπου “εμείς θα κάνουμε τη διαμεσολάβηση, να τους φέρουμε να συναντηθούν. Έστω να είχατε μια συνάντηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”.
«Και τους είπαμε: Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτή τη συνάντηση στην παρούσα φάση… Γιατί είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας, θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά, προσπαθεί να μας δώσει σήμα και από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αφήστε τον να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».

Αποστρατιωτικοποίηση νησιών χωρίς αμφισβήτηση κυριαρχίας

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος χάριτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τελείωσε αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Erdogan έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, αποφεύγοντας ωστόσο να θέσει θέμα αμφισβήτησης ελληνικής κυριαρχίας.
«Σε νησιά και σε νησίδες πραγματοποίησαν ειδικές επισκέψεις. Μαζί με αυτές τις επισκέψεις ξεκίνησε μια προσπάθεια στρατιωτικοποίησης. Αυτά τα νησιά και οι νησίδες σύμφωνα με τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν. Όμως η Ελλάδα προέβη σε τέτοιες κινήσεις» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε -για ακόμα μία φορά- ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν τήρησε τη μεταξύ τους συμφωνία.

Ανοίγει ο δρόμος για την αγορά F-16 από την Τουρκία

Εν μεταξύ, ανοίγει ο δρόμος για την αγορά αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία. Το μόνο που απομένει είναι να δώσει την έγκριση του και το Κογκρέσο.
H Tουρκία έχει ήδη εκφράσει από τον Οκτώβριο την πρόθεση να αγοράσει 40 νέα μαχητικά τύπου F-16 από την Lockheed Martin αλλά και 80 κιτ εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων μαχητικών της (αυτού του τύπου).
Λίγο πριν τη συνάντηση, στη Μαδρίτη, του Τούρκου προέδρου με με τον Αμερικανό ομόλογο του, Joe Biden, η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Celeste Wallander, δήλωσε δημοσίως ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F16 της Τουρκίας».

«Το τουρκικό κοινοβούλιο ενδέχεται να μην εγκρίνει τη συμφωνία με Σουηδία και Φινλανδία»

Όσον αφορά τη συμφωνία με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη του στο ΝΑΤΟ, ο Erdogan υποστήριξε πως δεν πρόκειται για το τέλος της υπόθεσης, καθώς εκκρεμμεί η έγκριση της από το τουρκικο κοινοβούλιο.
Όπως επεσήμανε, το τουρκικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να βιαστεί για να εγκρίνει τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα θα πρέπει πρώτα να δει αν οι δύο χώρες θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Άγκυρας, περιλαμβανομένης της έκδοσης των υπόπτων που ζητεί η Τουρκία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.
«Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές: οι υπογραφές αυτές δεν σημαίνουν πως το θέμα τελείωσε... Χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου μας, αυτό δεν τίθεται σε εφαρμογή. Έτσι δεν υπάρχει ανάγκη να βιαστούμε», δήλωσε ο Erdogan, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
«Η μπάλα είναι τώρα στην περιοχή τους. Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι αυτή τη στιγμή μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με την έκδοση υπόπτων, ο Erdogan δήλωσε πως, αν οι σκανδικαβικές χώρες δεν στείλουν αυτά τα άτομα στην Τουρκία, «τότε θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο μέσω των θεσμών και των μονάδων μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης