Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch στις 8 Ιουλίου

Morgan Stanley: Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch στις 8 Ιουλίου
Μια ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης πιθανότατα θα συμβάλει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τους επόμενους μήνες

Δεν αποκλείεται να δούμε μία ακόμη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch στις 8 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με την Morgan Stanley, η οποία βέβαια θεωρεί την αποτελεσματική και ομαλή δαπάνη των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ως το κλειδί για την επενδυτική βαθμίδα της χώρας.

Αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδας

Όπως τονίστηκε στο παρελθόν, μια ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης πιθανότατα θα συμβάλει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τους επόμενους μήνες.
Τόσο η S&P όσο και η DBRS έχουν αναθεωρήσει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας τους για την Ελλάδα πρόσφατα, μόλις μια βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Fitch αναθεώρησε τις προοπτικές για την Ελλάδα σε θετικές τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και θα μπορούσε να αναθεωρήσει ανοδικά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην επόμενη αξιολόγηση στις 8 Ιουλίου.
Η ελληνική οικονομία σημείωσε ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ το 2021 και στις αρχές του 2022, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης, την περαιτέρω πρόοδο του Ταμείου Ανάκαμψης, ιδίως των επενδύσεων που θα μπορούσαν να τονώσουν την ελληνική εγχώρια ζήτηση και την ανάπτυξη της Ελλάδας μέχρι το 2023 και μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Image

Τα χρήματα ρέουν…

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Κομισιόν ανακοίνωσε την εκταμίευση της πρώτης δόσης στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αξίας 3,6 δισ. ευρώ. μαζί με τα 4 δισ. ευρώ προχρηματοδότησης που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα το 2021.
Έτσι η χώρα έχει λάβει μέχρι στιγμής 7,6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 30,5 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στο πλαίσιο του ταμείου Ανάκαμψης.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτηση για επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους, με τα κεφάλαια πιθανότατα να εκταμιευθούν το 3ο τρίμηνο του 22ου.

Νέες επενδύσεις στον ορίζοντα

Από την τελευταία ενημέρωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσθέσει περισσότερα έργα στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την ένδειξη "Greece 2.0".
Από τον Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προσθέσει επιπλέον 127 έργα στο σχέδιο ανάκαμψης αξίας 4,1 δισ. ευρώ.
Τα έργα που προστέθηκαν στο ελληνικό RRP από τον Μάιο (αξίας συνολικά 1,7 δις) κατανέμονται στους 4 πυλώνες του Greece 2.0 ως εξής: 4 έργα, ύψους 50,75 εκ. για την πράσινη μετάβαση, 6 έργα αξίας 227,35 εκ. για την ψηφιακή μετάβαση, 15 έργα συνολικού ύψους 490,18 εκατ. ευρώ αφιερωμένα στην «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό 32 έργα αξίας 927,68 εκατ. ευρώ για «Ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός μετασχηματισμός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης